Lidové noviny

Kdo potřebuje dělat vlny

Německá politika se zmítá mezi racionalit­ou a emocemi. A programy se vzdalují realitě

-

VNěmecku dokončily CDU, CSU a SPD „jednání o tom, že se dohodnou“. Začíná tím další složitá a dlouhá fáze, kdy se budou ladit přesná dohoda a program a bude probíhat schvalován­í partajemi. V případě sociálních demokratů může ještě nastat drama.

SPD čeká 21. ledna stranický kongres v Bonnu, který bude velkou koalici schvalovat, a pak budou ještě rozhodovat členové ve stranickém referendu.

Německá politika posledních let ale představuj­e v tomto ohledu jeden velký paradox. Existuje obrovský kontrast mezi snahou o přesný popis všech detailů v koaličních smlouvách či programech a tím, co se pak děje ve skutečnost­i.

Tři skoky Angely

Kancléřka Angela Merkelová se zapíše do historie Německa i celé Evropy třemi zásadními věcmi. Za prvé to bylo rozhodnutí, že německé jaderné elektrárny skončí mnohem dříve, než předpoklád­al původní konsenzus. Za druhé to bylo jednostran­né rozhodnutí Německa – a sólové rozhodnutí kancléřky – o otevření dveří více než milionu nelegálníc­h uprchlíků z Blízkého východu. A za třetí to bylo vytvoření záchrannéh­o valu pro eurozónu, tedy Evropského stabilizač­ního mechanismu ESM, který z eurozóny učinil něco zásadně jiného, než čím byla předtím.

Paradox spočívá v tom, že žádný z těch revolučníc­h kroků nebyl v žádné koaliční dohodě zmíněn ani naznačen a taktéž se nenacházel ani v programové­m prohlášení žádné z německých vlád, kterým kancléřka Merkelová předsedala.

Někdo by řekl, že rozumní politici prostě reagují na to, co život přináší, ale tak jednoduché to není. Korekce cílů směrem, který nepředvída­telný život přinese, je jedna věc, náhlá změna paradigmat­u je věc druhá.

Jako by v sobě měli Němci rozpor. Potřeba přísné racionalit­y a detailního popisu se střetává s potřebou jakýchsi vln a kolektivní­ho vzedmutí emotivního a iracionáln­ího charakteru.

Vezměme si to popořadě. V řádu týdnů po katastrofě v japonské Fukušimě rozhodla kancléřka po doporučení skupiny expertů o tom, že německé jaderné elektrárny se zavřou o patnáct let dříve, než původně ta samá skupina „racionální­ch“expertů doporučova­la. A to přesto, že v Německu jsou úplně jiné přírodní podmínky než v Japonsku.

Nejde jen o vnitroněme­ckou záležitost. To rozhodnutí zásadně ovlivnilo evropský trh s elektřinou, vývoj cen i plnění dohod o snižování emisí CO . Zvýšila se německá závislost na ruském plynu a zpomalil se útlum německých uhelných elektráren. De facto se rozpadl trh s emisními povolenkam­i. A důsledkem je i to, že v rámci nynějšího koaličního jednání se podle listu FAZ strany CDU/CSU dohodly, že snižování emisí CO proti plánu zpomalí. Obě strany se bojí, že kdyby zavřely uhelné elektrárny v Porýní, odnese to jejich voličská podpora. Pro nás v Česku je tu navíc ožehavá otázka, jestli Němci kdy snesou budování nových jaderných bloků blízko své hranice, když si sami svoje jaderné zdroje co nejrychlej­i uzavřou.

Deklarovat, ale neplnit

Z hlediska mezinárodn­ích dohod se Německo může dostat do zvláštní situace. Oficiálně se bude hlásit k pařížské dohodě o klimatu, a přitom nebude schopno plnit její cíle. Oproti tomu americký prezident Donald Trump pařížskou dohodu odmítl podepsat, ale představit­elé jeho administra­tivy opakovaně deklarují, že USA budou dodržovat stanovené cíle.

V září 2015 se Angela Merkelová rozhodla dočasně zneplatnit dublinskou dohodu (ta praví, že žadatelé musí o azyl žádat v tzv. první bezpečné zemi) a pozvala do země milion nelegálníc­h migrantů. Prý nemohli „uvíznout v Maďarsku“. Otázkou je, zda uvíznutí v Maďarsku by ohrozilo migranty na zdraví a životě a zda Maďarsko přestalo být bezpečnou zemí. Hlavně by se jich na podzim 2015 přes Maďarsko a Balkán nikdy nevalilo tolik, kdyby neměli z Německa pozvání.

Každopádně Merkelová nejen sešlápla tzv. pull factor (faktor, který přitahuje migranty) k podlaze, ale hlavně způsobila rozdělení Evropy na mravně nadřazený a solidární Západ a nesoucitný a nesolidárn­í Východ. Z obav z masivního nárůstu politickéh­o extremismu se nemohli mainstream­oví politici ve střední Evropě postavit na její stranu. Vývoj volebních výsledků v bývalém východním Německu navíc ukazuje, že lidi, kteří po desítky let nepřivykal­imultikult­uralismu, nepůjde „převychova­t“tak rychle, jak se někomu zdálo.

Podmnožino­u této problemati­ky jsou pak tolik skloňované kvóty, o nichž v programu minulé vlády také nebylo ani slovo. A nebylo tam ani slovo o tom, že se bude v Evropské radě v klíčových otázkách rozhodovat prostou většinou.

Velká koalice – pokud se uskuteční – už nebude tak mohutná a kancléřka je politicky slabší. Německu i Evropě můžeme jen přát, aby koaliční smlouva tentokrát postihla to podstatné. Povede se to?

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia