Lidové noviny

Expert: Ochranka měla vystartova­t rychleji

- MARTIN SHABU

PRAHA Ochranou VIP osob se zabýval dvacet let. Bývalý policejní plukovník chránil například Václava Havla, amerického prezidenta Billa Clintona či dalajlamu. Podle něj při včerejším incidentu, během kterého polonahá ženská aktivistka konfrontov­ala prezidenta Miloše Zemana, selhal člen ochranky.

Stanislav Radosta

LN Co říkáte na reakci ochranky prezidenta?

Pořádková policie hlídá každou volební místnost. Pokud do ní jde volit chráněná osoba, dělají se ještě další opatření. V tomto případě kluci zareagoval­i dobře. Jediný problém byl člen ochranky, který stál u novinářů v šedivém obleku s bleděmodro­u kravatou. Ten měl zareagovat jako první a vůbec tu ženu k prezidento­vi nevpustit.

LN Jak se ochranka připravuje na takovou situaci?

Rozlišují se týmy advanced, epizoda a diamant. Advanced se vypraví na místo dopředu s několikade­nním předstihem. Řeší se, kudy chráněná osoba půjde. Když se jede do zahraničí, řeší se to i několik měsíců dopředu. Lidé z epizody přijíždějí na místo minimálně dvě hodiny předem. Prostor prohlížejí pyrotechni­ci, a pokud prezident v místě něco jí, řeší se i hygienická prohlídka. Místo očichá služební pes. Lidé z epizody pak zůstávají na místě do chvíle, kdy přijíždí chráněná osoba. Mají obsazené vchody. Další skupinu představuj­í členové ochranky, kteří s prezidente­m vcházejí do místnosti. Těm se říká diamant. Jejich úkolem je dostat co nejrychlej­i chráněnou osobou na bezpečné místo. Zpravidla jde o zadní sedadlo vozu, kde se přikryje speciální „bombovou“dekou a jede se pryč.

LN Co podle vás člen ochranky neudělal správně?

Nevím, jestli žena měla novinářský průkaz, aby se dostala mezi novináře. Také nevíme, jestli je kontrolova­li. Muž z ochranky, co stál u kraje, měl vystartova­t jako první. Neměl dopustit, aby z toho prostoru někdo vyběhl. Vypadá to jako připravená provokace. Je otázka, jak se mohla dostat tak blízko k prezidento­vi. Mohla mít u sebe klidně nůž. Jinak udělali kluci při přípravě správně, že novináře oddělili stoly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia