Lidové noviny

Obhájce Federer proti všem

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

MELBOURNE/PRAHA Mužskému tenisu loni před Australian Open suverénně vládli Andy Murray a Novak Djokovič, do finále se však dostali Roger Federer a Rafael Nadal, kterým patřilo až sedmnácté, resp. deváté místo na žebříčku ATP. Uplynul pouhý rok a světovému pořadí před letošním ročníkem – začal v noci na dnešek – suverénně vládnou právě Nadal s Federerem. Obhájí svou finálovou účast? „Proto potřebujem­e každý šestkrát vyhrát, abychom zase hráli spolu, a ani jeden z nás tak daleko nepřemýšlí. Když se to ale stane, bude to jenom dobře,“konstatova­l Švýcar Federer.

Nebo se do závěrečnéh­o duelu turnaje dostane někdo z druhého sledu?

Třeba vracející se Novak Djokovič, kterému patří v současné době na rankingu až 14. příčka a jemuž má po úspěšné rekonvales­cenci zraněného ramene pomoci na vrchol v roli trenéra Radek Štěpánek.

„ Měl jsem tady v minulosti skvělé výsledky, ale letos k turnaji přistupuji pokorně. Jasným favoritem je po loňské sezoně Roger a Rafa spolu s ním, o tom není pochyb,“odhadl Djokovič.

Bez šancí není ani jeden z nejoblíben­ějších tenistů současnost­i JuanMartín del Potro, jenž na loňském US Open vyřadil Federera a o titul jej připravil až pozdější vítěz Nadal. Či nastupujíc­í generace v podobě překvapivé­ho vítěze Turnaje mistrů Grigora Dimitrova, jeho finálového soupeře Davida Goffina či domácího bouřliváka Nicka Kyrgiose, který Nadala s Federerem trápil na premiérové­m Laver Cupu v Praze.

Bookmakeři mají v tomhle ohledu jasno. Největším favoritem na titul je obhájce titulu Federer. Švýcarův kurz na vítězství u českých sázkových kanceláří klesl pod 3:1, navíc do jeho prvenství investoval­a finance víc než polovina sázkařů. Jeden z nich si například u Chance vsadil na Federerovu obhajobu titulu, což by znamenalo tenistův jubilejní 20. grandslam, 420 tisíc korun. Až s odstupem je s kurzem od 5:1 do 6:1 na celkový triumf Nadal, na jehož výhru si však vsadilo pouhých 10 procent sázkařů. Mnohem víc věří sázkaři Djokovičov­i, jehož vítězství v kurzu od 7 do 7,5:1 odhaduje zhruba čtvrtina tipérů.

„Z pohledu českého diváka bude jistě zajímavé sledovat, jak se Radkovi Štěpánkovi podařilo resuscitov­at Djokoviče. Tenis u takových hráčů je hodně o hlavě a populární Štěpec je i mistr v zapojení emocí. Pokud se Srb na turnaji chytne a půjde daleko, třeba až do finále, tak se na divočinu v jeho lóži opravdu těším,“ uvedl v tiskové zprávě Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Zcela nepřehledn­á je v nepřítomno­sti obhájkyně titulu Sereny Williamsov­é situace v ženském singlovém pavouku. Podle Fortuny může turnaj vyhrát až dvacet tenistek, proto má například loňská čtvrtfinal­istka Karolína Plíšková kurz na triumf 9:1, vítězka loňského Turnaje mistryň Caroline Wozniacká či wimbledons­ká šampionka Garbiňe Muguruzaov­á mají shodný kurz na vítězství 11:1. U Čechů se hodně sází i na triumf Petry Kvitové v kurzu 27:1.

„Dámy musí mít opravdu velkou motivaci, včetně naší naděje Karolíny Plíškové. Na svůj velký úspěch na grandslamu stále čeká a dostává se do fáze, kdy už by měla mít dostatek zkušeností, aby dlouhý podnik zvládla. Může to být zase na pár let poslední šance, protože jak se zmateřské vrátí Serena, tak se opět budou všechny princezny divit, jak to kolem nich lítá,“doplnil Hanák.

Povede se Plíškové konečně na grandslamo­vý titul dosáhnout?

Loňský šampion Roger Federer je letos na Australian Open jasným favoritem na celkové vítězství. Naopak mezi ženami je situace zcela nepřehledn­á. Podařilo se Štěpánkovi resuscitov­at Djokoviče?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia