Lidové noviny

Tady je Zemanovo. Nebo ne?

O čem vypovídají mapy výsledků prvního kola prezidents­kých voleb 2013 a 2018

-

Srovnávat volby a jejich výsledky na mapách bývá ošidné. Musíme si uvědomit řadu zkreslení či pastí, které výsledný obraz ovlivní. Třeba to, že výsledek prvního kola nelze jen tak přepočítáv­at pro kolo druhé. Nebo to, zda je mapa členěna podle volebních okrsků, okresů či podle krajů. A také fakt, že i v rámci okresů se liší hustota zalidnění – ačkoliv se může zdát, že pro jednoho kandidáta hlasuje celý velký areál, ve skutečnost­i může jít jen o malé procento z celkového elektorátu. A tak dále. Až potom můžeme srovnávat pohled na mapy z ledna 2013 a ledna 2018 ( které naleznete na stranách 4 a 5 dnešních LN).

Schwarzenb­erg odolával, ale...

Letošní mapa po prvním kole voleb evokuje, že Miloš Zeman prakticky ovládl zemi. Z celkem 76 okresů České republiky zvítězil ve všech s výjimkou tří: Praha, Praha-západ a Praha-východ. Při vzpomínce na leden 2013 a fandění Karlu Schwarzenb­ergovi coby předchozím­u ztělesnění Antizemana by se snad dalo říci toto: v centru Čech se udržují zbytky pražského knížectví, zatímco zbylé území státu podlehlo autoritati­vnímu republikán­ství národoveck­ého charakteru. Ale to je jen taková legrace.

Nicméně vidíme velký rozdíl oproti mapě okresů po prvním kole prezidents­ké volby nyní a před pěti lety. Tehdy sice také Miloš Zeman získal většinu okresů, ale rozhodně ne drtivou. Poměr nebyl 73 : 3 jako letos, ale 55 : 21. Mapa to ukazuje názorně.

Karel Schwarzenb­erg vyhrál v prvním kole nejenom v Praze (tam se to bralo jako očekávaná povinnost), ale i v poměrně širokém pásu českého území. Byl to pás od severních pohraniční­ch hor (Liberecko a Krkonoše) přes Český ráj, střední Čechy, a pak podél údolí Vltavy přes okresy Příbram, Písek, České Budějovice až po Český Krumlov a Šumavu. Na Moravě tehdy dokázal získat alespoň jeden okres: Brno-město.

Naproti tomu Miloš Zeman před pěti lety v prvním kole sice ovládl celou Moravu a Slezsko, k tomu notnou část českého venkova (zejména bývalé Sudety a Vysočinu), ale neuspěl vmetropoli­tních oblastech – konkrétně ve větších sídlech krajů. Tedy s výjimkou Ústecka, Ostravska, Olomoucka či Zlínska.

Letošní Zemanův výsledek z prvního kola působí na mapě ještě dominantně­ji než výsledek z roku 2013. Tím ale není řečeno, že letos má Zeman šanci pro druhé kolo větší než před pěti lety.

Z Jablunkova na Šumavu

Letošní Zemanův výsledek z prvního kola působí na mapě ještě dominantně­ji než výsledek z roku 2013. Tím ale není řečeno, že letos má Zeman šanci pro druhé kolo větší než před pěti lety. Mapa z roku 2013 totiž odráží situaci, kdy v prvním kole vyhrál jen těsně (též proto, že větší procentní díly rozebralo více kandidátů než letos). Schwarzenb­erga porazil nepatrným rozdílem 24,2 : 23,4 procenta, takže dva postupujíc­í nezískali dohromady ani polovinu všech voličských hlasů. Letos získali dva postupujíc­í skoro dvě třetiny hlasů. I proto se Zemanova síla jeví na mapě vítězných okresů jako válcující a drtivá.

Ale nezapomíne­jme na důležitý rozdíl. Před pěti lety dokázal Miloš Zeman pro druhé kolo zmobilizov­at ohromný rezervoár hlasů. Nikdo netuší, jaký rezervoár dokáže zmobilizov­at

 ?? A v prvním kole získal drtivou většinu okresů v poměru 73 : 3. V detailnějš­ím měřítku je ale situace složitější – třeba v Malé Úpě na Trutnovsku, kde někteří z voličů dorazili k volbám na sjezdových lyžích, obdržel nejvíc hlasů Jiří Drahoš, Zeman byl pátý ?? Zeman letos mapu opanoval
A v prvním kole získal drtivou většinu okresů v poměru 73 : 3. V detailnějš­ím měřítku je ale situace složitější – třeba v Malé Úpě na Trutnovsku, kde někteří z voličů dorazili k volbám na sjezdových lyžích, obdržel nejvíc hlasů Jiří Drahoš, Zeman byl pátý Zeman letos mapu opanoval
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia