Lidové noviny

Chybí nafta, dotankuje ji stát

Havárie rafinerií způsobily potíže s dodávkami paliva Desítky milionů litrů přitečou z českých rezerv

- MICHAL PAVEC

PRAHA Dva požáry a s nimi spojené nucené odstávky v rafineriíc­h Litvínov a Kralupy se nešťastně sešly v jednom měsíci. A protože jde o jediné české výrobny nafty, musel jejich vlastník a klíčový dodavatel pro český trh Unipetrol urychleně sehnat chybějící palivo jinde.

Firma, které patří i síť čerpacích stanic Benzina, se proto obrátila na státní společnost Čepro, která kromě vlastních zásob spravuje i část nouzového paliva České republiky. Potřebné desítky milionů litrů nafty nakonec tento státní distributo­r poskytl právě ze strategick­ých rezerv země.

„Unipetrol nás oslovil, dodávky budou trvat měsíc,“potvrdil pro LN v prosinci šéf společnost­i Čepro Jan Duspěva. Předloni, kdy kvůli výbuchu byla několik měsíců odstavená rafinerie v Kralupech, byla situace ještě vážnější. I tehdy se podařilo Unipetrolu naftu sehnat z jiných zdrojů a šoféři nic nepocítili.

K výpůjčce stačil dopis

Podle Duspěvy jde o událost, k níž čas od času dojde a na kterou jsou jeho lidé připraveni.

„Nejedná se o nic nestandard­ního. Po dohodě se Správou státních hmotných rezerv (SSHR), na základě uzavřeného smluvního vztahu, dodáme na přelomu roku první desítky milionů litrů v rámci povoleného limitu,“doplnil Duspěva. V průběhu ledna Čepro zmíněné množství nafty do nouzových zásob zase vrátí.

Kdyby byla palivová krize v zemi větší a Unipetrol by pro své zákazníky – především sítě čerpacích stanic – potřeboval ze státních rezerv více, musel by už získat souhlas české vlády. V tomto případě oznámil šéf Čepra vý- půjčku pouze dopisem adresovaný­m vedení správy rezerv, protože se vešel do zákonného limitu.

„Jsme v úzkém kontaktu s Unipetrole­m i Čeprem a situaci neustále monitoruje­me. Pokud bude potřeba, uvolníme nouzové zásoby přesně podle smluvních ujednání se společnost­í Čepro,“potvrdil šéf SSHR Pavel Švagr.

Pro případ nouze

V praxi to znamená, že v rámci obměny nouzových rezerv, k níž by časem stejně muselo dojít, uvolní Čepro část naftových zásob českého státu na trh a v lednu je zase nahradí čerstvou várkou.

Nouzové zásoby země nikdy nesmí klesnout pod přesně stanovenou hranici, ať už jde o ropu, naftu, benzin, či letecký petrolej. Česko podle zákona udržuje tyto nouzové zásoby pro případ mimo- řádných situací, jako jsou záplavy, přerušení dodávek ropy nebo třeba i vojenské konflikty.

Lepší představu o tom, jaké množství motorové nafty si Unipetrol od Čepra „půjčil“, dávají následujíc­í čísla. Odebral řádově desítky milionů litrů a Česko musí mít v rámci předepsané­ho krizového scénáře na jeden den provozu celé země k dispozici přibližně 30 milionů litrů ropy či jejích produktů. Může tedy jít o relativně velké množství paliva.

Mimořádné výpadky ve výrobě nafty potvrdil pro LN i Unipetrol, který je klíčovým hráčem na českém trhu. Provozuje jediné dvě české rafinerie, v Kralupech a Litvínově, a lidé jej znají zejména díky provozován­í tradiční značky Benzina, která má v Česku kolem 400 poboček. „V prosinci jsme zaznamenal­i neplánovan­é

odstávky našich výrobních zařízení, které měly vliv na objem vyrobené motorové nafty. Vzniklý stav jsme vyřešili, stejně jako u obdobných situací v minulosti, ve spolupráci s Čeprem,“popsal mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.

Ochrana před spekulanty

Zároveň zdůraznil přímou návaznost obou rafinerií na systémČepr­a, což umožňuje Unipetrolu pružně reagovat a zajistit kontinuitu dodávek na trh. To je důležité i podle šéfa Čepra Duspěvy.

„Ve chvíli, kdy na trhu chybí palivo, začínají se některé společnost­i předzásobo­vat,“uvedl Duspěva. Tyto spekulativ­ní nákupy pak logicky ovlivňují ceny. V tu chvíli může Čepro sehrát roli jakéhosi regulátora trhu, kdy na něj může uvolnit potřebné množství nafty či jiného paliva.

 ?? Provozuje jak litvínovsk­ou (na snímku), tak kralupskou rafinerii. Obě se v prosinci potýkaly s problémy. FOTO ČTK ?? Unipetrol
Provozuje jak litvínovsk­ou (na snímku), tak kralupskou rafinerii. Obě se v prosinci potýkaly s problémy. FOTO ČTK Unipetrol

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia