Lidové noviny

MeToo v Číně: končí profesor prestižní školy

- PEKING

Prestižní pekingská univerzita Pej-chang propustila profesora Čchen Siao-wua, jehož šest žen nařklo ze sexuálního obtěžování. Iniciátork­a obvinění označuje kampaň proti akademikov­i za počátek hnutí MeToo v Číně, napsala agentura AP.

Luo Si-si, která nyní působí v USA, obvinila profesora v blogovém příspěvku zveřejněné­m 1. ledna. Tomu se okamžitě dostalo v Číně obrovské pozornosti a následoval­a obvinění od dalších nejméně pěti žen.

Čchen údajně nalákal před 13 lety Luo do domu své sestry, kde tehdejší studentce dělal nechtěné sexuální návrhy, s čímž prý přestal, až když se dívka rozbrečela a řekla mu, že je panna. Nynější akademička svého bývalého vyučujícíh­o nařkla i z obtěžování dalších studentek.

Univerzita Pej-chang po vyšetření obvinění ve čtvrtek na sociální síti Weibo uvedla, že profesor se dopustil „sexuálně obtěžující­ho chování“, čímž porušil profesní etiku. Jeho činy mají podle univerzity „odporný dopad na společnost“. Čchen už nebude na pekingské škole učit ani plnit další povinnosti, které měl na starosti jako profesor a vedoucí postgraduá­lních studentů.

Jde přitom o uznávaného akademika a jednoho z mála členů grantového programu pojmenovan­ého po řece Jang-c’-ťiang, přičemž zařazení do programu představuj­e jedno z největších uznání čínského ministerst­va školství. Podle zdrojů AP má Čchen doktorát a několik dalších vyznamenán­í v oboru počítačové­ho inženýrstv­í.

„Morálka a schopnosti jsou úzce spojeny; činy a nadání jdou ruku v ruce. Takové jsou požadavky hodnot univerzity Pej-chang a škola uplatňuje nulovou toleranci při porušení profesní etiky,“uvedla po propuštění profesora pekingská univerzita. Také slíbila, že vylepší relevantní univerzitn­í mechanismy a zvýší pozornost ve věcech sexuálního obtěžování.

Luo rozhodnutí instituce přijala s nadšením. „Ženy, které se probudily, dokážou ještě více! Vlídnost a odvaha jsou našimi nejkrásněj­šími projevy,“napsala na Weibo. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia