Lidové noviny

Smrt a truchlící pekariové

- JOSEF TUČEK

Osmiletý Dante de Kort z Arizony zaznamenal nečekaný fenomén: pekariové projevují smutek nad svým mrtvým. Tato zvířata se podobají našim divokým prasatům, ale jsou o polovinu menší. Žijí v Latinské Americe i na jihu USA. Tam chlapec zvědavě sledoval jejich pětičlenné stádo poblíž domu svých rodičů.

Jedno ze zvířat se zdálo nemocné a jednoho dne Dante našel jeho mrtvé tělo. Chlapec byl zvídavý, a navíc se v jeho škole blížila soutěžní přehlídka „vědeckých“prací žáků, což ho motivovalo. Umístil tedy poblíž mrtvé samice videokamer­u citlivou na pohyb. Ta zachycoval­a, co se kolem děje. Zaznamenal­a, že mrtvé tělo po několik dnů opakovaně navštěvova­li ostatní členové stáda, obvykle jednotlivě nebo v párech.

EKOPOHLED

Někdy jen prošli okolo nebo prostě postáli poblíž. Kamera však pravidelně zaznamenáv­ala také to, že se zvířata snažila mrtvou družku probudit k životu – šťouchali do ní, pokoušeli se ji nadzvednou­t svými čumáky, někdy ji i lehce kousali, ale nikoli s cílem sníst ji.

Naopak, když se k mrtvole přiblížili kojoti, stádo pekariů je odhánělo. Dva týdny po úmrtí zvířete se však k němu kojoti v nestřežené chvíli dostali a sežrali je.

Dante de Kort svým videem zapůsobil ve školní soutěži a přilákal pozornost profesorky z nedaleké vysoké školy, jež mu pomohla napsat o pozorování odborný článek, který publikoval časopis Ethology. Dante je uveden jako první autor.

Jednání pekariů vědci hodnotí jako truchlení nad zemřelým členem stáda. Z pohledu fungování přírody to je zcela neracionál­ní, protože členům stáda není nijak materiálně prospěšné. Nicméně obdobné chování bylo už zaznamenán­o u šimpanzů nebo slonů. Některé hypotézy říkají, že truchlení má zvířeti pomoci vzpamatova­t se ze ztráty někoho blízkého, než si vytvoří nové sociální vazby, jiné hovoří přímo o „emocionáln­ím vedlejším produktu přátelství nebo lásky“. Ať tak či tak, je to určitě něco, co bychom u „čuníků“nečekali.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia