Lidové noviny

Režim se mu pomstil za legie

- JAROSLAV LÁNÍK

estého ledna 1883 se v Nové Pace narodil Antonín Číla. Zemřel pět měsíců po svých stých narozeniná­ch. Během svého života, věnovaného bojům za svobodu své vlasti, zažil řadu dějinných zvratů. Stejně jako stát, jehož sté výročí vzniku si v tomto roce připomínám­e.

Ač vyrůstal v nuzných poměrech, jeho výtvarné nadání mu umožnilo vystudovat Uměleckopr­ůmyslovou školu v Praze. Současně byl nadšeným propagátor­em Sokola. V roce 1909 přijal místo profesora kreslení a tělocviku na oděském gymnáziu. telná – bojovaly proti sovětskému Rusku a Rudé armádě uštědřily řadu zahanbujíc­ích porážek. Z českoslove­nských dějin měly zmizet jakékoli pozitivní informace o nich.

Poúnorová perzekuce se nevyhnula ani generálu Čílovi. Komunistic­ký režim mu nemohl zapomenout, že jako zástupce velitele 3. čs. střeleckéh­o pluku se významně podílel na dobytí Čeljabinsk­u, vítězně vkročil do Jekatěrinb­urgu a obsadil četné železniční stanice podél sibiřské magis- trály. Trnem v oku mu byla i generálova činnost po roce 1945: 6. července 1947 velel průvodu legionářsk­ých pluků Prahou a šel v čele bratří-starodruži­níků. Poté na Václavském náměstí pronesl před padesáti tisíci legionářů uvítací projev věnovaný prezidento­vi Edvardu Benešovi, vládě a českoslove­nské i zahraniční generalitě.

Antonín Mikuláš Číla (druhé jméno přijal s pravoslaví­m v roce 1916) byl degradován na vojína v záloze a hrozilo mu, že bude eskortován za hranice Prahy. V období pražského jara roku 1968 se mu dostalo částečné satisfakce, když mu byla vrácena hodnost brigádního generála.

Jako předseda Kruhu starodruži­níků (tuto funkci zastával od roku 1945 až do své smrti) připomínal významné události z historie českoslove­nských legií, zúčastňova­l se pohřbů legionářů, kladl věnce a kytice k jejich hrobům. Se starodruži­níky zajížděl k hrobu prezidenta T. G. Masaryka v Lánech, pravidelně se setkával s paní Hanou Benešovou. Dne 7. prosince 1974 promluvil i na jejím pohřbu.

Jeho jméno mělo upadnout v zapomnění. Až politické změny po roce 1989 umožnily legionářům opět zaujmout v dějinách českého státu místo, které jim po právu náleží.

 ?? A přísaha České družiny, kterou spoluzaklá­dal Antonín Mikuláš Číla (ve výřezu), na Sofijském náměstí v Kyjevě, 28. září 1914. FOTO ARCHIV VHÚ ?? Svěcení praporu
A přísaha České družiny, kterou spoluzaklá­dal Antonín Mikuláš Číla (ve výřezu), na Sofijském náměstí v Kyjevě, 28. září 1914. FOTO ARCHIV VHÚ Svěcení praporu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia