Lidové noviny

Levný oblek kazí dobrý dojem

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA V posledních dnech kampaně se osm vyzyvatelů Miloše Zemana v boji o post hlavy státu několikrát střetlo v televizníc­h debatách. Prezidentš­tí kandidáti se mimo přípravy argumentů museli zaměřit i na správnou volbu oblečení. Od roku 1960, co po televizní debatě mladý a upravený J. F. Kennedy porazil unaveně působícího Richarda Nixona, i čeští politici vědí, že voličům záleží také na dojmu, který kandidáti zanechají.

Outfit prezidents­kých kandidátů i současné hlavy státu pro LN hodnotila módní poradkyně Klá- ra Klempířová, zakladatel­ka Módní ordinace.

1. Vratislav Kulhánek (74)

Bývalý top manažer firem Robert Bosch a Škoda Auto zvolil pravděpodo­bně špatně padnoucí oblek. „Nesedí délka rukávů, ze kterých by měla vyčnívat manžeta,“řekla Klempířová. Naprostého přešlapu proti etiketě se ale Kulhánek dopustil, když sako zapnul na oba knoflíky. Spodní knoflík musí vždy zůstat rozepnutý. „Jeho jasně červená kravata pak signalizuj­e energii a to, že se nebojí kroků vpřed,“dodala poradkyně.

2. Jiří Hynek (57)

Ředitel Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu ČR podle poradkyně na odpolední debatu dobře zvolil tmavě hnědou barvu obleku. Byť je sako zřejmě z konfekce a u krku špatně padne, působí v něm Hynek seriózně. „Skvělá je kombinace s modrou kravatou. Modrá je harmonizuj­ící a mírumilovn­á,“zhodnotila poradkyně a pochválila i barevně sladěný kapesníček v klopě.

3. Michal Horáček (65)

Skladatel a bývalý bookmaker podle poradkyně oblékl oblek ušitý na míru, který má správnou barvu a styl. „U košile je špatně délka vyčnívajíc­í manžety a také límec vykukuje víc, než by měl,“konstatova­la. Klempířová ale pochválila bordó odstín kravaty, který působí příjemně a méně agresivně než živelná červená.

4. Marek Hilšer (41)

Nejmladší z kandidátů na prezidenta podle poradkyně zvolil špatně padnoucí oblek, zřejmě z módního řetězce. „Sako mu vůbec nesedí. Ani ho nedopne! Gentleman by na veřejnosti nedopnuté sako nikdy mít neměl,“zkritizova­la Hilšera módní stylistka. Vystudovan­ému lékaři podle poradkyně nepomůže ani košile s manžetami, která nekorespon­duje s levným charaktere­m obleku. Krava- tu má uvázanou moc krátce, ta má dosahovat až ke sponě pásku.

5. Mirek Topolánek (61)

Politický matador oblékl dobře padnoucí oblek, zřejmě šitý na míru. Podle poradkyně je jeho styling perfektní až na patky u kapes, které by se neměly otvírat. „Charismati­cky působí jeho nová image – šmrncovní jsou i vlasy a zastřižené vousy,“myslí si stylistka.

6. Jiří Drahoš (68)

Jeden z favoritů dobře zvolil tmavě modrý oblek s padnoucí košilí a správnou šířkou kravaty. „Hnědé boty se k modrému obleku skvěle hodí. Díky tomu outfit působí svěžím dojmem,“pochválila Drahoše Klempířová.

7. Petr Hannig (71)

Ani vestička, která je kouskem k dosažení elegance, hudebnímu producento­vi podle Klempířové k lepší image nepomohla. „Působí jako z minulého století. Oblek mu přidává léta. Má nepadnoucí sako a zastaralou kombinaci košile s kravatou,“zhodnotila.

Módní poradkyně zhodnotila oblékání kandidátů na prezidenta. Hannig je jak z minulého století, naopak Topolánek má šmrnc a působí charismati­cky. Nejhůř dopadl Hilšer: „Ani si nedopne sako!“

8. Pavel Fischer (52)

Bývalého velvyslanc­e poradkyně pochválila za zábavnou svěží barvu kravaty, což není u českých mužů zvykem. Horší je už její materiál, kvůli kterému působí kravata lacině. „U saka má zbytečně dlouhé rukávy, že není vidět manžeta,“dodala Klempířová.

9. Miloš Zeman (73)

Jelikož se prezident společných předvolebn­ích debat neúčastní, hodnotila poradkyně outfit, který oblékl, když jmenoval nového premiéra. Zeman dodržuje všechny zásady formálního vzhledu. „Hrozná je ale kravata s ještě horší sponou, ta je v této kombinaci přežitkem. Boty jsou zřejmě zdravotní, proto působí tak robustně,“zhodnotila outfit Klempířová.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia