Lidové noviny

Stěžejní cíl? Váhu udržet

Většina lidí se po pár měsících vrátí k režimu, který vedl k nadváze či obezitě, říká nutriční expert

- EVA FRYŠAROVÁ

Seriózních firem nabízející­ch hubnutí v Česku přibývá, stále více kladou vedle svých produktů důraz na pohyb i správné složení jídelníčku. Jenže ztrátou kilogramů to často i končívá. „Dalším krokem komerčních programů bude zabránit nebezpečné­mu jojo efektu,“myslí si nutriční specialist­a Pavel Suchánek z poradny FitBee a výzkumný pracovník IKEM.

LN Jak s dietami?

Řekl bych, že se hodně posunul k lepšímu – od rad typu vypijte koktejl a za 30 dní budete hubenější k něčemu, co má vědecký základ. Na trh přicházejí sofistikov­anější programy, které nahrazují běžné jídlo třeba jen jedním, dvěma produkty. Velké firmy a multilevel­ové agentury si uvědomují, že bez pohybové aktivity to nepůjde. Většinou doporučují i složení jídelníčku, jeho pestrost a pravidelné návyky. Už samy říkají, že prvních čtrnáct dní to půjde i bez pohybu, protože změna ve stravě bude velká, ale k podpoření dalších výsledků je třeba jej zařadit. Pokud je firma seriózní, snaží se zdůraznit, aby si lidé zkontrolov­ali svůj zdravotní stav.

Neslibují nesmyslné výsledky. Pak je ale třeba si uvědomit, že takový produkt může být finančně náročnější, zároveň vede ke skepsi lidí, kteří by radši leželi na gauči a měli úžasnou kapsli nebo koktejl. I když myslím, že boom zaručených diet, kdy lidé věřili tomu, že jim stačí jíst nějaké kapsle nebo tyčinky, které všechno vyřeší za ně, je za námi, stále existuje poměrně velká skupina těch, kteří řeknou, že prostě cvičit nebudou.

se

proměnil

trh

LN Kde leží stěžejní problém různých produktů?

Neučí lidi správným stravovací­m návykům z hlediska složení a velikosti porcí. Pokud bude někdo jíst jedno jídlo za den a k tomu má různé tyčinky, nápoje a polévky, třeba deset kilo zhubne, ale nebude vědět, jak má vypadat správná porce v restauraci nebo když si bude jídlo připravova­t sám doma ze základních potravin. Když se pak vrátí ke svému původnímu jídelníčku, nabude zpět původní hmotnost a ztratí motivaci. Nejtěžší je nastavení stravovací­ch návyků

LN Jaký je ideální stav?

Zásadní není podpora v redukci hmotnosti, ale v jejím udržení. V tom má řada firem zabývající­ch se hubnutím ještě mezery amyslím, že to je v rámci komerčních programů další krok. Když někdo shodí deset kilo, většinou považuje situaci za vyřešenou, ale dnes všichni v rámci diabetolog­ie, obezitolog­ie či kardiologi­e víme, že zdravotní benefit má až následné udržení získané váhy a zabránění jojo efektu, který je velmi nebezpečný. Hubnutí je pro organismus paradoxně spíš náročnější – například se během něj zvyšuje cholestero­l. Jakmile se hmotnost stabilizuj­e, veškeré parametry se začnou zlepšovat.

LN Kdy lze redukci považovat za úspěšnou?

Pokud nová hmotnost vydrží alespoň tři, lépe šest měsíců od poslední redukce s tím, že se toleruje nárůst na úrovni tří až pěti procent, což je v případě ztráty deseti kilogramů půl kila. Z toho vyplývá, že nejtěžší je nastavení stravovací­ch návyků poté. Když chcete zhubnout, jste motivovaná a ochotná dělat spoustu ústupků: z hlediska chuti, konzistenc­e, pes-

trosti, i životního stylu – nebudete pít alkohol, ponocovat, budete chodit cvičit. Jenže většina lidí to vydrží tři měsíce a pak se vrátí k předchozím­u režimu, který vedl k nadváze nebo obezitě.

LN Přicházejí za vámi lidé s očekáváním, že když za služby zaplatí, vyřešíte jejich problém za ně?

Takový pocit má minimálně šedesát procent lidí. Ale díky psychologi­cké průpravě jsme schopni člověku vysvětlit, že to tak není. Poradenstv­í je z 80 procent o psychologi­i a 20 procent jsou znalosti, které jsou také důležité, ale bez psychologi­e jsou vám k ničemu, protože je nepředáte klientovi tak, aby je pochopil. Jídelníček si v uvozovkách dokáže sestavit průměrně vzdělaný člověk, který si přečte pár knížek. Náš přínos je v tom, aby výsledkem byla trvalá změna stravovací­ch návyků k těm zdravějším.

LN Co lidem říkáte?

Jde nám o to, aby v jídelníčku nechybělo nic z hlediska mikroživin, aby vycházel ze stravovací­ch zvyklostí a zohledňova­l aktivitu a pracovní vytížení člověka. Když například víme, že nestíhá pět jídel za den, nebudeme mu je tlačit. Spousta lidí má zafixováno, že se má jíst pět až šestkrát denně s přestávkou dvě hodiny, ale pak sami řeknou, já si to prostě ve své práci nemohu dovolit, zaplatil jsem si krabičky, fungovalo to, ale jakmile jsem s nimi přestal, zase jsem začal přibírat.

Když někomu sestavujem­e jídelníček, platba obsahuje i několik dalších návštěv, kdy si ověřujeme, zda člověk pochopil, jak je jídelníček postavený, zda ho dodržuje a vede ke kýženému výsledku. Zároveň probíhá měření tělesného složení, aby výsledky viděl i dotyčný, protože sama hmotnost o ničem nevypovídá. Můžete vyměnit kilo svalů za kilo tuku, na váze se nic nestane, přitom vnitřní změna proběhla obrovská.

LN Jak si dobře vybrat nutričního terapeuta nebo výživového poradce?

Neřešte reklamu na internetu a v médiích, ale jděte po osobních zkušenoste­ch – nalezněte ve svém okolí lidi, kteří měli výsledky. Případně nutričního terapeuta navštivte a zjistěte, zda vám vyhovuje. Musíte z něj cítit autoritu a být přesvědčen­ý, že je odborně vybaven. Je důležité, aby si lidé sedli povahově, protože s ním probíráte záležitost­i, které neví ani manželka, třeba že večer chodíte na čokoládu. Je to podobné jako s řemeslníke­m – dobrého poznáte tak, že když ho požádáte, aby pro vás něco udělal, řekne vám, že může až za půl roku. Jakmile ale návštěva terapeuta začíná tím, že vám nabízí něco ke koupi, nepůsobí to seriózně. Jde spíš o prodejce, ne o psychologi­ckou podporu člověka, který chce hubnout.

LN Do jaké míry má smysl dívat se na cenu?

Cena je kritérium z hlediska zákazníka, nikoliv toho, zda je nutriční terapeut kvalitní, nebo ne. Když budete mít kancelář na Václaváku, máte vysoký nájem a musíte ho zaplatit. Znamená to pouze, že jste ochotný zaplatit za lukrativní adresu, protože si myslíte, že je to pro vaši práci důležité. Když sídlíte ve vlastním domě, neznačí to, že jste špatný terapeut nebo konzultant, ale můžete mít cenu nižší, protože vaše náklady jsou nižší.

 ?? Po ukončení redukce hmotnosti, říkají nutriční specialist­é Margarita Iliopolu a Pavel Suchánek FOTO MAFRA – Y. RENELT ??
Po ukončení redukce hmotnosti, říkají nutriční specialist­é Margarita Iliopolu a Pavel Suchánek FOTO MAFRA – Y. RENELT

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia