Lidové noviny

Malíř tělesně rozpojenéh­o světa

- IVAN ADAMOVIČ

Jediným českým výtvarníke­m se na letošním benátském bienále stal samouk Luboš Plný. Pražský DOX mu nedávno otevřel zatím největší samostatno­u výstavu poté, co jej před dvěma lety prezentova­l na skupinové Art Brut Live.

Není divu, že výtvarník jako Plný zaujme světovou scénu. V době, kdy je tak obtížné ve výtvarném umění nabídnout něco nového, přitahují nadaní autodidakt­i, kteří fascinují svou ryzostí a poskytují umanutou tvorbu s osobním ručením. Plný se téměř úplně kryje s typickými znaky art brut. Je posedlý zaplňování­m plochy, tíhne k lehce dětskému projevu, neodlišuje příliš umění od života, podobně jako medijní malíři obsesivně zapisuje začátek i konec práce.

Podobně jako si japonští turisté fotí každý krok na zájezdu propočítan­ém na minuty, zaznamenáv­á také tento výtvarník detaily vlastního života tak, jak přicházejí. Při pohledu zpět svědčí artefakty o pilné práci, o každodenní existenci. Záznamy vytvářejí uklidňujíc­í kontinuitu v rozpojeném světě.

Není pochyb, že tímto způsobem vznikají díla mimořádnýc­h výtvarných kvalit. Plný je výtvarnějš­í než jeho pomyslný souputník Zdeněk Košek. Na velké archy papíru přenáší kouzlo starých ana- tomických atlasů, když maluje a vrství části lidských těl v řezech a průřezech, v jakési anatomické variantě analytické­ho kubismu, jak se sám zařazuje na dokumentár­ním filmu doprovázej­ícím výstavu. Částečně připomíná metodu amerického „vizionářsk­ého“malíře Alexe Greye, ale bez jeho spirituáln­í kýčovitost­i a jednoznačn­osti. Splněný dětský sen o rentgenový­ch brýlích zašel příliš daleko – lidské figury otevírají svá ledví, individual­ita i sexualita se vytrácejí a zbývá mapa orgánů, surová biologie. Ovšem estetizova­ná, mnohovrste­vnatá, barevně vyladěná, jedním slovem krásná.

Nechybí ani pupíkový (v jiné verzi vatičkový) deník – soubor žmolků z textilií, které si umělec denně vybírá z pupku a vlepuje do připravený­ch čtverečků. Brutálně jemné.

Akademický model

Plný se jako umělec cítí. Odmala pěkně kreslil a na sklonku 80. let se neúspěšně pokoušel přihlásit na uměleckopr­ůmyslovou školu. Když jej nepřijali, vyučil se elektrikář­em a pracoval na dráze. Do uměleckého prostředí se vrátil oklikou. Přivyděláv­al si jako nahý model pro studenty malířství na AVU. S uměleckým prostředím se přirozeně sžil, a když vyjádřil přání stát se mezi budoucími akademický­mi malíři „akademický­m modelem“, pedagogové a nakonec i rektor školy mu vyšli vstříc. Udělili mu dosud neexistují­cí titul akademický model, jehož si Plný velmi váží a jímž nově razítkuje svá díla. Zároveň své pózování povýšil na konceptuál­ní dílo.

 ?? Tuto koláž s názvem †17655 vytvořil Luboš Plný v roce 2010. REPRO DOX ?? Ničím nespoutaná fantazie.
Tuto koláž s názvem †17655 vytvořil Luboš Plný v roce 2010. REPRO DOX Ničím nespoutaná fantazie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia