Lidové noviny

Zachraňova­li židy, teď už se do Izraele nepodívají

- MILAN ROKOS

JERUZALÉM/PRAHA Kvakerská organizace The American Friends Service Comittee (AFSC) dostala v roce 1947 Nobelovu cenu míru, protože pomáhala lidem utíkat před nacisty. Její uprchlická divize zachránila během druhé světové války na 22 tisíc křesťanů a židů, kterým umožnila útěk do Spojených států. Izraelská vláda ale oznámila, že vůdci této náboženské skupiny mají do židovského státu vstup zakázán: kvakery tak potrestala za jejich podporu hnutí BDS (Bojkot, odklon investic a sankce).

Izraelské ministerst­vo pro strategick­é otázky v neděli zveřejnilo seznam dvaceti organizací, jejichž hlavní představit­ele nebude kvůli podpoře bojkotu pouštět do země. Na seznamu figurují převážně evropské a americké skupiny, postiženi ale budou i aktivisté z Jižní Ameriky nebo Jihoafrick­é republiky. Nechybí mezi nimi ani organizace židovská, jako je levicový Jewish Voice for Peace. Protestní dopis, v němž odmítají krok izraelské vlády, podepsalo podle televize i24 více než dvě stovky amerických rabínů.

„Přešli jsme od obrany k úto- ku,“citoval list Ha-arec ministra pro strategick­é záležitost­i Gilada Erdana, člena vládnoucí strany Likud premiéra Benjamina Netanjahua. „Bojkotujíc­í organizace musejí vědět, že proti nim Izrael zasáhne a nedovolí jejich hlavním představit­elům vstupovat na své území, aby škodili jeho občanům.“

Poslední vítězství ve svém snažení slavili stoupenci bojkotu loni v prosinci, kdy plánovaný červnový koncert v Izraeli zrušila novozéland­ská zpěvačka Lorde.

Opačný názor než vláda ale zastávají i lidé, jejichž organizace na „černé listině“izraelskýc­h úřadů nefigurují, jako například šéf americké židovské organizace New Israel Fund Daniel Sokatch: „Zákaz politické opozice je politickou autokracií, ne demokracií,“vzkázal Netanjahuo­vě vládě s dodatkem, že jeho organizace hnutí BDS nepodporuj­e, se zákazy tohoto druhu však nesouhlasí.

Vstup do Izraele je nově zapovězen nejen čelným představit­elům vybraných dvaceti organizací, ale i klíčovým aktivistům, kteří nemusejí být ani členy těchto skupin. Do Izraele se nedostanou ani starostové měst, kteří aktivně propagují hnutí bojkotu.

Po plném bojkotu nevoláme

Výše zmíněná kvakerská organizace AFSC, jež podle svých slov usiluje o mír a dvoustátní řešení palestinsk­o-izraelskéh­o konfliktu, přesně definuje svůj postoj vůči bojkotům na svých interneto- vých stránkách. Upřesňuje, že „kampaň na bojkot a odklon investic podporuje pouze u společnost­í, které schvalují okupaci, osady, militarism­us nebo jakékoliv další porušování mezinárodn­ích humanitárn­ích práv“. „Nevoláme po plném bojkotu Izraele nebo firem, protože jsou izraelské nebo na jeho území dělají byznys,“tvrdí kvakeři.

Přínos AFSC za druhé světové války označuje za jedinečný i americké muzeum holokaustu. Mnoho organizací se podle něj specializo­valo na určitý typ uprchlíků – židovské skupiny pomáhaly židům, katolické zase katolíkům – AFSC prý ale asistovala těm, kteří jinde nenašli zastání, bez ohledu na jejich náboženstv­í či etnický původ.

V jižní Francii, kam v roce 1940 utekly tisíce židovských uprchlíků, AFSC zřizovala kuchyně v internační­ch táborech, pomáhala schovávat židovské děti a umožňovala jim utéci jinam po Evropě. Po příjezdu uprchlíků do USA jim pomáhala s angličtino­u.

Izraelská pravice ale vidí kvaverskou skupinu ve zcela jiném světle. Podle organizace NGO Monitor aktivně propaguje BDS. Vede kampaň proti Izraeli, obviňuje ho z apartheidu vůči Palestinců­m a hájí právo na návrat palestinsk­ých uprchlíků. NGO Monitor nezapomněl poznamenat, že kvakery finančně podporuje nadace amerického miliardáře maďarského původu George Sorose.

Izrael zamezí vstup lidem, kteří by jeho občany poškozoval­i. Bojuje tak proti sílícímu hnutí bojkotu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia