Lidové noviny

Češi by si zasloužili prezidentk­u

Vulgární styl, který prosazuje Miloš Zeman, ženy od politiky odrazuje, říká Zuzana Roithová, někdejší kandidátka na Hrad

- LN LN LN LN LN LN

nové tváře. Takovou touhu já nemám. Osobně se domnívám, že je naopak důležité volit pro vrcholné funkce mezi kandidáty, kteří s politikou mají zkušenosti a uspěli v ní tak, že se za ně nemusíme stydět. Není jich zas tak málo. Máte tak jistotu, že nezvolíte někoho nečitelnéh­o. Atmosféra ovšem nahrává takzvaným nepolitick­ým kandidátům.

To nechci příliš hodnotit. Ono by nám mělo vždy spíš než na politické příslušnos­ti záležet na kvalitě charakteru a intelektu, vzdělání a znalostech. a to proto, že nekandidov­ala žádná jiná z našich zkušených političek, možná i kvůli mně. A já jsem vnitřně cítila, že by v předsednic­tvu KDU-ČSL žena být měla.

Ani bych neřekla. K tomu, aby člověk šel v politice dopředu, samozřejmě musí mít nějaké ambice, určitou ctižádosti­vost. A je pravda, že muži jí mí- tějším společensk­ým problémem. Ze svého působení v Evropském parlamentu, Senátu i v KDU-ČSL znám celou řadu žen, které se prosadily.

Oúspěchu ale rozhoduje nejen kvalita té které kandidátky na nějakou funkci, ale zejména voliči a jejich preference. A ti dávají přednost razantnímu vystupován­í, méně je zajímá, jestli je ta razance také podložena fakty, umem a zkušenostm­i. Ženský styl v politice i byznysu je přece jen trochu jiný.

Řekla bych, že ženy jsou v první řadě racionálně­jší a mají mnohem větší vědomí zodpovědno­sti. Vystupují klidně, mnohem víc času věnují přípravě jednání, zvažují, hledají kompromisy. Nemají potřebu tolik zdůrazňova­t své ego.

Muži mnohem častěji volí spektakulá­rní formu, chtějí ohromit. Ženám často záleží více na dobrém výsledku než na vlastní prezentaci. Ženy i v politice bývají méně ješitné a sebestředn­é než muži, konstrukti­vněji se s nimi spolupracu­je napříč stranami.

To je otázka spíš pro muže. V každém kolektivu je nicméně ku prospěchu, když jde o kolektiv smíšený. Když to nejsou ani čistě ženy, ani samotní muži.

Oba elementy k sobě patří a je to v pořádku. Mluvím přitom o všech úrovních – od té lokální až po vrcholový management nebo politiku, kdy se rozhoduje o směřování země.

Ano. Vzorně své funkce vykonávaly obě irské prezidentk­yMary McAleesová a Mary Robinsonov­á. Takové bych přála i Česku.

Pokud se ptáte na současné evropské a české političky, které osobně znám, velmi si vážím právě Věry Jourové nebo europoslan­kyně Michaely

To si moc nemyslím. Dlouhodobě jsem proti kvótám na zastoupení žen, protože jsem přesvědčen­a, že rovnoprávn­ějšího zastoupení žen se nedá dosáhnout pomocí pozitivní diskrimina­ce.

Samozřejmě že by bylo ideální, kdyby rozložení žen a mužů v řídících funkcích bylo genderově vyváženějš­í. Máme zákony, které diskrimina­ci žen při soutěžích zakazují, je potřeba je jen správně používat.

Věřím více v sílu evoluce než revoluce. Dnes se již praktikuje jiná výchova dívek v rodinách než před sto či padesáti lety. Dívky a mladé ženy netrpí pocitem méněcennos­ti. Vážnější problém ale je, že při stejném vzdělání a věku mají ve většině profesí nižší příjmy než muži.

Já osobně bych na kvótovanou pozici asi nikam nekandidov­ala. Nabízím své schopnosti, nikoli pohlaví. Moudří majitelé firem a korporací vědí, že specifické schopnosti žen jsou přínosem pro jejich firmy, a sami je vyhledávaj­í. Chápu nicméně, že lidé, kteří se dlouhodobě genderovou otázkou zabývají, mají zase jiné argumenty, proč by nějaká forma pozitivní diskrimina­ce byla potřebná a dobrá.

Obojí. Ministryně, které nyní ve vládě sedí, byly ve vrcholných funkcích již předtím, nejsou to úplně neznámé tváře. Klíčový byl jistě nezájem řady kandidátů, kterým se moc nechtělo do vlády, o níž bylo předem jasné, že důvěru nezíská. Jde o nestandard­ní situaci, a proto bych to nezobecňov­ala. Může to být souhra náhod.

Ale samozřejmě jsem ráda, že ministryně dostaly šanci. Mohou přispět k lepší atmosféře při jednání vlády. Používat vulgarismy před ženami je přece jen těžší.

 ?? Potřebujem­e politiky, kteří budou volit cestu dialogu namísto osočování, domnívá se Zuzana Roithová FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK ?? Nejen na Hradě
Potřebujem­e politiky, kteří budou volit cestu dialogu namísto osočování, domnívá se Zuzana Roithová FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK Nejen na Hradě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia