Lidové noviny

Šéf Intelu věděl o závadě čipů, zbavoval se akcií

- VOJTĚCH WOLF Více čtěte na www.lidovky.cz

SACRAMENTO/PRAHA Brian Krzanich, šéf společnost­i Intel, která vyrábí počítačové procesory, by se zanedlouho mohl dočkat nové přezdívky – kapitán Schettino akciových trhů. S trochou nadsázky se totiž zachoval podobně jako bývalý velící důstojník ztroskotan­é lodi Costa Concordia, který opustil potápějící se loď mezi prvními.

Intel se nyní potýká s obřím problémem – miliony v minulosti vyrobených čipů obsahují závažnou bezpečnost­ní chybu, jejíž oprava zpomalí výkon počítače o desítky procent. Procesory jsou „srdcem“stovek milionů strojů po celém světě.

Jak upozornila zpravodajs­ká stanice CNBC, Krzanich se loni na podzim zbavil většiny svých akcií Intelu. Učinil tak v době, kdy už společnost o potížích s bezpečnost­í čipů věděla. Firma nicméně tvrdí, že prodej akcií s touto informací nesouvisel a šlo o plánovaný odkup.

Akcie Intelu zatím klesly jen o několik procent a stále jsou na tom lépe než například v polovině prosince 2017. Jenže kauza s bezpečnost­ní chybou ještě není u konce.

Hlavní problém spočívá v tom, že kvůli chybě se mohou hackeři nabourat do milionů počítačů a zjednoduše­ně řečeno do nich mohou dostat nebezpečné progra- my a počítačové viry, aniž by se před tím bylo možné chránit.

Jediným řešením je oddělit procesy v samotném čipu. Odhady serveru The Register přitom mluví o tom, že „záplata“přinese zpomalení výkonu systému až o 30 procent. Procesory Intel se podle odhadů nacházejí zhruba v 80 procentech všech stolních počítačů a v devíti z deseti těch přenosných.

Firma uvedla, že na odstranění zjištěných nedostatků pracuje. „Neustále se učíme, pronikáme do struktury počítačů a chyby opravujeme. Pracujeme se všemi partnery v odvětví na různých hardwarový­ch systémech, abychom našli řešení,“uvedl Krzanich.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia