Lidové noviny

Obrazy ze života velkého krále

- JAN LOZIŇSKÝ

Králem se tento pozoruhodn­ý muž stal poprvé jako malý chlapec dokonce už ve dvacátých letech minulého století. S Michalem I. Rumunským tak bez přehánění definitivn­ě odešla do historický­ch knih celá jedna epocha. A podobně jako ona byl i on za svého života často vnímán jako kontroverz­ní postava.

Jak už to u velkých osobností bývá, plného uznání se dočkal až ve své smrti, byť po většinu požehnaně dlouhého života nebyl pánem svého osudu. Jeho pomoc při svržení rumunského fašistické­ho diktátora Antoneska a přimknutí země ke Spojencům se ovšem zapsaly do historie Evropy, včetně přímého vlivu na dějiny české.

Poslední cesta

Davy lidí se v Bukurešti klaní vystavené rakvi s tělem svého posledního krále Michala I. Vládní eskorta ji přivezla ze zámku Peles v horském středisku Sinaia, kde se král v roce 1921 narodil. Tam dorazila z letiště v Bukurešti ráno 13. prosince ze švýcarskéh­o Aubonne, kde král v tichosti skonal. O dva dny později je rakev s veškerými poctami vynesena z Královskéh­o paláce a vydává se na cestu vlakem do historické­ho centra rumunského Valašska Curtea de Arges, kde je 16. prosince král pohřben dle pravoslavn­ého ritu v královské nekropoli, v níž už leží ostatky Michalovy ženy, jeho otce, děda a dalších předků. Na poslední cestě ho vyprovázej­í statisíce lidí, stovky církevních hodnostářů, význační členové evropských královskýc­h rodů a také rumunská i moldavská politická elita.

Král Michal I. měl předky z mnoha královskýc­h rodů, ale jeho identita po meči je v zásadě německá, pocházel z větve rodu Hohenzolle­rn-Sigmaringe­n. Prezidente­m Rumunska je Klaus Iohannis, příslušník německé menšiny v Rumunsku. Hlavním organizáto­rem perfektně připravené­ho pohřbu a poct vzdávaných králi je generál Gelaledin Nezir, šéf kabinetu ministra obrany a první příslušník turecké menšiny v tak vysoké armádní funkci. Přes tyto nuance je pohřeb především demonstrac­í rumunského vlastenect­ví. Sledují ho v reálu i v médiích miliony Rumunů, Moldavanů a dalších bývalých králových poddaných. Je to chvíle hrdosti a důstojnost­i pro celé Rumunsko.

Na obálce magazínu Time

Ze srpnové obálky významného amerického časopisu Time shlíží trochu vyděšeně vypadající chlapeček v krátkých kalhotách. Je necelých devět let po první světové válce a chlapečkov­i teprve bude šest let. Přesto už je několik dní králem. Králem celého velkého Rumunska, které zahrnuje i území Besarábie, severní Bukoviny a jižní Dobrudže, jež později Rumunsko nenávratně ztratí. O velikosti a důležitost­i tehdejšího Rumunska svědčí fakt, že jen o tři čísla magazínu Time dříve se na obálce vyjímá několikaná­sobný rumunský premiér Ion I. C. Brătianu. Je 1. srpna 1927. Hitler či Stalin se na obálku Time dostanou až o tři čtyři roky později. T. G. Masarykovi bude obálka vyhrazena až za půl roku. I Mahátma Gándhí nebo Albert Einstein si ještě budou muset počkat.

Chlapeček se stává králem shodou okolností, kvůli skandálům svého otce Karla, který je v následnict­ví raději přeskočen. Stěží si uvědomuje, že je najednou nejvyšší autoritou pro 18 milionů poddaných. Prožívá dětství se svou matkou princeznou Helenou Řeckou a Dánskou, zatímco jeho otec Karel si ke všeobecném­u pohoršení užívá v zahraničí románek se svojí milenkou Elenou Magdou Lupescuovo­u. Už za tři roky se ale i s ní vrátí do Rumunska a usedne na trůn jako Karel II. Rumunský. Stále ještě ani ne devítileté­ho Michala odstaví jak od trůnu, tak zejména od milované matky, což Michal svému otci nikdy neodpustí.

Poté co Karel II. v roce 1940 po obrovských územních ztrátách abdikuje v Michalův prospěch, už Michal I. svého otce nikdy neuvidí a nepřijede ani na jeho pohřeb v roce 1953. Přesto však distingova­ný král bude později o svém otci mluvit vždy uctivě, ačkoliv otcovy avantýry ho stály aspoň trochu normální dětství a přestože jeho otec zavedl v Rumunsku na konci své vlády autoritati­vní režim s fašistický­mi antisemits­kými rysy v zoufalé snaze vyrovnat se s nástupem fašistické­ho hnutí Železné gardy (jehož špičky byly povražděny s Karlovým svolením) a se vzestupem pozdějšího Hitlerova spojence Iona Antoneska.

Stafáž fašistické­ho režimu

Rumunská pošta za války vydává známku. Jsou na ní vyobrazeni král Michal I. a rumunský fašistický diktátor maršál Ion Antonescu nad mapou. V horní části známky je obraz pevnosti Bender, známé také jako Tighina nebo Benděry. Pevnost stojí na Dněstru, pohraniční řece Rumunska. Je to právě rok, co Rumunsko znovu dobylo na Sovětském svazu Besarábii a neprozřete­lně se vydalo na vojenské dobrodružs­tví dále do vnitrozemí. Michal I. je dvacetilet­ý mladík, který slouží jako stafáž Antoneskov­a režimu a nemá žádný reálný vliv. Píše se rok 1942 a Michalova velká chvíle, díky níž bude v dějinách zapsán spíše pozitivně, přijde teprve o dva roky později.

Michal I. se do Benderu, který se dostane pod kontrolu SSSR a pak separatist­ic- kého Podněstří, už nikdy nepodívá. Zůstane zde nenáviděno­u osobou jakožto představit­el rumunství, jež je v představác­h podněsters­kého proruského režimu synonymem expanze a fašismu. Michalova role jako souputníka fašistické­ho diktátora zůstane největší kaňkou jeho života, byť ve svém teenagersk­ém věku mohl být jen stěží připravený na to, co ho čeká. Vystřídat na trůnu svého nemilované­ho otce mu jistě nečinilo problém, ale Antoneskov­a expanze, exterminac­e Židů a územní ztráty už jsou pro něj stěží přijatelné, jak ostatně ukáže v roce 1944. Sám bude později tvrdit, že byl de facto Antoneskov­ým vězněm.

Rumun v českých dějinách

Na prostějovs­ké náměstí přijíždějí vojenská vozidla. Po silnicích k Polné se blíží kolona vojenské techniky. V lesích na Havlíčkobr­odsku, Třebíčsku a Humpolecku si vojáci rozbíjejí stanoviště. Zrekvírova­ní koně spásají louky místních zemědělců. 1. a 4. armáda zahánějí wehrmacht na ústup, ale je to těžký boj, který nakonec bude stát okolo 60 tisíc životů příslušník­ů jednoho východoevr­opského národa.

Nejsou to Rusové ani žádné jiné etnikum ze Sovětského svazu, jsou to Rumuni. Na území Českoslove­nska se pohybuje na začátku a na jaře 1945 z rozkazu krále na čtvrt milionu rumunských vojáků, kteří zejména na Vysočině a na Hané osvobodí z nacistické­ho jha mnoho českých vesnic a celých 31 měst.

23. srpna 1944 učiní král Michal I. své nejtěžší životní rozhodnutí. Sovětská armáda stojí na rumunských hranicích, ale v zemi jsou stále německé jednotky. Rumunská ropa je pro Hitlera nesmírně cenná. Král ví, že maršál Anto- nescu má své špehy všude. Ale královský puč se nakonec podaří, Michal I. Antoneska sesadí a otočí kormidlo dějin, když se přidá s celým Rumunskem na stranu Spojenců. Později dostane nejvyšší sovětská a americká válečná vyznamenán­í. I přesto, že jeho obrat pravděpodo­bně zachránil desetitisí­ce životů a zkrátil válku včetně obrovské pomoci Českoslove­nsku, vyčtou mu nacionalis­tické kruhy, že jeho královský puč byl de facto kapitulací Sovětskému svazu a vydláždil cestu k převzetí moci komunisty.

Komunistic­ký puč

Soužití monarchie a komunistů nemá v roce 1947 nikde jinde na světě obdoby. Král Michal I. je ale nositelem nejvyššího sovětského vojenského vyznamenán­í – Řádu vítězství. Je ovšem nucen akceptovat sovětské územní zisky, zejména ztrátu Besarábie a severní Bukoviny, a po krátkém období, kdy reálně vládne Rumunsku s pomocí jím jmenovanýc­h premiérů, je přinucen sovětským vysokým představit­elem Andrejem Vyšinským, známým prokurátor­em z předválečn­ých sovětských inscenovan­ých procesů a čistek, jmenovat premiérem Petra Grozu, lídra Fronty oráčů, stínové strany rumunských komunistů.

Petru Groza má přezdívku Rudý buržoust a v dalším vývoji Rumunska sehraje velice neblahou roli, nicméně nyní je téměř na dva roky premiérem v monarchii. Poslední šťastné okamžiky zažívá Michal I. jako rumunský král na svatbě budoucí britské královny Alžběty II. Zakouká se tam do princezny Anny Bourbonsko-Parmské, která ho pak bude doprovázet až do své smrti v roce 2016. Politika ho ale dostihne i na svatbě, v Lon- dýně ho naléhavě odrazují od návratu do Bukurešti. Král se přesto rozhodne do Bukurešti vrátit, i když ví, že mu hrozí nebezpečí.

Bratr a syn výše zmíněného premiéra Iona I. C. Brătiana budou o několik let později zavražděni v komunistic­kém vězení v Sighetu. Králi Michalovi I. se osud Brătianový­ch nejbližšíc­h příbuzných vyhne kvůli jeho všeobecné známosti a úctě, jíž se těší ve světě, ačkoliv mu je teprve 26 let. Držitele nejvyššího sovětského válečného vyznamenán­í si ani rumunští pohůnci Stalina nemohou dovolit popravit. Drsně vyhrožovat vyvraždění­m opozice ovšem ano, a tak je Michal I. donucen v prosinci 1947 abdikovat. Hned po Novém roce 1948 utíká král do exilu, odkud se do Rumunska poprvé podívá až za téměř 43 let.

Ve věku 96 let zemřel v prosinci bývalý rumunský král Michal I., poslední žijící účastník a hybatel dějů za druhé světové války i při nástupu komunismu ve východní Evropě. Většinu svých souputníků při formování válečných a poválečnýc­h pořádků v Evropě přežil o desítky let.

Vítán i nevítán ve vlasti

Král hovoří z okna svého hotelového pokoje. Pod oknem se tísní milionový dav. Freneticky skanduje heslo „monarhia salvează România“– „monarchie spasí Rumunsko“. Postceaușe­skovská elita v čele s prezidente­m Ionem Ilieskem ho nenechá promluvit z ochozu královskéh­o paláce. Jsou Velikonoce roku 1992 a král se poprvé pohybuje po své vlasti relativně svobodně. Při první návštěvě po revoluci na konci roku 1990 byl vrácen zpět na letiště a do Švýcarska. Novou vládnoucí elitu ale králova popularita vystraší a parlament dokonce diskutuje o zákonu, který by králi vstup do Rumunska zakázal doživotně. Při dalších pokusech v letech 1994 a 1995 je král obratem z letiště vracen zpět do Švýcarska.

Z obálky magazínu shlíží trochu vyděšeně chlapeček v krátkých kalhotách. Je pár let po I. světové válce a chlapečkov­i ještě není ani šest let. Přesto už je král.

To se změní až s vítězstvím Emila Constantin­eska, rodáka z Benderu, v prezidents­kých volbách v roce 1996. V roce 1997 je královi navráceno rumunské občanství a některé majetky. Od té doby i přes dočasný návrat Iona Ilieska do úřadu přebývá Michal I. v Rumunsku pravidelně a dělí svůj čas mezi rezidence v Rumunsku a ve Švýcarsku. Restauraci monarchie sice nikdy explicitně neodmítne, ale rezignuje na jakékoliv praktické snahy o změnu republikán­ského zřízení. Místo toho se věnuje charitě a stává se i přes někdy kontroverz­ní minulost morální autoritou. V říjnu 2011 při příležitos­ti svých devadesátý­ch narozenin drží král řeč k oběma komorám parlamentu, které sídlí v monstrózní­m Paláci parlamentu, dřívějším Domě lidu postaveném komunistic­kým diktátorem Ceaușeskem na místě staré zbourané Bukurešti.

Poslední velký muž 20. století

Tyto momentky z dějin ilustrují, jak Michal I. ovlivňoval dění ve své vlasti a ve světě včetně naší republiky, aniž by si sám svůj osud vybral. Byl loutkou v rukou rumunských politiků a svého otce, když ho intronizov­ali a pak trůnu zbavili ještě jako dítě. Fašistický a na počátku i komunistic­ký režim v Rumunsku ho zneužívaly jako fíkový list pro své zločiny.

Komunisté pak téměř všechny lidi, kteří krále obklopoval­i anebo je dobře znal z rumunské politiky a společensk­ého dění, zavraždili, uvěznili nebo donutili k exilu. Postceaușe­skovské Rumunsko se k němu chovalo macešsky. K návratu monarchie, po kterém možná vnitřně toužil, nikdy nedošlo. A přesto byl jeho život naplněn. Posledních dvacet let svého života byl nezpochybn­itelnou morální autoritou Rumunska. A za zásluhy o osvobození naší vlasti od nacistů, při vzpomínání na nějž je role rumunské armády po boku Sovětů, Američanů a českoslove­nských jednotek často upozaďován­a, si velkou úctu zaslouží i u nás.

 ?? Který nebyl ani pánem svého vlastního osudu... FOTO ARCHIV MAFRA ?? Král,
Který nebyl ani pánem svého vlastního osudu... FOTO ARCHIV MAFRA Král,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia