Lidové noviny

Kravín a sendvič s tuňákem

-

Smyslem rozhovorů, které jsme vedli s hlavními uchazeči o prezidents­ký úřad, bylo zmíněné pány představit, nikoli s nimi vésti konfrontač­ní souboj. A na rozhovor s Michalem Horáčkem, s nímž jsem se v různých rolích potkával poslední dvě dekády a párkrát jsme i nějakou tu sklenku vypili, jsem se vyloženě těšil: umí brilantně psát, je vtipný, má doktorát ze sociální a kulturní antropolog­ie…, ale debata s ním byla nakonec nejnepříje­mnější ze všech.

Na krátkou úvodní otázku spustil devítiminu­tovou (!) přednášku, naprosto nepřerušit­elný mono- log. V průběhu rozhovoru nás opakovaně mistroval (když jsme od něj chtěli, stejně jako u ostatních kandidátů, příběhy): „Opravdu jsem nečekal, že Lidové noviny budou klást tak laciné otázky,“vynadal nám, protože „čekal jsem, že oceníte moji absolutní transparen­tnost, ale vás to zjevně vůbec nezajímá“.

Ačkoli plán byl uvolněně se bavit u jídla, Michal Horáček prohlásil, že u jídla se nemůže soustředit, takže napřed se budeme bavit a teprve pak jíst. A na to nakonec nedošlo, protože jak pravil kandidát: „... já s vámi potřebuji udělat ten rozhovor, takže budu jíst na pumpě, jako už půl roku, sendvič s tuňákem.“

A tak místo povídání vznikl klasický „výslech“. Až v druhé půli rozhovoru, když jsme ho žádali o nepublikov­ané historky z jeho spanilých jízd po celé zemi, se známý bavič a spíkr konečně trochu uvolnil. Když jsme chtěli „historku z kravína, kterou nevyprávěl jinde“, tak nám vyšel vstříc a opravdu historku z kravína vytáhl. Doslova.

„Poznal jsem jednu farmu jménem Květná zahrada. Založil ji fantastick­ý člověk jménem Ferdinand Raditsch. Pracoval na ministerst­vu, věnoval se prevenci kriminalit­y, a jednoho dne si řekl, že je to příliš daleko od skutečných lidí. Jel do vesnice, a i když neuměl podojit krávu, založil farmu, aby dal práci lidem, kteří vycházejí z dětských domovů, protože 56 procent takových se dostane do konfliktu se zákonem. Mimochodem třeba v Polsku jsou dotace na vajíčka a mléko tak vysoké, že jim naši zemědělci, ani pan Raditsch, nemohou konkurovat. Chtěl bych rovné podmínky. Víc o tom nevím, ale mám ten impulz.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia