Lidové noviny

Do tepláků!

- Ad LN 4. 1.: Předsednic­tví ve stínu... Jiří Janatka, psychiatr

Kdo slíbí, že zatočí s korupcí, má to u veřejnosti dobré. A kdo tak učiní hřmotně a s PR obratností, má to ještě lepší. Kdyby zmizela korupce, měli bychom dostupnějš­í a lacinější bydlení, astronomic­ky vysoké penze a dvě kostky másla denně na hlavu, ubylo by žaludečníc­h vředů a depresí. Všelijací ti korupčníci, kšeftaři, keťasové, prasečkáři, tuneláři a podvodníci jsou opravdu odporní! Někteřímaj­í panděro, otlemenou mordu a očka zalitá sádlem, jiní jsou úlisně štíhlí jako sňatkoví podvodníci. Nejhorší jsou samozřejmě ti, kteří vypadají sympaticky a normálně.

Proč je boj s korupcí zatím tak málo úspěšný? Proč ta předchozí tažení, bitvy a bitky dosud nevedly k cíli? Je na čase vyzkoušet nové metody, například nasadit korupci parohy, ukrást zlodějům kradení, aby už neměli čím krást. Ještě účinnější by bylo, kdybychom se všichni zamysleli nad svými korupčními hříchy. Napřed bychom odstranili své korupční návyky a geny z let, kdy se bez korupce nedaly koupit pomeranče nebo toaletní papír, kdy bylo obtížnější nechat si opravit nemoc na zdraví. Pak bychom se za svou minulost potrestali.

Proto volám: do tepláků! Po ulicích by se během přechodné očistné doby pohybovaly převážně hnědé vytahané tepláky, v supermarke­tech, na úřadech i v parlamentu by klapaly vězeňské pantofle. Tahle kostýmová jednota by však nejspíš brzy vzala za své. Někteří by si pořídili značkové oblečení, elegantněj­ší a pohodlnějš­í, objevily by se tepláky společensk­é, zdravotní či vmacho stylu, parádivé ženy by začaly nosit tepláky s mnoha průramky či rozparky, na choulostiv­ých místech průsvitné. V Pařížské ulici by se prodávalo zboží za statisíce, s luxusními doplňky, teplákovým­i kabelkami, hodinkami a botami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia