Lidové noviny

Prezident otočil. Duely budou

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Oba finalisté se těší, že se utkají tváří v tvář ve dvou televizníc­h debatách

PRAHA Miloš Zeman změnil názor. Před druhým kolem prezidents­kých voleb se utká v televizníc­h duelech se svým soupeřem Jiřím Drahošem. Rétorické souboje s protikandi­dáty dosud odmítal, těsně po oznámení výsledků prvního kola však výzvu bývalého šéfa Akademie věd přijal.

„Teď jsem poslouchal diskusi, kde pan Drahoš říkal, že by se se mnou velice rád utkal tváří v tvář. Rád jeho prosbě vyhovím,“řekl Zeman.

„Nikdy jsem se nebál jít do nejrůznějš­ích diskusí, ať to před pěti lety byla diskuse s Janem Fischerem nebo Karlem Schwarzenb­ergem. Jsem stále mladý, plný sil, plný energie a diskuse mě těší,“doplnil prezident.

Jeho obrat je logický. Zeman je vynikající rétor a na diskuse se dokáže připravit. Právě debaty mu před pěti lety dodaly hlasy potřebné k porážce tehdejšího soka Karla Schwarzenb­erga. Stačilo k tomu uklouznutí někdejšího ministra zahraničí, který do jedné z diskusí zavlekl téma Benešo- vých dekretů, čehož Zeman obratně využil ve svůj prospěch.

Drahoš se ale střetů s obhájcem hradního křesla neobává. „Rád bych se s Milošem Zemanem setkal tváří v tvář, on sice řekl, že kampaň nevede, takže do žádných debat chodit nebude, ale podobně řekl, že jen blbec nemění své názory – takže já jsem zvědav,“prohlásil.

Akademik by si přál, aby dějiště jednoho z duelů vybral Zeman a druhé on sám. Drahoš preferuje Českou televizi, Zeman Primu. Více čtěte na straně 4

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia