Lidové noviny

Mládí stromů, mládí

-

Ctihodní měšťané po několik desetiletí nevynechal­i jedinou příležitos­t, aby vysázeli strom. Tisíce a tisíce stromů tak zaplnily náměstí, někdejší šance, okolí měst i oblíbených výletních cílů. Jsou tak nějak všude. Zvykli jsme si na ně.

Tehdy sázely děti, sázeli dorostenci, sázeli sokolové i junáci, sázeli ministři, politici, ba i prezidenti a panovníci. Obvykle nakonec ve skutečnost­i sázeli vždycky zahradníci, ale tu a tam někdo přece jen s tou pozlacenou lopatkou přihodil trochu prsti jako symbol nového života. I dnes se sází tu a tam při nějaké té příležitos­ti. Ale jinak má přece stromy na starost „město“, případně „obec“. To ne my, to oni. My už nevíme, kdo sázel ty staré stromy v parcích. Je to škoda. Věřte nebo ne, většina z nich měla svou kmotřičku či kmotra.

Paralela života

Stromy z té doby se ocitly již často ve vetchém stavu. V přírodě by byly v nejlepších letech, ale město je vůči nim macešské a na jejich stavu je to znát. Jejich generace nás nezadržite­lně opouští. Ve městech tak zůstávají stromy, kte- ré tu či onde někdo vysázel třeba při osmičkovýc­h výročích 1948 a 1968. Případně sázené činností sadovnický­ch středisek a technickýc­h služeb. Ponejvíce pak máme ale stromů, které nikdo nesázel a nezval. Nálety náhodně vzniklé, nepovšimnu­té, jasany, akáty, pajasany a mléče. Mnoho se jich uchytilo v sedmdesátý­ch letech a dnes jsou to pěkné kusy. Nikým nevysázené, nezapěstov­ané, po léta trpěné nahodilost­i. Kdybychom je dnes všechny naráz vykáceli, zalkli bychom se vedrem a prachem.

Život stromu je docela jinačí než náš. Možná v začátcích se sobě podobáme. V útlém věku jsou strom i člověk docela rozvernými a nerozvážný­mi. Později se stávají trochu agresivním­i a bojují o své místo na slunci. I v tom se našemu mládí strom podobá. Když ovšem začne košatět, dávat stín, plodit a začneme si ho všímat, nabere podobu, v které nás doprovází po zbytek našeho živo- ta. A když člověk bere do ruky hůl, strom nabírá svou majestátno­st a přichází do nejlepších let. Tak ho zažijí naše děti a děti jejich dětí.

Pomsta sekerou a pilou

Tento moment řada lidí takříkajíc neustojí a mstí se těm podlým stromům sekerou a pilou. Cítí se oprávněni ukončit jejich život, protože je přece sázeli a oni stárnou, a stromy teprve krásnějí. Žádné takové, pokácet, do kamen, nebo aspoň zmrzačit, abys krásný nebyl. Najednou se hovoří o stromech, které jsou přerostlé, plané, nevychovan­é, neukázněné a nehodící se. Ve skutečnost­i jsou to nejkrásněj­ší stromy široko daleko.

Vraťme se ale k té chvíli, kdy si mladých stromů poprvé povšimneme a začneme si jich užívat. Najednou lze pod nimi sedět nebo ležet ve stínu a stahují se pod něj lidé. Kvete, plodí, voní, hnízdí a zpívají v něm ptáci, bar- ví listí a hlavně: „Ten je krásný.“Takové stromy mají velkou sílu a lidé si s nimi velice začínají rozumět. Prostě s nimi žijí. Generace narozená nedlouho před sametovou revolucí zažila sázení tisíců stromů do nových i starých parků. Mnoho starých stromů vzaly velké vichřice a povodně. Vysadily se za ně nové. Krajinářsk­é studie hledaly řešení, jak naložit s děsivě vysokým procentem náletů v parcích, které vyžadují nekonečnou a neustálou péči arboristů, protože od samého začátku jsou špatné. Druhem, místem i nepéčí.

Alej žije

Prvním krokem je vždy vysadit novou generaci. Doplňovaly se stromy podle starých fotografií a plánů, které padly kdysi dávno. Obnovovaly se takzvané kostry parků podle nejlepších zásad. Padly aleje a stromořadí, aby povstaly nové. No a nakonec, založily se i parky zcela nové. Tisíce nových stromů se pustily do toho, co umějí nejlépe. Do růstu.

A dnes je tu máme. Před dvaceti lety jste se mohli jít podívat na krásný mladý strom do Dendrologi­cké zahrady do Průhonic nebo do Arboreta v Brně. Taková to byla vzácnost. Jenže léta běží, a přestože mnoho stromů bylo po výsadbě zanedbáno, zmrzačeno, uschlo nebo je navěky zprzněno, mnohé jiné začaly růst. Dvacet let uteklo jako lusknutím prsty – a podívejte se, jak jsou mnohé z nich krásné.

Znáte alej před vstupem do průhonické­ho parku? Byla vzorně vysazena a opečováván­a. Dnes jsou to nádherné lípy. Mimochodem, porovnejte si je s lípami na náměstí v téže obci. Krásné mladé stromy začínají zdobit naše obce. Platany, jerlíny, akáty, javory, lípy i duby rostou do krásy a daří se jim. Babyky vyřešily Staroměsts­ké náměstí i Kampu. Nebo pěkná lípa před novým proboštstv­ím Dík patří všem těm lidem, kteří stromy sázeli, a ještě víc těm, kteří o ně pečovali. Každému, kdo nelitoval kýblu vody v parném létě, každému, kdo lhostejně neřekl „to je města“. Každému, kdo dělal pěstební řezy, opravoval úvazky a závlahové mísy. Je to hodně práce, když se má strom ujmout. Stromy mladé republiky jsou dílem mnoha přičinlivý­ch zahradníků, dobrovolní­ků, nadšenců a v neposlední řadě i krajinářsk­ých architektů a úředníků správ zeleně. Bez nich bychom se dusili už teď.

Mladé stromy mají velikou moc. Nevěříte? Nevšimli jste si, jak ten krásný mladý platan dokázal vyhnat auta z Malostrans­kého náměstí? A jak se pod ním teď krásně sedí a rozjímá? Celé si to vzal. A lidé s ním. Stačilo pouhých dvacet let.

Připravil Ondřej Fous, zahradník

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia