Lidové noviny

Koalice proti Zemanovi

O úřad hlavy státu se za 11 dní utkají Miloš Zeman a Jiří Drahoš Většina poražených podpoří prezidento­va vyzyvatele

-

publikum. Teď už se Drahoš bude stavět do role reprezenta­nta nezemanovs­ké části republiky,“míní sociolog Daniel Kunštát.

Vyostření kurzu napovídají i Drahošova vlastní slova. „Jdeme do finále a kladu si otázku, s kým vlastně budu soupeřit. Jestli s Milošem Zemanem, to je kandidát, či s jeho spolupraco­vníky,“uvedl po sečtení výsledků a jmenoval přímo kancléře Vratislava Mynáře, poradce Martina Nejedlého a mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Druhá proměna Drahošovy strategie spočívá ve větším zacílení na mimopražsk­é regiony. Hlavní město je jediná část země, kde Zemana porazil, všechny zbylé ale poslaly dál z prvního místa současného prezidenta.

Není překvapení­m, že obhajující prezident přesvědčil nejvíc voličů, ale z reakce jeho týmu je zřej- mé, že počítal s lepším výsledkem. I když původně nehodlal chodit do debat ani před druhým kolem, otočil a dva duely absolvuje. Zdůraznil, že má pevnější jádro sympatizan­tů než Drahoš, ale bez jízlivosti vůči protivníko­vi. „Mohu s radostí konstatova­t, že před pěti lety jsem v prvním kole obdržel 24 procent, letos to je téměř 40 procent hlasů. A blahopřeji Jiřímu Drahošovi k hezkému druhému místu,“uvedl Zeman.

Změna celkového tónu byla patrná. Jindy kousavý prezident zvolil polohu laskavého a mírného státníka. Takže zatímco Drahoš bude usilovat o zvýšení své „přijatelno­sti“, Zeman patrně zkusí snížit svou „nepřijatel­nost“. Pokračován­í na straně 2 Detailní výsledky na stranách 4 a 5 Další informace na stranách 2, 3 a 6 Komentáře na stranách 10 a 11

 ?? Jiřího Drahoše přijeli bezprostře­dně po sečtení hlasů podpořit Marek Hilšer a Michal Horáček přímo do volebního štábu. Miloš Zeman však bude zejména v přímých debatách velmi silný soupeř. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA, MICHAL RŮŽIČKA ??
Jiřího Drahoše přijeli bezprostře­dně po sečtení hlasů podpořit Marek Hilšer a Michal Horáček přímo do volebního štábu. Miloš Zeman však bude zejména v přímých debatách velmi silný soupeř. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA, MICHAL RŮŽIČKA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia