Lidové noviny

Uhrazením kupní ceny platby nekončí

-

jste si byt či dům a uhradili za něj dohodnutou cenu. Tím to ale zdaleka nekončí. Budete muset platit také státu. Jako první přijde na řadu daň z nabytí nemovitost­i, která je stanovena na čtyři procenta z kupní ceny. Například u nemovitost­i za dva miliony korun to znamená uhradit kromě kupní ceny ještě 80 tisíc korun.

„Daň se musí zaplatit do tří kalendářní­ch měsíců po měsíci, kdy bylo vloženo vlastnické právo do katastru nemovitost­í,“upozorňuje Jiří Lemberka, vedoucí právního oddělení Maxima Reality.

Pokud však nejde o úplatné nabytí, daň odvádět nebudete. Jde například o situaci, kdy vám byt darují třeba prarodiče nebo když ho zdědíte.

„Stejně tak se neplatí u družstevní­ch bytů. V tomto případě totiž nekupujete nemovitost, ale získáváte jenom členský podíl,“vysvětluje advokátka Barbora Israeljan Mokrošová.

A daň se netýká ani novostaveb. Respektive je od ní osvobozeno první úplatné nabytí takové nemovitost­i a pouze v případě, když se převod uskuteční do pěti let od práva užívání stavby. Typicky jde o situaci, kdy developer postaví dům a novou bytovou jednotku vám do stanovené doby prodá. Pokud byste ho ale třeba za tři roky prodali, tento kupující by již daň uhradit musel. Šlo by totiž o druhý převod.

Daň z nemovitost­i

Pravidelně každý rok pak majitelé pozemků a staveb musejí platit daň z nemovitých věcí. „Přiznání k dani z nemovitost­i je třeba podat do 31. ledna následujíc­ího roku po roce, ve kterém došlo k nabytí nemovitost­i,“zdůrazňuje Mokrošová.

Jestliže jste si tedy koupili byt třeba loni v srpnu, máte už jen necelé čtyři týdny na to, abyste přiznání k dani z nemovitost­i podali. Stejně tak pokud jste loni byt zdědili nebo třeba získali darem. V tomto případě totiž způsob nabytí nemovitost­i nehraje roli. Formulář přiznání k dani z nemovitost­i se podává pouze jednou, pak už jen každý rok, vždy nejpozději do 31. května, zaplatíte vyměřenou daň. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia