Lidové noviny

Prezidents­ký styl

Kravata nakřivo nemusí být chyba. Právě naopak

-

Legendární průmyslník Gianni Agnelli proslul něčím víc než jen podílem v koncernu Fiat, který reprezento­val 4,4 procenta HDP a 3 procenta zaměstnanc­ů celé Itálie. Byznysmen s modrou krví přímo ztělesňova­l to, čemu v italské botě říkají sprezzatur­a. Nepřeložit­elné slovíčko vyjadřuje onen těžko popsatelný styl tamních mužů, který obdivuje celý svět a málokdo odjinud ho skutečně umí. Nejblíže je mu pojem nedbalá elegance, kdy je sice muž skvěle oblečen, ale snaha to není úporná. Vidět je to v detailech, jako jsou třeba hodinky, které Karel kníže Schwarzenb­erg nosí přes manžetu košile. Drobnost, kterou proslavil právě „pan Fiat“.

Italské slovíčko k nám v posledních letech přinesly hlavně internetov­é blogy a různé magazíny pro „pravé gentlemany“, jejichž čtenáři však často onu nepopsatel­nou hranici neomylně překračují. Zásadní rozdíl je ovšem nejen v mladých pánech s gelem na hlavě a ručně šitými (každou neděli voskovaným­i) botami a taškou z pravé teletiny, ale i mezi prezidents­kými kandidáty. Prakticky všechny jejich týmy je bezchybně a kvalitně oblékají. Akademický manažer Drahoš má až moc perfektní oblek a je zvyklý v něm chodit, stejně jako kariérní diplomat Fischer. Ani oblek úřadující hlavy státu není za pár šupů z výprodeje, i když u něj slovo styl prostě použít nejde.

Jenže aby šlo skutečně o „power dressing“, brnění moderního muže a silné osobnosti v čele země či firmy, chce to trochu víc. Jediný, kdo to skutečně na první pohled nejen umí, ale má to zjevně zažité a odžité, je textař, byznysmen a showman Michal Horáček. Kravata ve zdánlivě nedbalém uzlu, jen lehounce na stranu, jedna kapsa saka, které sedí a ve kterém se pohybuje zcela přirozeně, je proti všem pravidlům zastrčená, ale ne humpolácky. V celkovém dojmu vede na body.

Doktor Hilšer má vlastní přístup, kdy i do debat občas chodí bez kravaty, ale to prostě není ono. Stejně tak drahé, ale – jak napsal Čekstajl – sedlácky kombinovan­é kousky expremiéra Topolánka. Prezident zkrátka musí mít styl. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia