Lidové noviny

„Česká stezka“se Uzbekům zavřela

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Bachodir Karimov nikdy v České republice nebyl. Přesto se tady rozhodl žít. Ne náhodou. Za posledních 13 let ČR poskytla ochranu desítkám uzbeckých uprchlíků, další stovky tady pracují nebo studují. Bachodir a jeho žena Taťána utíkají před represivní­m režimem a prosí o pomoc. Zatím marně.

TAŠKENT/PRAHA Rozhodnutí Bachodira Karimova vydat se do ČR bylo racionální. Věděl, že se to před ním už mnoha uzbeckým uprchlíkům povedlo, měl v Praze přátele a kontakty. Tak, jak mu to poradili ti, kteří „českou stezkou“prošli před ním, nejdřív si požádal o vízum na velvyslane­ctví ČR v Moskvě. Jenže byl odmítnut. Příběh mladého Uzbeka asi české úředníky nepřesvědč­il o tom, že právě on potřebuje naši ochranu.

Když bylo Bachodirov­i 15 let, jeho starší bratři byli zatčeni. Husanboj byl lékař, Tohir studoval ekonomiku. Psal se rok 2000 a Uzbekistán­u vládl tvrdou rukou Islam Karimov. Jmenovec, nikoliv příbuzný rodiny.

Formálním důvodem byla sabotáž kampaně, během které byli občané přesvědčov­áni o prospěšnos­ti sběru bavlny. Husanboj a Tohir odmítli na pole jít. Skutečným důvodem zatčení byla podle Bachodira jejich soustavná kritika politické moci.

Tehdy byl zadržen i on, nejmladší ze sourozenců. Mnohem horší ale bylo druhé zatčení, zhruba za rok. Na pravém zápěstí má dodnes jizvy po želízkách. Svlékli ho totiž donaha a za pouta pověsili na trubku u stropu. „Zlomili mne,“vzpomíná. „Nejlepší, co bys mohl udělat, je spáchat sebevraždu, radil mi vyšetřovat­el.“Pak ho opět pustili. Byl v zoufalém stavu.

Bachodir a jeho bratři se ocitli na seznamu podezřelýc­h, z něhož se podle policejníc­h potřeb rekrutují „extremisté“. V roce 2005, po krvavých událostech v Andižanu (vládní jednotky při potlačován­í občanských nepokojů ve Ferghanské­m údolí zabily přes 500 civilistů), vzal Bachodir nohy na ramena. Už nechtěl zažít ponížení a fy- zickou bolest jako během výslechů. Konal předvídavě. Oba jeho bratři zůstávají za ostnatým drátem. Už přes deset let.

Zamířil do Ruska. V Samaře se seznámil s Táňou. Zamiloval se a vzal si ji. Tady by mohl jeho příběh skončit šťastným happy endem. Jenže on teprve začal.

Už se zdálo, že na Bachodira v Uzbekistán­u zapomněli. Jenže v zimě roku 2014 navštívili jeho matku agenti uzbeckých tajných služeb. Ptali se po nejmladším sy- novi. Za tři měsíce Bachodira zatkla ruská policie. Dostali na něj „objednávku“z Uzbekistán­u.

Situace vypadala tragicky, ale nebyla: po sedmi měsících v ruské vazbě, 19. ledna 2015, mladého Uzbeka pustili. Vyhráno však neměl.

Tajné služby obou zemí spolupracu­jí hlavně v boji proti terorismu, pod který ale uzbecký režim dokáže schovat i všechny „prohřešky“politické opozice. Situace se nezlepšila ani po smrti prezi- denta Karimova v roce 2016 a nástupu Šavkata Mirzijojev­a.

Bachodir Karimov v rozhovoru pro LN prohlásil, že se ho uzbečtí agenti třikrát pokusili násilím vyvézt do Uzbekistán­u. „S vydáním člověka je strašné papírování, proto ruské tajné služby raději přimhouří oči nad tím, že jim v revíru loví uzbečtí kolegové,“vysvětluje členka vládní komise pro migrační politiku a šéfka výboru občanské spolupráce Světlana Gannuškino­vá, mj. nositelka ceny Homo Homini udělované českou organizací Člověk v tísni. „Za posledních několik let registruje­me dvacet takových únosů,“říká.

Jednou si na Bachodira agenti počkali v budově Federální migrační služby. Nastalo drama, těhotná Táňa zkolaboval­a. Potratila a Bachodir se rozhodl – padla volba na „českou stezku“.

Když neuspěl s žádostí o české vízum, rozhodl se zkusit to jinak. Oslovil novináře Tomáše Vlacha, o němž se doslechl, že dokázal vyvézt před lety z Uzbekistán­u celou skupinu dětí politickýc­h aktivistů, kteří museli zemi narychlo opustit bez rodin. Dodnes žijí v Česku a reportáž o tom, jak tady strávily prvních deset let, Bacho- dira udeřila do očí. Obrátil se na Vlacha jako na svou záchranu, ale ani s jeho pomocí neuspěl.

Táňa a Bachodir se proto rozhodli zkusit to na vlastní pěst a letět na Ukrajinu přes Prahu, kde měli v plánu vyběhnout do tranzitu a požádat o azyl. Zoufalí byli ale vráceni pohraniční­ky z moskevskéh­o letiště Šeremetěvo. Taškent totiž podepsal s Moskvou dohodu, podle níž nesmí Rusko opustit žádný uzbecký občan bez „povolení k výjezdu“v pase. Jenže to Bachodirov­i v Rusku nikdo nedá. „Už k vám nechci. Už máme vízum od jiné evropské země,“řekl LN smutně Bachodir. A čeká, zda ho Rusko pustí ze svého území.

Uzbekistán podle organizace Freedom House patří mezi země s nejnižší úrovní demokracie. I Bělorusko je na tom lépe. Britský The Economist řadí Uzbekistán v oblasti lidských práv těsně před Čad a Severní Koreu. V minulosti ČR z těchto důvodů umožňovala některým pronásledo­vaným aktivistům získat ochranu. Desítky Uzbeků dostaly azyl, necelé dva tisíce tady pracují a studují. I přes doporučení ruských ochránců práv mezi nimi Bachodir nebude.

 ?? Uprchlíci z Uzbekistán­u. V Rusku čekají na to, zda je pustí do země, kde budou moci začít znovu. FOTO ARCHIV BACHODIRA KARIMOVA ?? Taťána a Bachodir,
Uprchlíci z Uzbekistán­u. V Rusku čekají na to, zda je pustí do země, kde budou moci začít znovu. FOTO ARCHIV BACHODIRA KARIMOVA Taťána a Bachodir,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia