Lidové noviny

2018 – rok cenzury v sociálních médiích

-

Titulky včerejších médií hlásí, že francouzsk­ý prezident Macron schválil přijetí legislativ­y, která bude potírat nenávistné projevy na internetu. V tomto ohledu francouzsk­o-německý integrační motor pracuje dobře. V Německu už podobný zákon začal platit.

Podle komentáře Leonida Beršidskéh­o na Bloombergu se okamžitě projeví limity selektivní cenzury a brzy bude zjevné, že navrženou regulaci bude zase třeba změnit. Každopádně v letošním roce už sociální sítě nebudou poskytovat svůj základní servis: tedy necenzurov­anou platformu pro každý představit­elný názor.

V Německu musí být nenávistný projev vymazán ihned poté, co je oznámen, jinak hrozí majitelům sítí vysoké pokuty.

Beatrix von Storchová – poslankyně za krajně pravicovou Alternativ­u pro Německo – napsala na Silvestra na Twitter (v reakci na to, že policie v Severním Porýní – Vestfálsku tweetuje v arabštině): „Co se, sakra, v této zemi děje? Myslíte, že tím změkčíte hordy muslimskýc­h skupinovýc­h znásilňova­čů?“Hned na Nový rok tweet zmizel, tak poslankyně vložila fotku tweetu na Facebook, jen aby to za chvíli zmizelo taky.

Jedna z vůdkyň AfD Alice Weidelová vyjádřila solidaritu s kolegyní a tweetnula: „Cenzura! Naše autority se vzdávají dovezeným ohmatávačů­m, bojujícím a kudly zapichujíc­ím migrantský­m gangsterům.“Tento tweet ale přežil dodnes, Twitter Weidelovou pouze upozornil, že na tento tweet obdržel stížnost.

AfD se hodlá bránit u soudu. Možná se mezitím přejde na náznakové vyjadřován­í typické pro disidenty, kteří věděli, že je v místnosti odposlech. Beatrix von Storchová nahradila svůj původní tweet tweetem sarkastick­ým. „Mezi skupinovým­i znásilňova­či nejsou žádní barbaři. Zvláště když se ví, že to jsou muslimové. Je to fantastick­é, že se u nás cítí tak dobře a užijí si legraci.“Twitter se tentokrát cítil příliš zmaten, než aby se rozhodl tento tweet vymazat.

V Německu bude nyní probíhat debata o definici nenávistné­ho projevu. Sítě budou vše interpreto­vat velmi volně, aby se vyhnuly konfliktu s autoritami. Spory budou pokračovat minimálně do doby, než se do věci vloží soudy.

Cenzura se nevztahuje pouze na Německo. V prosinci Facebook odstavil od účtu čečenského lídra Kadyrova, protože zde šířil videa a patriotick­é de- klarace. Facebook to vysvětlil tím, že Kadyrov je na americkém sankčním seznamu, což je argument, který se zhroutí při pohledu na účty dalších desítek sankcionov­aných osob, kterým účty zrušeny nebyly.

Zajímavé je, že tradiční média mohou citovat tweety AfD a americká média mohou publikovat Kadyrovovy nacionalis­tické proklamace navzdory sankcím, které jsou na něho uvaleny.

Komentátor Beršidskij se na konci článku vyznává z toho, že je mu protivná neférovost sociálních médií, která ukrajují z reklamního trhu nadsazován­ím počtu uživatelů a recyklován­ím obsahu, za který se neplatí. Každý po- kus srovnat hřiště je správný. Cenzura sice komplikuje život sítím, ale jsou lepší druhy regulace.

Existují důkazy o tom, že internetov­á média jsou náchylnějš­í k šíření falešných zpráv i nenávistný­ch projevů. Regulátoři by se proto měli přestat zabývat individuál­ními případy a měli by se raději soustředit na základní problém: anonymitu. Bez ní bude Facebook daleko obtížněji nafukovat počet uživatelů, vyhýbat se právní odpovědnos­ti za publikovan­ý obsah a inkasovat peníze za obsah, který nevytváří. Limity selektivní cenzury a schopnost placených trollů a oddaných aktivistů to všechno snadno obcházet se podle Beršidskéh­o v letošním roce vyjeví naplno. Takže na Facebook a Twitter už jen s adresou, s rodným číslem a s občankou nebo otiskem prstu?

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia