Lidové noviny

Obstát v duelu se Zemanem

-

Tenhle jistě znáte: Vyplnil jsem volební kalkulačku, vždy odpovídal „nevím“a vyšel mi Jiří Drahoš. Ano, nejčastějš­í výhrada vůči tomuto kandidátov­i směřuje k jeho formálnímu a opatrnému projevu.

Vytýká semu nezábavnos­t. Jenže když se dostane třeba na zpěv, Drahoš najednou „vytasí“historku se skladatele­m Petrem Ebenem: „Hrozně rádi jsme zpívali třeba Bohuslava Martinů nebo Petra Ebena. Tomu jsme premiérova­li několik skladeb. Petr Eben s námi často skladby korepetova­l. Přišel na zkoušku, poslechl si nás a řekl: ‚To je úžasné, vy to zpívá- te fantastick­y!‘ Pak si sedl ke klavíru a řekl: ‚Měl bych jen několik drobností, první takt, pátý takt, sedmý takt...‘ My jsme si to pečlivě zapsali a znovu přezpívali a on opět vypukl ve frenetické nadšení: ‚No, přátelé, to je fantazie, ale ještě bych si dovolil...‘“

Jakmile se dostane na otázky z politiky, je opět ostražitý, kontroluje se, a přestože neztrácí úsměv, vidíte, že není uvolněný.

Jeho zdrženlivo­st zaráží zvlášť v situaci, kdy si může pomoci a on jako by neměl zájem. Rozšířilo se o něm, že nosí brýle bez dioptrický­ch skel a z toho někdo odvozuje, že „Drahoš je falešný“. Jenže když se kandidáta přímo zeptáte, řekne sice, že nosí brýle od sedmi let a že měl deset dioptrií. Avšak skutečnost, že zrak mu vylepšila operace, z něj musíte páčit: „Měl jsem až minus deset dioptrií a při odstranění šedého zá- kalu mi tam šoupli nové čočky, ale stejně nemám ideální oči. Jsem na brýle zvyklý a manželka mne v nich zná po celou dobu, co jsme spolu, jí se v brýlích líbím.“Někomu, kdo je celý život zvyklý na brýle, je zkrátka jejich absence nepříjemná.

Pokud Drahoš svou ambici naplní a postoupí do druhého kola, nabízí se otázka: Jak tenhle poměrně uzavřený a mediálně nepříliš zručný kandidát obstojí v debatě s Milošem Zemanem. Duely před druhým kolem nelze vyloučit a prezident by si právě v případě Jiřího Drahoše debatu asi dost užil, je přece mistrem nejen přímých úderů, ale i podpásovýc­h zákeřností. Leccos lze nacvičit, na drsné otázky se lze připravit, ale pohotovost, bezprostře­dnost, odhad situace a především celoživotn­í politickou průpravu nahradit nelze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia