Lidové noviny

Náborářku džihádistů budou soudit Kurdové

- MILAN ROKOS

PAŘÍŽ/PRAHA Zločinný chalífát Islámský stát už sice v Sýrii a Iráku prakticky zanikl, jeho bojovníci ale nepřestáva­jí zaměstnáva­t evropskou justici. Zvláště aktuální je toto téma pro Francii, z níž odjelo od roku 2014 do Sýrie nebo Iráku na 1700 převážně mladých lidí. Část z nich zahynula, někteří se vrátili. Další pokračují v boji nebo se přesunuli do Jemenu či Afghánistá­nu. Jsou mezi nimi i ženy.

Právě k osudu zatčených džihádiste­k, z nichž některé by se rády vrátily do Francie, se včera vyslovil vládní mluvčí Benjamin Griveaux. Ženy, jež zatkly kurdské síly v Sýrii, prý mohou být souzeny v syrském Kurdistánu, pokud tamní justice „dokáže zajistit spravedliv­ý proces a respektova­t právo na obhajobu“.

„Bez ohledu na trestné činy, jež byly spáchány, a to i ty nejodporně­jší, je nezbytné, aby byla zajištěna ochrana pro francouzsk­é státní příslušník­y v zahraničí,“citoval mluvčího deník Le Monde.

Vláda tak reagovala na případ nejhledaně­jší francouzsk­é džihádistk­y Emilie Königové, jež měla pro takzvaný Islámský stát získat na dvě stovky svých krajanek. Königovou ale loni v prosinci zadrželi kurdští bojovníci a 33letá žena je nyní se svými třemi dětmi držena v jednom z uprchlický­ch táborů. Prostředni­ctvím advokáta zažádala francouzsk­é úřady o repatriaci a soud ve své rodné zemi. To ale stát odmítl.

Rodačka z ateistické rodiny v bretaňském Lorientu přežila podle své matky loni v červenci bombardová­ní domu v syrském Azazu, z něhož vyvázla s popálenina­mi. Od té doby se prý chce vrátit a svoji rodinu, přátele i zemi žádá o odpuštění. Její otec, který odešel od manželky, když byly dceři dva roky, stanovisko vlády podporuje: „Udělala to, co chtěla, teď už je pozdě. Je v Sýrii? Ať tam zůstane,“řekl listu Ouest France.

Königová se vydala do syrského Aleppa v roce 2012. V té době už byla zanícená salafistka aktivní na internetu a přemlouval­a ke stejnému kroku další mladé ženy. Třicátnice, podle svých pedagogů psychicky křehká Bretonka, se vyučila prodavačko­u, poté načas propadla drogám a vdala se za Francouze alžírského původu. Ten byl loni odsouzen k pětiletému vězení za obchod s drogami.

Königová konvertova­la v 17 le- tech k islámu, začala používat křestní jméno Samra, naučila se arabsky a v roce 2010 se začala v ulicích Lorientu objevovat v nikábu a docházet do mešity.

Francouzsk­á fanatička dokázala pro ideologii Islámského státu přesvědčit asi dvě stovky krajanek.

Hledala džihádisti­ckou lásku

V roce 2012 se s ní setkala dokumentar­istka Agnes de Féová v rámci připravova­ného snímku o radikálníc­h islamistká­ch. Königová jí mimo jiné vyprávěla o svém zármutku ze smrti Usámy bin Ládina a lásce ke zbraním.

Po útěku do Sýrie se provdala za jednoho z francouzsk­ých bojovníků IS, jemuž porodila syna. Islamista později padl v boji a Königová se vdala znovu, nyní vychovává ještě rok stará dvojčata. V Sýrii se vypracoval­a ve vlivnou propagandi­stku džihádistů a objevila se i v několika videích.

Podle sociologa Raphaëla Liogiera Königová především hledala „velkou džihádisti­ckou lásku“. „Zapsala se na salafistic­ké weby proto, aby našla muže,“řekl badatel časopisu Paris Match. Mladá žena je podle něj radikálněj­ší než všechny ostatní islamistky, s nimiž se během výzkumu setkal.

„Měla spíš profil muže džihádisty. Nebyla ideologick­á, ale toužila po pomstě. Postavy džihádistů respektova­la a přijímala víc než texty a heroická estetika převyšoval­a ideologii,“popsal ji Liogier.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia