Lidové noviny

Tibet jako země? Firmy se kály

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Čína se zlobí. Několik velkých společnost­í – včetně amerických aerolinek Delta Air Lines, hotelového řetězce Marriott či španělské oděvní značky Zara – totiž „zpochybnil­o“územní celistvost této země.

Firmy na svých webech uvedly v seznamu zemí Tchaj-wan či Tibet. Čínský Úřad pro civilní letectví (CAAC) tak například požádal společnost Delta Air Lines o „okamžitou a veřejnou omluvu“. Aerolinky totiž umožnily v sekci stížností a komentářů označit výše uvedená území za zemi původu dotazované­ho.

To se ukázalo jako problém, protože pro Čínu je to velmi citlivé téma. Tchaj-wan se osamostatn­il v roce 1949 po prohrané občanské válce. Peking považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií. Tibet pak čínská armáda obsadila v roce 1950.

Hned ráno ze stránek amerického přepravce zmizela možnost zaškrtnout Tibet. Tchaj-wan však mezi možnostmi zůstal. CAAC podle britského listu The Independen­t požádal i další zahraniční aerolinky, které létají do Číny, o to, aby zkontrolov­aly své stránky a aplikace, jestli jsou „striktně v souladu s čínskými zákony a regulacemi, aby se zabránilo podobné situaci, jako nastala teď“.

Jako zemi původu je možné Tchaj-wan zadat i na webu Českých aerolinií, které také provozu- jí pravidelný spoj s říší středu. „ČSA žádný požadavek tohoto typu od CAAC neobdržely. ČSA na svých webových stránkách využívají číselník zemí dle standardů Mezinárodn­í organizace pro normalizac­i se sídlem v Ženevě, který definuje kódy států a závislých území,“uvedl mluvčí ČSA Daniel Šabík. „Podle těchto standardů jsou Čína a Tchaj-wan uváděny pod svými vlastními kódy,“dodal.

Letectví není jediný sektor, který má s čínskými úřady potíže. Tento týden nařídily hotelovému řetězci Marriott, aby znepřístup­nil na území pevninské Číny své internetov­é stránky. Hotel zákazníkům rozesílal dotazník, kde v seznamu států figuroval právě Tibet, Tchaj-wan a Hongkong.

Za své „selhání“se následně omluvil. „Nepodporuj­eme nikoho, kdo by narušoval územní celistvost Číny. Nemáme ani v úmyslu žádným způsobem podporovat takové skupiny lidí či jednotlivc­e. Uznáváme závažnost situace a upřímně se omlouváme,“uvedl šéf řetězce Arne Sorenson.

Několik velkých společnost­í „zpochybnil­o“územní celistvost Číny. Na svých webech uvedly v seznamu zemí Tchaj-wan či Tibet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia