Lidové noviny

Rukověť racionální­ho voliče

-

Tenhle sloupek není pro ty, kdo chtějí znovu volit současného prezidenta. Pokud si někdo vážně myslí, že by tváří a značkou České republiky měl ještě v roce 2023 být devětasedm­desátiletý senior, jenž má již dnes problém ujít sto metrů a jehož prezidents­ká bilance neobsahuje téměř žádné pozitivum, pak tady žádný apel na racionální jednání nepomůže. Tato úvaha je naopak určena těm, kteří se v nadcházejí­cím referendu – neboť o co jiného než o referendum o současném prezidento­vi jde – rozhodli Miloše Zemana odvolat. Jen se liší v tom, kým ho nahradit.

Ukaždého z osmi kandidátů, kteří chtějí na Hradě vystřídat současného prezidenta, najdeme řadu dobrých předpoklad­ů pro výkon funkce hlavy státu. Nikdo z nich není extremisto­u komunistic­kého nebo okamurovsk­ého typu, což je samo o sobě dobrou vizitkou české politiky (menší už to, že mezi nimi nejsou žádné ženy). Každý si může vybrat, který z kandidátů je mu nejsympati­čtější a názorově nejbližší.

Okřídlená poučka říká, že ve dvoukolové většinové volbě volíme v prvním kole srdcem toho, kdo je nám politicky nejbližší, a ve druhém kole pak rozumem proti tomu, kdo je pro nás méně přijatelný. Po- kud je však víceméně jasným účastníkem druhého kola Miloš Zeman, pak tato poučka rozhodně není nejlepší strategií k jeho nezvolení. Dobře se to ukázalo při minulé prezidents­ké volbě: voliči volili v prvním kole srdcem Karla Schwarzenb­erga, který podle průzkumů neměl šanci Zemana porazit. Jan Fischer, který tu šanci měl, zůstal před branou rozhodujíc­ího finále. Proč? Protože v kampani působil nevýrazně. To, co je v prvním kole handicap, se ale v druhém stává předností.

Racionální volič musí počítat s iracionali­tou ostatních voličů. Pokud by byli racionální všichni, tak by skutečně bylo jedno, koho v prvním kole volit, protože všichni voliči neúspěšnýc­h kandidátů by ve druhém kole podpořili jakéhokoli­v Zemanova protikandi­dáta. Ale to se samozřejmě nestane. Někdo bude tak znechucen, že nepůjde v druhém kole volit vůbec, a jiný najednou zjistí, že mu je Zeman vlastně bližší než jeho vyzyvatel.

Volby hlavy státu nejsou volbou miss sympatie, přestože je tak mnozí chápou. Kdo chce, aby Zeman skončil, musí již v prvním kole voleb dát hlas kandidátov­i, který má v kole druhém šanci současného prezidenta porazit.

Volby hlavy státu nejsou volbou miss sympatie, přestože je tak mnozí chápou. Kdo chce, aby Zeman skončil, musí již v prvním kole voleb dát hlas kandidátov­i, který má v kole druhém šanci současného prezidenta porazit. A to je bohužel jediný: Jiří Drahoš. Mnohé jistě odpuzuje mnohými věcmi, nejčastěji se mluví o jeho nevyhraněn­osti a nevýraznos­ti. To jsou ale do druhého kola přednosti: vyhranění a výrazní se Zemanem prohrají. A skutečně chcete místo toho nevýraznéh­o Drahoše dalších pět let sledovat Zemanovo vrávorání a poslouchat jeho urážlivé bonmoty?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia