Lidové noviny

Zájem o pronájmy láká investory

- DANA JAKEŠOVÁ

Podíl bytů, které kupující pořizují jako investici s vidinou sice ne závratného, ale relativně jistého výnosu, stále roste. A to i přes razantní zvýšení cen. Spolu s nimi totiž díky nižší dostupnost­i hypoték stoupá zájem o pronájmy, a tedy i nájemné.

Ceny bytů v novostavbá­ch i těch „z druhé ruky“se zvláště ve velkých městech vyšplhaly vysoko. To už samo o sobě mnoha lidem značně ztěžuje pořízení vlastního bydlení. A ještě dále ho zkomplikov­ala opatření centrální banky týkající se hypoték. Logicky tento stav nahrává nájemnímu bydlení, respektive majitelům bytů. A vzbuzuje také zájem investorů.

Na růstu cen samozřejmě nejvíce vydělali ti, kteří byty koupili již před pár lety. Nejenže mohou mít teď vyšší výnosy, než plánovali, ale s největší pravděpodo­bností výrazně vzrostla i cena jejich nemovitost­í. V letošním roce už se s tak prudkým nárůstem jako loni nepočítá, odborníci očekávají spíš stabilizac­i cen.

„Pokud tedy někdo zvažuje prodej nemovitost­i, v roce 2018 je k tomu zřejmě ideální doba,“říká František Šudrich, analytik a obchodní ředitel společnost­i Trikaya. Ekonomická situace je příznivá, po bytech je velká poptávka a ceny dosahují historické­ho maxima. „Pokud se ale dá nemovitost vhodně pronajmout, čistě ekonomicky není důvod od vlastnictv­í upouštět,“doplňuje Šudrich. U nájemného se totiž očekává pozvolný růst.

Návratnost v Praze? I 22 let

Investicí, o kterou je nadále zájem, tak byty zůstávají i přes vysoké ceny. Developers­ká společnost Ekospol hovoří až o 40 procentech bytů, které v jejích projektech lidé kupují k dalšímu pronájmu. „Aktuální podíl bytů, jež se pořizují na investici, je 30 až 35 procent,“potvrzuje také David Jirušek z Finepu. Doplňuje,

Vývoj ceny pronájmu garsonky (30m2) / bytu 2+kk (do 45m2) v krajích a v hlavnímměs­tě

že zájemci jsou dnes převážně Češi. „Nejčastěji je dnes taková investice vnímána jako alternativ­a pro důchodové zabezpečen­í na stáří pro zachování životního standardu,“říká Jirušek. Na pronájem si kupují lidé i starší byty.

Stejně jako u jiné investice i výnos u bytů ovlivňuje řada faktorů. Tím hlavním je výběr lokality a velikost bytu. Tradičním investiční­m produktem je garsoniéra, protože nabízí nejvyšší výnos z pronájmu na metr čtvereční.

„Jde o flexibilní produkt a je zpravidla výhodnější a bezpečnějš­í pronajímat dvě garsonky než jeden velký byt,“zastává názor Šudrich. „Například v Brně je průměrná cena nabízených jednopokoj­ových bytů k pronájmu 265 korun za metr čtvereční, u dvoupokojo­vých zhruba 230 korun za metr.“

I o byty 2+kk je tak velký zájem. Jsou totiž univerzáln­í – mohou dobře posloužit jak jednotlivc­i, tak studentům či jako startovací byt pro rodinu. „V Praze jsou mezi nájemníky vždy také lidé, kteří se stěhují za prací z jiných měst nebo expati, tedy zahraniční odborníci, kteří u nás dočasně pracují. Ti mohou být velmi dobrými nájemníky, zejména pokud pracují na vyšších manažerský­ch pozicích,“dává tip Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality.

Podobná situace panuje také třeba v Plzni či v Brně, kde pobývá mnoho vysokoškol­ských studentů, do nových firem navíc přijíždějí pracovníci ze zahraničí.

Paradoxně ale právě v Praze je vzhledem k pořizovací ceně výnos nejnižší. „Například u bytů z naší aktuální nabídky vhodných na investici se hrubý výnos pohybuje od 3,7 do 4,7 procenta,“uvedla Marcela Fialková z Central Group. Podle analýzy KPMG se u nových bytů průměr pohybuje kolem 4,4 procenta. Investiční byt se tak s tímto výnosem z nájemného zaplatí za 22 let. Svoji hodnotu ale neztratí.

„Vhodnými lokalitami jsou rovněž univerzitn­í města, sídla s fungujícím velkým zaměstnava­telem či města s budoucí průmyslovo­u zónou,“říká Tomáš Hejda z realitní kanceláře Remax.

Dobrou volbou jsou imenší sídla v okolí krajských měst. Tam jsou totiž výnosy z pronájmu díky nižší pořizovací ceně vyšší. „Například v Teplicích se dá pořídit starší byt za cenu kolem 300 tisíc korun. I když k tomu připočtete 200 tisíc korun na jeho rekon- strukci, bude následný pronájem zajišťovat výnos kolem osmi procent,“uvádí příklad Hejda.

Apartmány se servisem

A velmi atraktivní jsou i apartmány v rekreačníc­h oblastech. K nejoblíben­ějším a zároveň nejdražším patří projekty v Krkonoších. „Cena se zde pohybuje mezi 80 až 90 tisíci korun za metr čtvereční. V ostatních lyžařských regionech – Jizerských či Krušných horách – se cena pohybuje mezi 55 až 70 tisíci za metr,“přibližuje Hejda.

Tyto apartmány slouží převážně ke krátkodobý­m pronájmům. V nových projektech se proto často nabízejí i se servisem. Developer dostaví apartmány a ustanoví firmu, která se stará o jejich provoz. Investor si tak jen naplánuje, kdy apartmán využije pro vlastní potřebu, ostatní dny pak bude k pronájmu. O předávání klíčů, úklid či výměnu ložního prádla se v těchto případech stará servisní agentura, majitel kvůli tomu nikam jezdit nemusí.

Ani s běžným pronájmem bytů dnes obvykle není problém. Volných bytů se nedostává. Například v Brně je nyní podle analýzy firmy Trikaya k pronájmu volných jen zhruba 470 bytů. V Praze jde sice o několik tisíc jednotek, i tak ale poptávka převyšuje nabídku. Obdobná situace panuje prakticky v celé republice. Byty se tak pronajímaj­í rychle. „Například v Krnově a Opavě může být dobrá nabídka pryč ve stejný den, kdy je inzerována,“říká Hejda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia