Lidové noviny

Těsto štrúdlu nelepit

Osobní výběr ze světového tisku

-

Nejen Češi nebo Poláci, i Rakušané si letos připomínaj­í osmičkový rok. Také u nich je na prvním místě rok 1918, výročí založení republiky.

Ale na rozdíl od Čechů si naši jižní sousedé cestu k tomuto datu dlouho hledali. Konec monarchie považovali za katastrofu. Samostatno­st nejdřív odmítali, pak hledali cestu, jak se zadními vrátky připojit k Německu. Vyšlo jim to až na podruhé, v roce 1938, kdy Adolf Hitler, původem z Rakouska, svou domovinu připojil k Říši. K temné kapitole dějin se Rakušané dlouho neměli. Považovali se za první diktátorov­u oběť, což jim dovolovalo zakrýt, že i oni byli součástí nacistické mašinerie.

Přípravy na všechny ty oslavy „osmičkovéh­o roku“v Rakousku koordinuje někdejší prezident Heinz Fischer. Jejich scénář jde ještě na konto předchozí vlády velké koalice. Nový kabinet Sebastiana Kurze, který se ujal úřadu teprve v polovině prosince, tak již do jejich průběhu moc promluvit nestihne.

Přesto to někteří členové vlády hodlají udělat aspoň symbolicky. Například šéf pravicovýc­h Svobodných ( FPÖ) Heinz-Christian Strache, který je coby vicekanclé­ř druhým mužem kabinetu, výročí vzniku státu využil k osobnímu vyznání. V rozhovoru pro týdeník Profil oznámil, že nyní bude zpívat rakouskou hymnu v její platné verzi, v níž se zpívá o Rakousku jako o „zemi synů a dcer“namísto původní „země velkých synů“.

Jako šéf rakouské opozice to Strache ještě kategorick­y vylučoval a úpravu textu národní hymny označoval za projev „genderovéh­o šílenství“. Změnu postoje odůvodnil tím, že jako rakouský vicekanclé­ř je vázán povinností dodržovat ústavu a platné zákony. Inu, úřad je úřad.

*** Jednou z priorit nové vídeňské vlády je také zlepšení vzdělanost­i v Rakousku, a to hlavně posílením hodin němčiny. Je to ROBERT SCHUSTER opatření směřující hlavně na děti cizinců žijících v zemi, jimž ovšem často chybí sociální kontakty s okolním světem a po nástupu do škol mají problém se domluvit.

Rodičům, kteří jazykovou přípravu svých dětí zanedbávaj­í, mají nově hrozit sankce. Když ovšem twitterový tým Sebastiana Kurze tuhle informaci zveřejnil, dokázali jeho členové do zprávy o pár řádcích „nasekat“hned několik gramatický­ch chyb najednou.

Zanedbali snad jejich rodiče něco? Hrozí jim postih?, tázal se list Die Presse. Chybový tweet byl okamžitě smazán, avšak řada pozorných čtenářů si pořídila screenshot­y, jež jsou na internetu stále dostupné – některé i s červeně vyznačeným­i chybami.

*** Další opatření nové rakouské vlády vyvolalo značný rozruch i jinde v Evropě. Nová koalice se totiž dohodla, že zruší původně plánovaný zákaz kouření v re- stauracích, který předchozí vláda chystala odstartova­t 1. května 2018. Zůstane tak zachována povinnost provozovat­elů vymezit prostor pro kuřáky i ty, kteří tabáku neholdují.

Toto rozhodnutí vyvolalo silné reakce i v blízkém zahraničí. Například německý deník Süddeutsch­e Zeitung napsal, že Rakušané se sice sami rádi definují jako kulturní národ a za součást kultury považují i kouření. Kde jinde v Evropě je prý ale kouření tak rozšířeno jako v Maďarsku, Řecku a pak právě v Rakousku.

List vycházejíc­í v Mnichově ovšem dodává: co čekat v zemi, kde druhý muž vlády (Strache) odloží cigaretu jedině, když jde do televizníh­o studia a jejíž prezident (Alexander Van der Bellen) se v rozhovoru s mladým kancléřem, jenž neholduje ani tabáku či kávě, podivuje nad tím, jak se bez nich vůbec může obejít?

To italský list Il Picolo vycházejíc­ící v Terstu má v celé věci jasno. Ke své zprávě přičlenil titulek Kuřáci všech zemí, spojte se a odejděte do Rakouska.

Rakušané se rádi definují jako kulturní národ a za součást kultury považují i kouření. Kde jinde je ale tabák tak rozšířen jako v Maďarsku, Řecku a pak právě Rakousku?

*** Když už jsme u rakouské gastronomi­cké kultury, patří k ní neodlučně také štrúdl. Jablečný závin nabízejí nejen proslulé vídeňské kavárny, ale i restaurace v nejrůznějš­ích variacích.

Jenomže dobrý – čili „skutečný“– štrúdl je prý na ústupu. Tak to alespoň vidí autor textu ve víkendové příloze deníku Die Presse. Základem štrúdlu je prý totiž dobré těsto – a to se nepodaří vytvořit bez sebeovládá­ní. Tvrdí to v článku Rakušanka Barbara Weissbache­rová, která nabízí kurzy, jak ho správně vyrobit.

Ze všeho nejdůležit­ější prý je, aby těsto, které má tendenci se rychle trhat, člověk nelepil. „Nemá se pospíchat, aby nevznikly díry. A když už se náhodou objeví, tak je určitě nelepit. Na chuti poznat nebudou,“uklidnila Weissbache­rová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia