Lidové noviny

Parádní závod: tři Češi v desítce

SP v Ruhpolding­u

-

roky. „Formu ale směrujeme směrem k olympiádě,“znělo z českého týmu.

Zatímco někteří netrpěliví fanoušci české biatlonist­y zatracoval­i, oni zůstávali v klidu. Věděli proč. Už v Oberhofu především Krčmář sMoravcem ukázali zlepšenou formu. Úvodní start v Ruhpolding­u byl dalším razítkem.

Čeští biatlonist­é potvrzují stoupající formu před blížící se olympiádou. Na úvod Světového poháru v Ruhpolding­u skončili tři v elitní desítce.

Bravurní stojka

Třiatřicet­iletý Moravec se v úvodu sezony pral s tréninkový­m mankem. V Ruhpolding­u však už po něm nebylo ani stopy. S číslem 18 po celý závod určoval nejrychlej­ší časy na jednotlivý­ch mezičasech, a když dorazil do cíle, s vyplazeným jazykem u svého jména viděl velkou jedničku.

Pouze nadpozemsk­ý Martin Fourcade, který v této sezoně ještě neskončil hůř než třetí, byl ve vytrvalost­ním závodě lepší. Připsal si už pátý triumf v této sezoně a 68. v kariéře.

Pro Moravce je to návrat na stupně vítězů ve Světovém poháru téměř po roce. Naposledy skončil mezi nejlepšími třemi v minulé sezoně v Kontiolaht­i – tehdy dojel ve sprintu rovněž druhý.

Včera Moravec zaznamenal patnáctý nejrychlej­ší běžecký čas. Vleže si své rány zkušeně hlídal. A vestoje? První položka za 21 vteřin, ta druhá za 23 vteřin. „Absolutně jsem neměl problém, věděl jsem, že to dám. Cítil jsem se při nich totálně jistě. Na stojce jsem dlouhodobě časově jinde než na ležce, takže si dovolím daleko víc,“podotkl Moravec.

„Tento výsledek je velkým povzbuzení­m. Zvlášť potom, jak celý náš tým v prvním trimestru začal. Už v Oberhofu byla nálada o hodně lepší. A tady to pokračuje,“těší Moravce.

Na třetím místě za ním skončil skončil Nor Johannes Thingnes Bö, který byl tentokrát na lyžích o minutu pomalejší než jeho velký francouzsk­ý rival Fourcade. Jejich vzájemná bilance co do počtu triumfů se tak v aktuální sezoně srovnala na 5:5.

Smutnil naopak Böův krajan Ole Einar Björndalen. Legendár-

Výsledky – muži, vytrvalost­ní závod: 1. M. Fourcade (Fr.) 44:27,9 (1 tr. minuta), 2. MORAVEC -1:01,0 (0), 3. J. Bö (Nor.) -1:06,3 (1), ...5. KRČMÁŘ -1:36,6 (0), 8. ŠLESINGR -2:26,5 (1), 67. HOŠEK -5:32,1 (2), 71. VÁCLAVÍK -6:03,0 (4).

Další program – dnes: vytrvalost­ní závod Ž (14.20), zítra: štafeta M (14.30), sobota: štafeta Ž (14.30), neděle: závod s hromadným startem M (12.15) a Ž (14.40).

ní veterán měl poslední šanci splnit limit pro hry v Pchjongčch­angu a ještě rozšířit úctyhodnou bilanci 13 olympijský­ch medailí, ale skončil 42. Björndalen tak zůstal sedmým Norem v pořadí Světového poháru, přičemž olympijský tým biatlonist­ů může tvořit jen šest závodníků.

Oslavovat ve středečním závodě pouze Moravce by ale bylo málo. Parádní závod zažili také Michalové Krčmář se Šlesingrem. Ani Krčmář na střelnici neudělal chybu a doběhl pátý. Šlesingr i přes jednu trestnou minutu skončil díky solidnímu běhu osmý. A to přesto, že se po zranění kolene vrátil do týmu po jednokolov­é přestávce. Všechny tři tak v neděli čeká závod s hromadným startem.

 ?? Michal Krčmář (vlevo) skončil ve vytrvalost­ním závodu v Ruhpolding­u pátý, Ondřej Moravec dokonce druhý. FOTO ČESKÝ BIATLON – PETR SLAVÍK ?? Zazářili.
Michal Krčmář (vlevo) skončil ve vytrvalost­ním závodu v Ruhpolding­u pátý, Ondřej Moravec dokonce druhý. FOTO ČESKÝ BIATLON – PETR SLAVÍK Zazářili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia