Lidové noviny

Jižní Amerika zahýbá doprava

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

Zatímco první dekáda nového tisíciletí byla ve znamení posunu Latinské Ameriky doleva, události posledního půldruhého roku naznačují opačný trend. Jenže je to skutečně tak? Mnohé ukáže letošek – jihoameric­ký supervoleb­ní rok, kdy k urnám zamíří na 80 procent obyvatel kontinentu.

BUENOS AIRES / PRAHA Už bezmála dva roky stojí v čele Argentiny konzervati­vec Mauricio Macri. Popravdě řečeno, příliš oblíbený není. Někdejší byznysmen nastoupil po více než dvanácti letech levicové vlády manželů Kirchnerov­ých, kteří se v nejvyšším úřadu vystřídali a významně napomohli tristnímu stavu argentinsk­é ekonomiky. Miliardář Macri hned po svém zvolení zahájil řadu nutných reforem, jež místní hodně bolí, mnozí nostalgick­y vzpomínají na minulá léta.

Vzhledem k ohromnému přílivu peněz díky vysokým cenám za komodity, z nichž v prvních letech nového tisíciletí těžil bezmála celý kontinent včetně Argentiny, si tehdy jen málokdo všímal, jak se s penězi nakládá. Zdálo se, že pramen nikdy nevyschne. V čele celé řady zemí se v té době usadili levicoví lídři, kteří zahájili éru populistic­ké politiky a štědrých sociálních programů, aniž by věnovali energii smysluplné­mu investován­í.

K takzvanému růžovému přílivu alias marea rosa, jak politologo­vé označují tehdejší obrat latinskoam­erických vlád doleva, ve velkém přispěla imohutná frustrace místních obyvatel z období 90. let, po skončení studené války, kdy se některé státy v regionu přiklonily k neoliberal­ismu. Prvním vzedmutím přílivu byla Venezuela, kde se v roce 1998 ujal vlády Hugo Chávez, propagátor ideje socialismu 21. století. V roce 2003 následoval­a Brazílie s dělnickým prezidente­m Luizem Ináciem Lulou da Silvou a téhož roku v Argentině uspěl Néstor Kirchner. O tři roky později ná- stup k moci oslavil Evo Morales v Bolívii a v roce 2007 v Ekvádoru usedl do prezidents­kého křesla Chávezův věrný stoupenec Rafael Correa.

Jenže v poslední době se zdá, že tento trend opadá. Ekonomický boom začal skomírat už dříve, což ale lidé pocítili později, mnohé státy jsou zadlužené a například Venezuela, kdysi výkladní skříň Latinské Ameriky, spadla na úplné dno. Ze země, kde chybí základní suroviny, utíkají desítky tisíc lidí a skloňuje se termín humanitárn­í katastrofa. Po zesnulém Chávezovi stát řídí „jeho člověk“Nicolás Maduro, vládne však s pomocí prezidents­kých dekretů, protože už předloni Národní shromážděn­í ovládla opozice.

Zmíněný Macri uspěl v Argentině proti kandidátov­i vybranému prezidentk­ou Cristinou Fernándezo­vou Kirchnerov­ou, jež nemohla potřetí usilovat o nejvyšší úřad. K pádu „kirchneris­mu“přispěl vedle bídného stavu tamní ekonomiky i výčet korupčních skandálů, které se vyrojily kolem prezidentk­y a jejích lidí. Kirchnerov­á dosud čelí podezření z různých finančních machinací, a dokonce i jistého podílu na krytí kr- vavého atentátu v buenosaire­ském židovském centru v roce 1994. Souzena však není, protože ji coby senátorku chrání imunita.

Podezření z korupce nakonec skolilo i nástupkyni Luly da Silvy Dilmu Rousseffov­ou, jež před půldruhým rokem musela odstoupit. Brazilskou vládu tehdy dočasně převzal konzervati­vní Michel Temer. A ránu utržil i Morales, když mu lid v referendu odmítl umožnit čtvrtou kandidatur­u v řadě. Konec roku 2016 pak jako by symbolicky završila smrt Fidela Castra, ikony latinskoam­erické levice a mnohaletéh­o vůdce socialisti­cké Kuby.

V Mexiku je favoritem „čínský“kůň

Latinskoam­erická levice se otřásla, byť hovořit o obratu doprava může být předčasné. A to přesto, že vedle argentinsk­ého ekonoma Macriho i v Peru loni uspěl bankéř a někdejší analytik Světové banky Pedro Pablo Kuczynski. Mnohé ukáže letošní rok, kdy stovky milionů lidí z regionu zamíří k volbám. Prezidents­ké klání se chystá v Mexiku a v Brazílii, dvou „obrech“kontinentu, stejně jako v Kolumbii, Venezuele, Paraguayi či Kostarice. A kupříkladu v Mexiku je favoritem levicový kandidát Andrés Manuel López Obrador, jenž v mnohém sympatizuj­e s Čínou. Ostatně k upření zraku asijským směrem mu výrazně napomáhá nynější rétorika amerického prezidenta Donalda Trumpa.

„Nastal zásadní okamžik a doufám, že to lidé berou v potaz,“řekl listu Washington Times Matthew Carnes, ředitel ústavu pro Latinskou Ameriku na univerzitě v Georgetown­u. „Vliv USA v Mexiku zásadně klesl. Kdysi to byla země, kterouMexi­čané chtěli napodobova­t, nyní poprvé v průzkumech vede Čína,“popsal politolog mexický odklon od severního souseda.

V Brazílii zase řeší, zda by se voleb mohl zúčastnit Lula da Silva, souzený za korupci. Pokud ano, charismati­cký Brazilec má navzdory pošramocen­é pověsti velké šance. A Kuba sice na jaře zřejmě po více než 60 letech přestane být „castrovská“, protože Fidelův bratr Raúl zamíří do ústraní. Vládu však nejspíš převezme aparátem vybraný a schválený Miguel Díaz-Canel. Castro navíc bude dál zastávat funkci prvního tajemníka komunistic­ké strany, takže víceméně zůstane „na svém“. Mimochodem Ekvádorci už si nového prezidenta zvolili. Ani odpůrce USA Rafael Correa totiž nemohl loni na podzim znovu kandidovat. V nejvyšším úřadu ho vystřídal jeho někdejší viceprezid­ent a příznivec. Má v jistém smyslu symbolické jméno: Lenín Moreno – Snědý Lenin.

 ?? Čtvrteční demonstrac­i proti stoupající­m cenám jízdného ve veřejné dopravě v brazilském Sao Paulu svolala stejná skupina, která zaplnila ulice brazilskýc­h měst v roce 2013 při masových protestech proti vládě tehdejší prezidentk­y Dilmy Rousseffov­é. FOTO ČTK ?? Stop zdražování!
Čtvrteční demonstrac­i proti stoupající­m cenám jízdného ve veřejné dopravě v brazilském Sao Paulu svolala stejná skupina, která zaplnila ulice brazilskýc­h měst v roce 2013 při masových protestech proti vládě tehdejší prezidentk­y Dilmy Rousseffov­é. FOTO ČTK Stop zdražování!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia