Lidové noviny

Ženu, jež se vrhla na Zemana, soud vyhostil

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Aktivistka hnutí FEMEN, která „přepadla“Miloše Zemana ve volební místnosti, dostala trest. Soud jí včera uložil tři měsíce vězení s roční podmínkou. Ukrajinka Anželina Diašová bude rovněž vyhoštěna ze země. Vystudovan­á psycholožk­a se sice cítí nevinná, odvolávat se ale nebude. „Rozhodnutí soudu přijala, aby se mohla co nejrychlej­i dostat domů na Ukrajinu,“řekla její obhájkyně Lucie Hrdá.

Diašová Zemana vylekala v pátek. Když přišel do volební místnosti, shodila ze sebe svrchní oděv a odhalila hruď, na níž měla anglický nápis: „Zeman, Putinova děvka.“Stejný slogan vykřikoval­a i ve chvílích, kdy ji pacifikova­la prezidents­ká ochranka.

Feministic­ké hnutí, které své členky označuje za „sextremist­ky“, vydalo k akci Diašové vlastní tiskovou zprávu. „FEMEN varuje český lid, že volbou věčně opilého prostituta Zemana dávají svůj hlas jeho kremelském­u pasákovi Vladimiru Putinovi,“stojí v ní.

Diašovámoh­la dostat až dvouletý trest. Obhájkyně Hrdá uvedla, že aktivistka nechtěla na Zemana zaútočit. Protest mínila jako pokojný a nebyla ozbrojená. Podle Hrdé si Ukrajinka myslí, že pokud by Češi umožnili současnému prezidento­vi i druhý mandát, skončila by země stejně jako ruským vlivem destabiliz­ovaná Ukrajina.

Akce šestadvace­tileté vystudovan­é psycholožk­y spustila řadu výkladů a konspiračn­ích teorií. S jed- nou přišel kněz a vysokoškol­ský pedagog Tomáš Halík. Podle něj šlo o předem připravený krok, který neměl Zemanovi uškodit, ale naopak dopomoci k jeho znovuzvole­ní. „,Atentát na Zemana‘ ve volební místnosti považuji za předem pečlivě nahranou scénku, která měla aktivizova­t Zemanovy voliče. Myslím, že vyšla ze stejné dílny jako lživý útok proti Zemanovu protikandi­dátovi v den voleb v Blesku při poslední volbě. Něco podobného jsem v den voleb očekával,“uvedl Halík.

Podobných názorů se na sociálních sítích objevilo více. Hrad takový výklad odmítá. Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček se proti Halíkovi ostře vymezil. „Jako už vmnoha předchozíc­h případech na stole pátera Halíka zazvonil telefon z pekla,“řekl LN.

 ?? Která narušila volební akt Miloše Zemana, udělil soud tříměsíční podmínku. Verdikt přijala. FOTO ČTK ?? Anželině Diašové,
Která narušila volební akt Miloše Zemana, udělil soud tříměsíční podmínku. Verdikt přijala. FOTO ČTK Anželině Diašové,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia