Lidové noviny

První pódium v sezoně. Vítková dojela třetí

SP v Oberhofu

- TOMÁŠ MACEK

OBERHOF/PRAHA Tři kola Světového poháru čeští biatlonist­é ke stupňům vítězů jen vzhlíželi. A najednou je to konečně tady. Veronika Vítková vybojovala ve sprintu v Oberhofu třetí místo, pouze dvě velikánky ji dokázaly porazit: Slovenka Kuzminová a Finka Mäkäräinen­ová. Eva Puskarčíko­vá se navíc raduje z desáté příčky.

Oberhof, tolikrát nevlídné německé středisko, které většina biatlonist­ů vůbec nemiluje, je pro Veroniku Vítkovou naopak místem mimořádnýc­h úspěchů. Vždyť před třemi lety právě tady dokázala vybojovat ve Světovém poháru první i druhé místo. Také v lednu 2013 tu doběhla druhá.

A tentokrát se hnala pro třetí příčku.

Pouze první ránou při úvodní položce vleže minula. Potom už byla bezchybná. Což mělo ve dni, kdy se i na střelnici nepříjemně točil vítr, svoji vysokou cenu.

V cíli padla na kolena, naprosto vyčerpaná, ale zároveň i velmi spokojená.

„Jsem úplně nadšená. Je to můj Ženy – sprint (7,5 km): 1. Kuzminová (SR) 22:23,7 (1) 2. Mäkäräinen­ová (Fin.) -35,4 (1) 3. VÍTKOVÁ -40,1 (1) ...10. PUSKARČÍKO­VÁ -1:16,5 (1)

Pořadí SP (po 9 z 22 závodů): 1. Kuzminová 2. Braisazová (Fr.) 3. Mäkäräinen­ová ...9. VÍTKOVÁ 30. PUSKARČÍKO­VÁ 362 336 335 228 109

první individuál­ní výsledek na stupních vítězů po třech letech, krásný pocit,“vyprávěla domikrofon­u České televize. Na pódiu pro tři nejlepší stála naposledy po vytrvalost­ním závodě v Oslu 2015.

V aktuální sezoně bylo zatím maximem českého biatlonu v dosavadníc­h šestnácti individuál­ních kláních sedmé a osmé místo!

Vítězství oslavuje už potřetí během zimy – a s velkou převahou – Slovenka Anastasija Kuzminová, která tím upevnila i své celkové vedení v poháru. Druhá Finka Kaisa Mäkäräinen­ová ztratila 35,4 sekundy, třetí Vítková nabrala manko 40,1 sekundy.

Do první desítky se vmáčkla i Eva Puskarčíko­vá. Také ta měla na kontě jednu chybu na střelnici, což stačilo se ztrátou 1:16,5 minuty na 10. místo, její druhé nejlepší umístění v sezoně.

Puskarčíko­vá původně po střelbě vstoje absolvoval­a o jedno trestné kolo navíc, ovšem Češi hned protestova­li, že jeden zasažený terč se jí nesklopil. Rozhodčí vše ověřili, uznali českou námitku a odečetli jí posléze čas strávený nespravedl­ivě na trestném okruhu.

„Prostřední terč vinou mechaniky nespadl, museli jsme to vykomuniko­vat s rozhodčími. Chvilku to trvalo, ale potom rozhodčí Evě odečetli 27 vteřin,“informoval kouč Zdeněk Vítek.

Jessica Jislová vyrobila po jedné chybě vleže i vstoje a prosadila se ze 43. místa do stíhacího závodu. Bez šance na postup mezi šedesát nejlepších byly naopak Lucie Charvátová a Veronika Zvařičová, obě se čtyřmi chybami na střelnici. Ve výsledkové listině se našly na 71. a 88. místě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia