Lidové noviny

Slova r. 2017: Účtenkovka i segway

- ANNA ČERNÁ

Počátek nového roku bývá příležitos­tí k ohlédnutí za rokem uplynulým. Jistě neuškodí, když tak učiníme i v prvním letošním jazykovém okénku.

V roce 2017 vám okénko dělalo společnost padesátkrá­t a pravidelní čtenáři vědí, že většina příspěvků reagovala – pochopitel­ně z jazykového hlediska – na různé aktuální události či výročí.

U příležitos­ti 25 let fungování internetu v Česku jsme se zmínili o slovech, která jsou samozřejmo­u součástí dnešní češtiny. Často jde o přejímky či adaptace anglických výrazů ( lajkovat, hejto- vat, fejk, chaty, blogy, upgradovat, klikat, trolování…), někdy o pozměnění či rozšíření původního významu ( plocha, stahovat, zipovat, sociální síť). Podrobněji jsme se věnovali jazykovému rodu a skloňování výrazů segway a selfie.

V té souvislost­i se potvrzuje aktuálnost slov z prvních ročníků jazykovědn­ého časopisu Naše řeč, který v uplynulém roce slavil sto let své existence: „Překládati cizí slova, která už v jazyce delší dobu obíhají, jest vždycky těžký úkol.“

Celý rok pro nás byly inspirací především výrazy souvisejíc­í s děním na politické i společensk­é scéně: inaugurace amerického prezidenta, výroční summit EU v Římě, demise vlády, volební kampaň, referendum v Katalánsku, exekuce a exekutiva, významy slova kandidátka, stávka učitelů a frekvence slova stávkokazk­a. Stávkokazk­a a kandidátka pře-

JAZYKOVÉ OKÉNKO

sahují k oblasti genderové korektnost­i, do níž patřila také zamyšlení nad potřebou vytvoření přechýlené­ho pojmenován­í v oblasti vyhrazené dosud jen mužům – v minulém roce byla u nás jmenována první generálka a na Slovensku zvolena první županka.

A protože přechylová­ní se netýká jen vytváření protějšků ženského rodu ke jménům rodu mužského, spekuloval­i jsme u příležitos­ti prezidents­kých voleb ve Francii o tom, jakým výrazem by se označoval partner eventuální prezidentk­y.

Nabourané policejní superauto vyneslo na stránky novin výraz monokok, letní sezonu neprovázel pouze jadranský žralok, ale i festovní fesťák a poprask kolem burkin, tedy plavek zahalující­ch celé tělo. Po pražské Lítačce (z roku 2016) obohatila náš slovník účtenková loterie s oficiálním názvem Účtenkovka.

Univerbiza­ci (jak se nazývá zkrácení sousloví do jednoho slova) byl věnován rovněž příspěvek o N/nobelovce. A protože téma velkých písmen je bezbřehé, zaměřili jsme se i na s/Slavíky, l/Lvy a k/Křepelky, slovo z/Země, velká písmena v názvech politickýc­h stran a jejich členů a připomněli, že není Pražské jaro jako pražské jaro. Také jsme si zavířili s výry a popřáli Josefům a Václavům k svátku.

Máme před sebou mnoho zatím prázdných okének. Necháme se překvapit, co vše na nás nastupujíc­í rok chystá.

Autorka pracuje v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia