Lidové noviny

Hlásí se svědci nehody u Horoměřic

- HOROMĚŘICE U PRAHY

Policii se přihlásili svědci páteční nehody autobusu u Horoměřic nedaleko Prahy, při které zemřeli tři lidé a 45 lidí se zranilo. Vyšetřovat­elé od nich zjišťují informace, které by pomohly k objasnění příčin nehody. Bude také nutné zpracovat znalecké posudky, vyšetřován­í tak potrvá zřejmě několik týdnů, řekla včera policejní mluvčí Monika Schindlová.

„Ozvali se svědci, zjišťujeme od nich informace, které by nám pomohly objasnit nehodový děj,“uvedlamluv­čí. Policisté také shromažďuj­í výpovědi cestujícíc­h, kteří v autobuse jeli. U některých to ale zatím nedovoluje jejich zdravotní stav.

Linkový autobus se střetl s osobním autem Škoda Superb a vyjel ze silnice, kde narazil do stromu. V autobuse zahynul řidič a jeden cestující. Třetí obětí nehody byla řidička superbu.

Jedna z pasažérek Českému rozhlasu popsala, že řidič autobusu nejdříve troubil a pak přišel první náraz. „Sesunuli jsme se na sebe. Stihla jsem si v hlavě říct, že jsme všichni v pohodě. Pak ale přišel druhý náraz,“uvedla. Po nehodě bylo podle ní nejprve ticho, pak začaly brečet děti. Některé byly z mezinárodn­í školy a neuměly česky. „Muži, kteří tam byli, si hned vzali kladívko a snažili se rozbít sklo, abychom se dostali ven. Spousta lidí začala kopat do dveří. Autobus byl převrácený na jeden bok,“dodala svědkyně.

Záchranáři rozvezli zraněné do traumacent­er pražských nemocnic. Šest lidí bylo zraněno vážně, šlo především o úrazy hlavy, hrudníku a pánve. Devět lidí utrpělo středně těžká zranění a 30 lidí bylo poraněno lehce. Mezi zraněnými bylo 12 dětí a celkově převažoval­y ženy. Záchranáři museli dva pacienty, z toho jedno dítě, uvést do umělého spánku, zajistit u nich dýchací cesty a napojit je na umělou plicní ventilaci.

Společnost Arriva, které havarovaný autobus patří, vyzvala účastníky nehody, blízké zraněných a pozůstalé, aby se jí ozvali. Spojit se s nimi chce i kvůli případnému odškodnění.

Pražská záchranná služba uvedla, že šlo o největší nehodu dopravního autobusu, u níž zasahovala, od 90. let minulého století. Na místě bylo dvacet posádek záchranářů a řidičů záchranné služby, pět lékařů, speciální vůz pro transport většího počtu pacientů, inspektor v roli vedoucího zdravotnic­ké složky a dva vedoucí odsunu pacientů. Na operačním středisku zásah koordinova­lo osm dispečerek. Vrtulník nemohl kvůli nepříznivé­mu počasí vzlétnout. čtk

 ?? U Prahy stála život tři lidi. Ze 45 zraněných utrpělo vážnou újmu šest cestujícíc­h. FOTO HZS ?? Nehoda autobusu u Horoměřic
U Prahy stála život tři lidi. Ze 45 zraněných utrpělo vážnou újmu šest cestujícíc­h. FOTO HZS Nehoda autobusu u Horoměřic

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia