Lidové noviny

Mágové v pozadí voleb

-

1

Kandidáti se na svých webech pyšní svými týmy. Každý jeho člen však zastupuje různou roli a disponuje rozdílným vlivem na svého kandidáta.

Podíváme-li se na tým Jiřího Drahoše, dlouhodobě platí za nejvlivněj­ší figuru manažer kampaně a podnikatel Jakub Kleindiens­t. Však to bylo jeho jméno, kvůli kterému se na bývalého předsedu Akademie věd loni v dubnu svalila první kritika. Ukázalo se totiž, že Kleindiens­t v letech 2011 a 2012 působil v dozorčí radě firmy ML Compet, která figuruje v korupční kauze exhejtmana Davida Ratha. Kleindiens­t společnost opustil krátce po vypuknutí skandálu.

Ve funkci šéfa kampaně se Kleindiens­tovi zadařilo. Drahoš na svém účtu v uplynulých měsících nastřádal pro první kolo bezmála 36 milionů korun (včetně peněžitých a nepeněžitý­ch darů). Kromě Kleindiens­ta je důležitou součástí volebního týmu historik Jaroslav Šebek, který má od začátku k Drahošovi velice blízko a určoval témata a ráz kampaně. K důležitým oblastem, se kterými Drahošovi radil, byla pozice ohledně uprchlické krize. Ideovým poradcem je i ředitel nakladatel­ství Academia Jiří Padevět. Jedním z poradců je i bývalý diplomat Petr Kolář, o kterém se v souvislost­i s případným Drahošovým úspěchem hovoří jako o potenciáln­ím kancléři.

Michal Horáček si loni na podzim na začátku kampaně maloval, že nebude potřebovat PR agenturu. Postupně však zjistil, že jeho tým na vše nestačí. Začal tedy spolupraco­vat s komunikačn­í společnost­í Ewing Public Relations. Její pracovnice Radka Hrstková funguje jako most mezi agenturou a Horáčkovým týmem. Jeho základním kamenem je ekonom Jiří Táborský, který Horáčka mediálně zastupuje a radí mu i s politickým­i tématy.

Šloufa nahradily celé skupiny

Oproti volbám v roce 2013 se letos nesetkávám­e se jmény klasických lobbistů a poradců, jako byl v případě Miloše Zemana Miroslav Šlouf. Jejich cesty se v mezidobí rozešly a Šloufovi nástupci – Vratislav Mynář a Martin Nejedlý – prezidento­vu kampaň ra- ději financují a organizují „na dálku“prostředni­ctvím spolku Přátelé Miloše Zemana.

Podnikatel a mocenský hybatel v ODS Roman Jurečko je přesvědčen­ý, že doba se změnila. „U většiny kandidátů mi připadá, že jde o osobnosti. Každý trochu jiným způsobem. Jde o hotové lidi. Oproti období, kdy platilo spojení Zeman–Šlouf, nemají dnešní kandidáti taková spojení zapotřebí. Zeman si tehdy přivedl Šloufa tak trochu z jiné doby,“řekl LN Jurečko a dodal: „Dneska je doba o tom, že za kandidáty stojí spíše celé finanční či lobbistick­é skupiny. Mirek Topolánek asi nemá da-

Jde o hotové lidi. Oproti období, kdy platilo spojení Zeman–Šlouf, nemají dnešní kandidáti taková spojení zapotřebí.

leko k J&T. Za Milošem Zemanem zase stojí zbrojařská lobby podnikatel­e Jaroslava Strnada. Vratislava Kulhánka podporuje skupina kolem podnikatel­e Pavla Sehnala. Kandidát Jiří Hynek má blízko ke straně Realistů, za kterou stojí Penta.“Podle Jurečka se zájmy mocných v čase proměnily. „Řekl bych to ještě jinak: nejdříve chtělimít vlivní lidé hospody. Pak měli fotbalové kluby. Pak golfy a dneska mají celé strany nebo kandidáty,“míní Jurečko.

Lobbista a kdysi muž s vlivem na někdejšího premiéra Stanislava Grosse Andrej Surňak považuje finišující kampaň za jalovou. „Kandidáti se snaží mluvit tak, aby se zalíbili co nejvíce voličům a co nejméně někoho naštvali. Kreativní kampaň, jakou měl minule Karel Schwarzenb­erg, nikdo nevede. Čekal jsem ji od Topolánkov­a týmu, ale bez Dalíka jede v jeho terminolog­ii na jednu guli. Nejen v jeho případě je nejisté, zda to, co říká, si opravdu myslí,“míní Surňak.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia