Lidové noviny

Hračky Hamleys zamíří do obchodních center

Vlastník licence investuje do dvou nových prodejen až 5O milionů korun, vzniknout by měly na okraji Prahy V plánu je i zahraniční expanze

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Vyfouknout balonek zmagické plastelíny, sjet z prvního patra skluzavkou a vyfotit se s obřím plyšákem, jenž stojí astronomic­kých sto tisíc korun. Snový svět pro děti i past na peněženky rodičů je hračkářstv­í Hamleys s více než 250letou tradicí.

První česká pobočka původně britského domu s hračkami se otevřela před rokem a půl v pražské ulici Na Příkopě. Tento rok k ní v hlavním městě přibudou další.

„Určitě letos otevřeme jednu nebo dvě pobočky, které se zaměří více na prodej našich originální­ch hraček než na zábavu a atrakce,“řekl LN Pavel Čmelík ze společnost­i Inexad, která v Česku vlastní licence na franšízy hračkářstv­í Hamleys.

Přesné místo prodejny zatím nechce vedení Inexadu prozradit. „Jednou z možností, kterou nyní zvažujeme, je obchodní centrum, jež se vyloženě nazývá outletem. Zajímavá je pro nás lokalita nedaleko letiště Václava Havla. Tam by se měla prodejna otevřít v dubnu,“dodává Čmelík.

Druhá česká prodejna Hamleys by tak mohla vzniknout v centru Prague The Style Outlets. O spuštění projektu největšího outletovéh­o střediska v Česku se spekuluje již zhruba deset let, během nichž budova změnila majitele a prošla exekucí. Její oficiální otevření v Tuchoměřic­ích je nyní naplánován­o na letošní jaro.

Atrakce jen Na Příkopě

V pořadí třetí obchod Hamleys v Česku by se měl objevit v dalším obchodním středisku. „Otevření by se měl dočkat v srpnu či spíše v druhé polovině roku. Ale v centru hlavního města rozhodně stát nebude. Tam si na dlouhou dobu vystačíme s naší vlajkovou lodí – prodejnou Na Příkopě,“dodává Čmelík, který chce letos do nových prodejen investovat mezi 20 a 50 miliony korun.

Skupina Inexad, která do Česka přivedla i módní značku T. M. Lewin, obuv Barker a na podzim v OC Chodov otevřela pobočku spodního prádla Boux Avenue, plánuje zprovoznit obchody Hamleys i na dalších trzích. Do několika let chce pobočku v Ra- kousku a již druhou v Polsku. „Máme tam vybudovaný tým, proto nám dává logiku hledat další využití právě na tomto trhu. Prodejna se nachází v obchodním centru, takže možná budeme hledat i něco pro koncept, který se bude více blížit světu Hamleys v Praze. Cílem totiž je mít v daných zemích zastoupeno­u značku různými koncepty,“řekla LN mluvčí Hamleys Karolína Prýmková.

V jednání je prý i nová pobočka na Slovensku. Licenci na franšízu vlastní Inexad také pro maďarský trh.

Takzvaný HamleysWor­ld nabízí kromě nákupu i placené atrakce – kolotoč, autodráhu, zrcadlové bludiště nebo motýlí dům. Ty hračkářstv­í provozuje pouze na vybraných trzích, a to v Číně, Rusku a České republice.

„Už jen z tohoto titulu je jasné, proč neplánujem­e další Hamleys World v tuzemsku a chceme se zaměřit na další, menší koncepty – jak do rozlohy obchodu, tak do náročnosti provozu,“dodává Prýmková. „Ale i prodej v nových obchodech bude spojen s tím, co ostatní hračkářstv­í nedělají a co je pro Hamleys unikátní – předvádění hraček a možnost si je vyzkoušet.“

Rozptýlení pro královnu

První svět hraček otevřel v Londýně podnikatel William Hamley již v roce 1760, původně pod názvem Noemova archa (Noah’s Ark). Na současné adrese Regent Street, kde hračkářstv­í zabírá sedm pater, platí Hamleys za místo hojně vyhledávan­é turisty. K jeho zákazníkům patří i královská rodina. V celém konceptu prodejen se ale londýnské hračkářstv­í s rozlohou pět tisíc metrů považuje za „běžnou“prodejnu bez atrakcí.

Pražská pobočka je odhadem o tisíc metrů větší než ta londýnská. Její vybudování přišlo v roce 2016 asi na 150 milionů korun. Jen ve Velké Británii má hračkářstv­í 19 poboček. Působí v dalších sedmi evropských zemích a provozuje jedenáct obchodů v Rusku. Červené logo Hamleys lze dále nalézt v Indii, Malajsii, na Filipínách, v Egyptě, Jižní Africe, Mexiku nebo ve Vietnamu.

 ?? Hamleys otevřelo v Praze v květnu 2016 FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Hračkářstv­í
Hamleys otevřelo v Praze v květnu 2016 FOTO MAFRA – YAN RENELT Hračkářstv­í

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia