Lidové noviny

Na volby se dokonce někde stála fronta

-

PRAHA Češi měli první den o volbu prezidenta zájem. Vybrat hlavu státu si přišly asi dvě pětiny voličů, v Praze někde účast atakovala padesátipr­ocentní hranici. Na některých místech čekaly na otevření volebníchm­ístností fronty. S výjimkou činu aktivistky Femen, která se vrhla na Miloše Zemana, byly volby bez komplikací nebo incidentů.

Během včerejška už volil současný prezident i všichni jeho vyzyvatelé, stejně jako premiér Andrej Babiš, bývalý prezident Václav Klaus nebo lídři parlamentn­ích stran. Klaus po hlasování novinářům řekl, že novou hlavou státu by měl být člověk, který nespadl z nebe, ale prošel politikou. Z devíti kandidátů jeho požadavkům odpovídají Zeman a Topolánek. Koho zvolil, Klaus neprozradi­l. S výběrem Zemana se naopak pochlubili šéfové KSČM Vojtěch Filip a SPD Tomio Okamura. Předsedové TOP 09 Jiří Pospíšil a lidovců Pavel Bělobrádek dali hlas Jiřímu Drahošovi. Pro Marka Hilšera hlasoval šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Voleb si všímala i zahraniční média. Ruský liberální list Kommersant napsal, že proruský kandidát Miloš Zeman může vyhrát první kolo, ale prohrát v druhém. Drahoš by pro Rusko podle autora nebyl tak výhodný partner. Deník Ukrajinska pravda napsal, že „proruský kandidát Zeman kráčí k vítězství“i s kontroverz­ními výroky o anektované­m Krymu a problémy s alkoholem. Porážka Zemana by byla dobrým dnem pro Česko i Evropu, je přesvědčen německý deník Süddeutsch­e Zeitung. Českým prezidents­kým volbám se nezvykle široce věnovala i další německá média. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia