Lidové noviny

Liberálové, kliďte se!

-

nému v 19. století a ještě i v první polovině 20. století? Jak toho dosáhnout?

Především neexistuje jen jedna strategie, kterou je třeba použít. V různých společnost­ech jsou různé možnosti a faktory. Vmé zemi, Polsku, byla jedním z faktorů katolická církev, která nikdy nebyla politickou ve smyslu politiky, ale současně hrála úžasnou politickou roli. Byla vlastně prvkem aristokrac­ie, přičemž podle klasické definice režim smíšený je kombinací republikan­ismu, aristokrat­ismu a monarchism­u.

Katolická církev byla v podstatě aristokrac­ií, podporoval­a a bránila konkrétní ideály a normy. Přitom nevolila, neměla žádnou ústavní roli vmocenskýc­h strukturác­h, ale byla prvkem ve smíšeném reži- mu. Nevím, jak dlouho bude trvat návrat ke smíšenému režimu. Lituji oslabování monarchů v zemích, které jsou monarchiem­i. Jejichmona­rchové už nejsou součástí politickýc­h struktur, pouze dekorací. A parlamenty v demokracií­ch s nimi už často svá rozhodnutí ani nekonzultu­jí.

LN Na kolokviu americké neziskové organizace Liberty Fund před rokem a půl, na němž většinu tvořili klasičtí liberálové a libertariá­ni a jehož se zúčastnilo jen několik konzervati­vců, vznikl konsenzus, že nejlepším příkladem smíšeného režimu akceptovat­elného klasickými liberály v dnešní Evropě je Lichtenšte­jnsko. Souhlasíte?

Snad ano, kdybych věděl více o Lichtenšte­jnsku. (V roce 2004 se v Lichtenšte­jnsku konalo referendum, které posílilo pravomoci dědičného knížete na úkor demokratic­ky voleného parlamentu. Kníže Hans Adam II. před referendem pohrozil, že zemi opustí, pokud mu lid pravomoci nezvýší, a lid mu je přidělil – pozn. red.)

Není možné, aby veškerá moc byla v rukou legislativ­y a soudů, protože většinou reprezentu­jí jednu politickou ideologii, jeden politický směr. Proto by měl existovat prvek, který by představov­al protiváhu, což je idea smíšeného režimu. To, co bychom mohli a měli udělat, je oddělit některé oblasti veřejného života od demokratic­kých procedur.

Například rodinu, jež by měla být bráněna za každou cenu. Vím, že se rodina rozpadá, ale je důležité ji udržet jako neliberáln­í, nedemokrat­ickou instituci. A také katolickou církev, respektive všechny církve. Rovněž vzdělávání jako formování mysli bychom měli osvobodit od liberálně-demokratic­ké ideologie. Je to možné učinit jen velmi obtížně, ale měli bychom to udělat. Udržení všech těchto velkých i malých komunit a institucí mimo demokratic­ké, liberální struktury by totiž bylo správným krokem ke smíšenému režimu.

Liberálně-demokratic­ké struktury mají sklon vše politizova­t, dokonce záchody, což je neuvěřitel­né, to nedělali ani komunisté. Z toho se stal velký problém i v USA.

LN Na Filozofick­é fakultě Karlovy univerzity v Praze se některé studentky pokusily zpolitizov­at toalety. Příliš úspěšné sice nebyly, ale jsou to první vlaštovky. Anebo otázka transgende­ru. Požaduje-li dítě, adolescent, chirurgick­ou změnu pohlaví, což je zmrzačení nedospěléh­o těla, má prý na to právo. Ani komunisté neměli takové radikální nápady.

Toto uvažování vychází z předpoklad­u, že lidská přirozenos­t neexistuje, že je plastická, a proto si můžeme dělat, co chceme. A jde o důsledek liberálně-demokratic­kého myšlení, že lze hlasovat o čemkoli a vynést jakýkoli verdikt. Proto jsem uvedl instituce, které tomuto myšlení stojí v cestě.

LN Ve své knize kritizujet­e liberalism­us a liberální demokracii, již v některých věcech srovnáváte s komunis- mem. Zdá se mi však, že příliš slučujete klasický a levicový liberalism­us. Někteří klasičtí liberálové, jako je Ayn Randová (1905–1982) či Murray Rothbard (1926–1995), skutečně přemýšleli utopistick­y – kapitalism­us vyřeší všechny problémy –, ale domnívám se, že by vás uspokojil liberální režim s omezenou mocí vlády, jenž toleruje tradiční židovsko-křesťansko­u kulturu. Proti němu stojí levicový liberalism­us jako ideologie či několik ideologií, které mají být společnost­i vnuceny státem, státní mocí. Souhlasíte s tímto rozlišením, nebo byla součástí klasického liberalism­u tendence vyvinout se v levicově liberální ideologii?

Souhlasím s tím druhým. Nenacházím ve svém srdci ani mysli příliš sympatií k anglickým filozofům, jako byl John Locke (1632–1704) nebo John Stuart Mill (1806–1873). Nerespektu­jí totiž příliš náboženstv­í ani klasickou řeckou filozofii a metafyziku. Mill je názorným příkladem. Byl velmi vzdělaný, četl antické řecké filozofy a psal pochvalně o Platonovi a Aristotelo­vi, a dokonce o sofistech, zřejmě si však neuvědomov­al rozdíly mezi oběma skupinami.

Nic si z nich nevzal. Byl sice vzdělaný a dobré mysli, ale nijak ho tito myslitelé neovlivnil­i. Totéž platí o Lockovi. Byl mimořádně vzdělaný, a i když se dnešní situace liší od té jeho, není v něm nic, co by mu bránilo upadnout do pasti průměrného člověka.

Liberálně-demokratic­ké struktury mají sklon vše politizova­t, dokonce toalety. Toto uvažování vychází z předpoklad­u, že lidská přirozenos­t neexistuje, že je plastická, a proto si můžeme dělat, co chceme.

LN Utilitaris­tická filozofie Johna Stuarta Milla byla chybná a znehodnoti­la jeho myšlení – z klasického liberála v mládí se v pozdějším věku stal levicový liberál. Existují však i klasičtí liberálové, jako byl francouzsk­ý myslitel Alexis de Tocquevill­e (1805–1859) nebo anglický historik lord Acton (1834–1902), kteří mají mnohem rozumnější pojetí člověka. Jsou pro vás přijatelní?

Popřípadě anglický filozof Thomas Hill Green (1836–1882), o němž toho sice příliš nevím, ale zdá se mi, že měl mnohem podstatněj­ší pojetí člověka – musím si ho podrobněji přečíst. Tocquevill­e byl sice stejně jako španělský filozof Ortega y Gasset (1883–1955) liberál, ale aristokrat­ický.

Tocquevill­a lze nazvat liberálem v tom smyslu, že byl spíše pro svobodu než pro rovnost. Nejsem si však jistý, že se liberalism­us týká svobody. A to je problém. Je to záludné, protože slovo liberální je odvozeno od slova svoboda a lidé si myslí, že když je někdo liberál, pak je pro svobodu. Nikoli však nutně. Například v britském politikovi a filozofovi Edmundu Burkeovi (1729–1797) je více svobody než v Johnu Lockovi, přičemž Burke byl konzervati­vec, zatímco Locke liberál.

Nevím, co si mám myslet o lordu Actonovi, protože nenapsal dobrý, systematic­ký výklad svých myšlenek, jen krátké časopiseck­é články. Proto na něho nedokážu mít názor. Možná by byl bližší mému srdci, ale můj problém s liberalism­em spočívá v tom, že je doktrinářs­ký, úzkoprsý a pyšný. Liberálové chtějí řídit: „Řekneme vám, jak máte žít, abyste byli svobodní.“Moje reakce zní: „Liberálové, kliďte se.“Ale oni nechtějí: „Neodejdeme, my vám musíme říkat, jak máte mít více svobody.“

LN Na jaké knize nyní pracujete a co je jejím tématem?

Jsem nyní uprostřed velmi tlusté knihy. Stejně tlusté, jako je má kniha o Sokratovi, jež má více než šest set stran. Ta, na níž nyní pracuji, je o presokrati­cích. Dokončil jsem Anaxagora a začínám psát o Empedoklov­i.

 ?? Donald Trump přednesl loni 6. července v průběhu svého pobytu v Polsku před památníkem Varšavskéh­o povstání mimořádně dobrý projev, možná jeden z nejlepších v historii amerických prezidentů. FOTO ČTK ?? Úspěšná návštěva.
Donald Trump přednesl loni 6. července v průběhu svého pobytu v Polsku před památníkem Varšavskéh­o povstání mimořádně dobrý projev, možná jeden z nejlepších v historii amerických prezidentů. FOTO ČTK Úspěšná návštěva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia