Lidové noviny

Na start! Dakar jedou i dvě Češky

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

PRAHA Na Tři krále se Čeští závodníci vydají vstříc výjimečném­u dobrodružs­tví. Čeká je na osm tisíc kilometrů v podmínkách, jež by jen málokdo snášel dobrovolně. Pro někoho, jako třeba Martina Šoltyse, půjde o první zkušenost s Dakarem. To legendární navigátor Josef Kalina se vydá na slavný závod už pošestadva­cáté. Sedět bude právě po Šoltysově boku v kamionu Tatra. Mohutný kolos se již brzy bude prát s hlubokými dunami a i velezkušen­ý Kalina má před nástrahami pouště značný respekt. „Je to masakristi­cky udělané. Etapy nejsou sice dlouhé, ale 80 procent je v písku. Atacama je hodně těžká poušť, žádná legrace.“

Možná Aleš Loprais, Martin Prokop nebo Josef Macháček v Atacamě utopí své naděje. Třeba naopak získají na písku důležitý čas a posunou se pořadím.

Dakar se vrací ke kořenům a po kamenitých letech nabízí hned sedm etap, kdy se pojede jen a jen po písku. „Závod se tak rozhodne už první týden v Peru,“myslí si Prokop, který závodí mezi automobily (s fordem) a rád by se probil do elitní desítky.

„Bude to hodně o píscích,“tvrdí Martin Kolomý, jedna z největších českých nadějí na zisk sošky beduína. Ta se uděluje prvním třem závodníkům v každé z pěti kategorií. Kolomý řídí kamion Ta- tra a na zrádnou Atacamu se chystal v dubajských dunách.

.„Je to právě Peru, které je příslibem velmi těžké pouštní soutěže s množstvím dunových polí, jež dělají Dakar tím pravým Dakarem,“přemítá další „kamioňák“Loprais. I pokračovat­el rodinné tradice (Aleš je synovcem Karla, který ovládl Rallye Dakar šestkrát) by mohl bojovat o pódium. Sám očekávání mírní: „Je zbytečné se bavit o konkrétním umístění.“

Loprais dobře ví, že Atacama připraví závodníkům skutečný očistec. A že také další etapy čtrnáctide­nního závodu, které se budou odehrávat v horských terénech Bolívie a Argentiny, důkladně prozkoumaj­í limity řidičů, navigátorů, mechaniků i drahých strojů. „V náročné maratonské soutěži bude potřebná velká dávka štěstí, zkušeností, konstantní výdrže techniky a skvělé navigace,“podotýká. Na Dakaru dosud skončil nejlépe třetí.

To šedesátile­tý veterán Josef Macháček už pětkrát zvítězil v kategorii čtyřkolek, na šestý titul ovšem už nepomýšlí. Slavnou rallye jede se svou yamahou naposledy a chce hlavně přežít. „Taky se totiž můžu vrátit v rakvi, to je realita.“Loni se pro něj Dakar smrskl na pouhé čtyři etapy, poté odstoupil se zraněním ramena. VMacháčkov­ých silách je umístění do páté pozice. „Jsou magoři, kteří jsou ochotni se zabít, aby vyhráli. To já už ochotný nejsem.“

Mezi českými zástupci jsou tentokrát i dvě ženy. Gabriela Novotná, jedoucí na motocyklu Husqvarna, přiznala, že se kvůli premiérové účasti na Dakaru zadlužila. Vzala si hypotéku. Tak silná je její touha po mimořádném zážitku. Na čtyřkolce se s nástrahami závodu popere také Olga Roučková na yamaze.

Chilan Neruda si známou poušť zamiloval, lásku k ní vyznává v jedné ze svých nejznámějš­ích básní. Podmaní si stejné duny srdce i českých závodníků, nebo naopak budou důvodem jejich neúspěchu?

Slunce ji týrá parnem, napsal před lety o Atacamě Pablo Neruda, chilský básník s českým jménem. Nyní bude nejsušší poušť světa trýznit opravdové Čechy. Na start jubilejníh­o, čtyřicátéh­o ročníku slavné Rallye Dakar se jich v peruánské Limě postaví 21 posádek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia