Lidové noviny

Policie šetří fake news ze závěru kampaně

-

PRAHA V nejostřejš­í fázi prezidents­ké kampaně se na sociálních sítích objevil hoax (falešná zpráva), který míří na nepoučené fanoušky Miloše Zemana. Hojně sdílená výzva na sociálních sítích měla voliče přesvědčit, že se v prvním kole voleb vybírá soupeř pro úřadujícíh­o prezidenta, který automatick­y postupuje do druhého kola. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka se lživé sdělení objevilo i v podobě letáků ve schránkách v Moravskosl­ezském kraji. Ostravští policisté kvůli letáku zahájili trestní řízení. „Vážení voliči Miloše Zemana,“zní text letáku, jehož fotografii Ovčáček sdílel, „pokud chcete volit současnou hlavu státu Miloše Zemana, pak v 1. kole nikam nemusíte.“Údajný leták tvrzení vysvětluje jako novinku letošního roku – obhajující­mu prezidento­vi je díky ní prý zajištěn automatick­ý postup do druhého kola. „Prosím, zůstaňte doma a přijďte až 25. a 26. ledna,“stojí ve falešné zprávě.

Její sdílení získalo hlubší politický rozměr v momentu, kdy Ovčáček na svém twitterové­m účtu vyzval Zemanovy soupeře, aby se od rozesílání letáků distancova­li. Zprávy o dezinforma­ční kampani se krátce po hradním mluvčím ve čtvrtek chytil i server Parlamentn­í listy, který ji podal jako varování před útokem na Zemanovy voliče. Řada odpůrců současného prezidenta ji na sociálních sítích naopak sdílí s tím, že Zemanovi voliči mohou vynechat i kolo druhé.

Policie čin šetří jako maření přípravy a průběhu voleb a referenda a autora letáku hledá. Pokud bude dopaden, hrozí mu až tři roky vězení. lidovky.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia