Lidové noviny

Očima budějovick­ých Čechů i Němců

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Výstava v Jihočeském muzeu ukazuje hlavně zázemí velké války. A pro leckoho provokativ­ně i to, že čeští sokolové a němečtí buršáci si byli vzájemně zrcadlem.

Pokud výstava věnovaná první světové válce začala až před Vánoci, leckdo si pomyslí, že má pár let zpoždění. Ale v případě expozice v Jihočeském muzeu to neplatí. Výstava dává informacím o velké válce různé přidané hodnoty. Jinými slovy – překračuje regionální formát a rozhodně stojí za návštěvu.

První přidanou hodnotou je fakt, že se opírá o reálie samotných Českých Budějovic. Jen v nezbytné míře odkazuje na obecné události, třeba na manifest císaře Františka Josefa Mým národům. Nebo na přehled vývoje války a rakousko-uherské účasti v ní. Víc se zaměřuje na dopady války doma. Tady ovšem nevybočuje z regionální­ch výstav, jaké nabízely například Pardubice nebo Jihlava.

Vidíme-li vedle sebe atributy sokolů (čepice, odznaky, cvičení) i atributy buršáků (čepice, odznaky, cvičení), posílí to dojem, že šlo téměř o dvě strany jedné mince

události, jež mířily ke konci války, nasazení čs. legií i vzniku nových států včetně Českoslove­nska. I proto výstava zapadá do akcí ke 100. výročí republiky.

Došlo pivo? Je tu Pivolin!

Je uspořádána rodinně. Tak, aby si na své přišli nejen muži, ale i ženy a děti. Vedle dobových dokumentů a ukázek z tisku či úředních vyhlášek („Sbírejte kopřivy!“) přináší i ukázky z tehdejších kulturních programů a společensk­ého života (divadla, plesy, pašijové hry z Hořic). Sem pat- ří i vystavené dámské šaty, čajové servisy, jízdní kola či dobové nádobí z nádražní restaurace (ano, takové, jaké mohl použít Švejk ve své budějovick­é anabázi).

Mužskou část publika přitáhne model zákopu ve skutečné velikosti – s krátery po granátech a kulomety. Ale to, upřímně řečeno, není objev. Objevněji působí drobné předměty či informace dokládajíc­í to, co už ze společensk­é paměti vymizelo. Třeba fakt, že už na podzim 1914 se ve městě objevili první uprchlíci před postupem Rusů na východě – židovští a pol- ští obyvatelé Haliče. Že odvody mužů vedly k profesní emancipaci žen, jež nastupoval­y na jejich místa. Že od dubna 1915 platily příděly na chleba a mouku. A že rok 1917 přinesl hladové bouře, demonstrac­e stovek žen před hejtmanstv­ím a plenění obchodů. Poměry v zázemí ilustrují takové exponáty jako třeba láhev od náhražkové­ho piva Pivolin.

Působí to poučně. Ale ještě poučněji působí ilustrace česko-německého soupeření. Vidíme-li vedle sebe atributy sokolů (čepice, odznaky, cvičení) i atribu- ty buršáků (čepice, odznaky, cvičení), posílí to dojem, že šlo o dvě strany téže mince.

Škoda jen, že z pasáže o říjnu 1918 se nedozvíme, jak se němečtí Jihočeši stavěli ke vzniku nového státu. Konkrétně třeba o tom, že blízkou Kaplici získalo až českoslove­nské dělostřele­ctvo. Na takovou výstavu si ještě musíme počkat.

První světová válka – léta zkázy a bolesti. Jihočeské muzeum v Českých Budějovicí­ch, do 11. listopadu

 ?? I hluboké zázemí v Českých Budějovicí­ch připomínal­o tíhu velké války. Lazarety vznikaly ve školách i kněžských seminářích, zároveň se posílila role žen. FOTO ZBYNĚK PETRÁČEK ?? Důležité ošetřovate­lky.
I hluboké zázemí v Českých Budějovicí­ch připomínal­o tíhu velké války. Lazarety vznikaly ve školách i kněžských seminářích, zároveň se posílila role žen. FOTO ZBYNĚK PETRÁČEK Důležité ošetřovate­lky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia