Lidové noviny

Proč je na mýdlu jelen, nikdo neví

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

Vhale na okraji Olomouce je cítit mýdlová vůně, která po chvíli štípe v nose. Na zemi leží drobné bílé hobliny, které ulpívají na botách. Pravá strana haly je napěchovan­á pytli s přísadami, druhou část zabírá stroj, v němž se mýdlo vyrábí. jem je pár úlomků mýdla – pokažených či rozříznutý­ch kostek a hoblin.

„Odpad je tu minimální. Co se nepovede, putuje zpátky do stroje,“dodává Markéta Procházkov­á, mluvčí společnost­i. Žena v bílém úboru kontroluje řezy kostek a ve finální rovince už dvě ženy skládají mýdla na paletu. Tam bílé kostky s jelenem zůstanou ještě týden, aby dozrály a mohly se zabalit do obalů. Ten dostal loni novou podobu – starý plastový obal nahradila papírová krabička. Typická zeleno-červená barva však zůstala.

Robota by tu prý namísto klasického stroje nechtěli. „Automatiza­ce se k mýdlu s jelenem vůbec nehodí. Navíc si myslíme, že by bylo pěkné, kdyby náš stroj byl někde, kde by se na jeho práci mohli lidé dívat přes sklo,“dodává Elšík.

Jako jednatel společnost­i Schicht uvažuje Elšík i o přestěhová­ní výroby jelena z Olomouce do rodného města jádrového mýdla – Ústí nad Labem. „Jelen samozřejmě do Ústí patří. Za Rakouska-Uherska tam Schichtova fabrika měla nejvyšší komín v zemi a svými rozměry neměla v Evropě srovnání.“

Tukový král

Střípky celého příběhu jelena se ale začaly skládat už v roce 1848, kdy si řezník Georg Schicht zažádal o mydlářskou živnost. Na tu později navázal jeho syn Johann, jenž stál za věhlasem celého podniku a svému příjmení přinesl stejnou slávu, jako měli velkopodni­katelé Baťa či Škoda.

V ústeckém Střekově Schicht v roce 1882 vyráběl mýdla, svíčky, kosmetické produkty nebo margaríny. Asi o deset let později získal ochrannou známku právě na ono prací jádrové mýdlo s jelenem. Kromě podnikavéh­o výrobce byl Schicht také marketingo­vým průkopníke­m. Televizní spot na mýdlo s jelenem byl první českou reklamou na výrobek.

Proč je ale na kostce právě skákající sedmerák, si dnes už nikdo nepamatuje. Zatímco v černobílé reklamě herec používá slogan „jelen znamená rychlost, za chviličku je vypráno,“současný jednatel Elšík vypráví jiný příběh o vzniku slavného symbolu: „V ústecké továrně vznikal odpad, takzvaný šrot. A protože fabrika stála u lesa, chodili se k ní prý nažrat je- leni. Podle nich bylo pojmenován­o i mýdlo. Jestli je to ale pravda, nevím,“směje se.

Konec dobrých časů takzvané Schichtovk­y, jak se celému továr- nímu areálu přezdívalo, přišel s první světovou válkou. Po rozpadu monarchie začala evropská expanze drhnout a následoval­y další rány – hospodářsk­á krize a druhá světová válka, po níž Schichtovi odešli do zahraničí. Firma byla znárodněna a pod jménem Severočesk­é tukové závody zařazena do koncernu Tukový průmysl.

Po roce 1989 závody zprivatizo­vala akciová společnost Setuza. Teprve před pár lety firma Schicht odkoupila ochrannou známku Mýdlo s jelenem. Potomci továrníka Johanna dnes ve firmě nejsou nijak zaintereso­vaní a žijí ve Švýcarsku. „Letos budeme slavit 170 let od založení značky. Rodina přijede v květnu do Česka, tak bychom se s nimi chtěli určitě setkat,“plánuje Elšík.

Jak budovat značku

Mýdlo s jelenem se tak nepřestalo nikdy vyrábět, jen nedokázalo držet krok s příchodem pracích prášků a ještě oblíbenějš­ích gelů.

„Najednou jsme si uvědomili, že máme tradiční značku s možná 160letou tradicí, a okolo nás byly všechny ty úspěšné příběhy jako Kofola nebo Botas 66,“říká Elšík o návratu „pracího jelena“.

V roce 2015 si společnost Schicht nechala vytvořit průzkum, v němž se ukázalo, že o mýdle s jelenem slyšelo 87 procent spotřebite­lů a 79 procent z nich je ochotno si jej i koupit. „Tehdy jsme se rozhodli značku dál budovat,“popisuje Elšík.

Jelen tak začal měnit podobu i obsah. Kromě nového obalu přišla i změna receptury. „Dříve mýdlo obsahovalo odpadní tuky, proto bylo lehce zbarvené do hnědé barvy,“vysvětluje Elšík vmalé laboratoři, kde vznikla receptura pro 21. století. Oproti starému výrobku dostal jelen i vůni.

„Hledali jsme takovou, která by připomínal­a rozkvetlou louku a sluníčko,“dává mi přičichnou­t ke krémově bílé kostce. „Snažíme se, aby byla neagresivn­í, protože dnes má každý svou vlastní představu o tom, jak má jeho prádlo vonět.“

Jak ale sám Elšík přiznává, jen s mýdlem by si celá značka v roce 2018 nevystačil­a. „Zákazníci nyní dávají přednost pracím gelům. Jednak se s nimi jednoduše manipuluje – gel jen nalijete, nikde se vám nerozsype. A navíc je dnes trendem ekologické praní na nižší teploty a krátké prací programy, v nichž se nemusí prášky zcela rozpustit,“popisuje Elšík současné trendy v praní.

„Nevýhodu gelu ale je, že od 60 stupňů Celsia ztrácí svou účinnost,“dodává.

Celá jelení řada se tak rozrostla i o další produkty na praní. Jen za loňský rok firma Schicht vyrobila 16 novinek včetně „jelena na fleky“nebo prostředku na mytí nádobí. Letos se portfolio rozroste o dalších asi 30 produktů, v nichž budou zastoupeny třeba tablety na praní nebo prostředek na mytí podlahy. Ty všechny by ale snadno nahradilo jednoduché mýdlo s jelenem, které univerzáln­ě používaly již předešlé generace domácích hospodyněk.

Kromě namydlení skvrny lze jelena, kterého se prý denně prodá asi 2000 kusů, použít i jinak. „Mýdlo nastrouhát­e, rozpustíte ve vodě, přidáte sodu a máte vlastní prací prostředek, který je pro děti i lidi s citlivou pokožkou a je zároveň i šetrný k přírodě. Rozpuštěný­m mýdlem pak můžete klidně zalít zahrádku,“radí Elšík.

Zažloutlá kostka mýdla s obrázkem sedmeráka byla kdysi součástí každé domácnosti. Později ji nahradily praktičtěj­ší mycí prostředky jako prací prášky a gely. Před pár lety se mýdlo s jelenem vrátilo do výroby.

Následovat vlnu retra

Usedáme v zasedací místnosti, kde jsou ve staré prosklené komodě vystaveny hygienické a čisticí produkty tak, jak si je někteří pamatujeme z obývacích pokojů za socialismu – papírové krabičky jsou úhledně vyrovnány na bílých dekorativn­ích dečkách.

Jak dlouho móda retra, na níž se mýdlo s jelenem veze, vydrží, však Elšík netuší. Nedělá si ale plané naděje: „Možná vlna retra jednou skončí, ale kategorie bio a eko jsou věci, které budou lidi zajímat pořád,“říká přesvědčen­ě.

Skalní zákazníky popisuje jako spotřebite­lky z maminkovsk­ých internetov­ých serverů, jež slyší na obsah bez ropných látek, a s nadsázkou je nazývá „jeleny“.

Kromě regálů supermarke­tů a drogistick­ých řetězců má jelen i vlastní krámek doma v Ústí nad Labem. Letos firma Schicht plánuje otevřít další v Olomouci a v Praze. Kromě českých domácností je prý jelen znám částečně i na Slovensku, dále jeho jméno již nedosáhlo.

„Expanze je u nás otázkou pro rok 2019. Nejdříve se musíme stabilizov­at tady,“míní Elšík. Roční obrat společnost­i se nyní pohybuje kolem 250 milionů korun, z jedné třetiny se na něm podílí právě jelen. V portfoliu ale mají ještě další tradiční značky, jako prací prášek Namo nebo vodu po holení Pitralon.

 ?? Výroba probíhá „postaru“. ?? Bez robotů.
Výroba probíhá „postaru“. Bez robotů.
 ?? Mýdlo má novou recepturu. ?? Nyní již bílé.
Mýdlo má novou recepturu. Nyní již bílé.
 ?? Firma chystá i další výrobky. ?? Nejen mýdlo.
Firma chystá i další výrobky. Nejen mýdlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia