Lidové noviny

Poplach na Hradě

Zeman chce čtyři televizní duely. Drahoš trvá jen na dvou, zaútočí agitací v tradičních baštách svého soupeře

- TOMÁŠ TOMÁNEK MARTIN RYCHLÍK

PRAHA/OSTRAVA Zprávy z Hradu zatím hovoří o poprasku, jejž v Zemanově týmu vyvolal výsledek prvního kola volby prezidenta. Podle informací LN jeho spolupraco­vníci očekávali, že bude zvolen už o víkendu a na finále dvou soků vůbec nedojde. Nyní horečně vymýšlí, na jakou strategii vsadit.

Včera večer vyšlo najevo, že se Zeman opře o svou rétorickou schopnost v debatách se soupeřem. „Pan prezident přijal nabídku těchto televizníc­h stanic účastnit se duelů s Jiřím Drahošem: Nova, Barrandov, Prima a ČT,“ohlásil jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Z jeho dalších slov lze odhadnout Zemanovu taktiku. Drahoše se bude pokoušet vylíčit jako váhavého střelce bez názoru. „Kampaň má být o názorech! A přesně tak budeme postupovat,“dodal Ovčáček.

Drahoš však dál počítá jen se dvěma duely: „Již jsem navrhl jako jedno z míst debaty Českou televizi. Ve druhém případě je to na rozhodnutí mého protikandi­dáta, které z médií bude preferovat,“uvedl Drahoš.

Jeho tým poradců diskutoval o taktice během včerejška. „Téma- tem bylo plánování výjezdů do regionů a strategie před televizním­i debatami,“řekl LN zdroj z jednání.

Zvěsti z tábora někdejšího šéfa Akademie věd hovořily o tom, že Drahoš preferuje veřejnoprá­vní média, která mají i orgány kontrolují­cí vyváženost a nezávislos­t. Je však možné, že svůj předem stanovený přístup po oznámení Zemanova rozhodnutí změní.

Majitel řady patentů ale neotálí. Již dnes zahajuje svou ofenzivu mezi voliči. Za cíl si vybral jednu z bašt Miloše Zemana: Moravskosl­ezský kraj. Právě u polských hranic dosáhl Zeman nejvyššího volebního zisku – skoro padesáti procent hlasů.

Zároveň jde o region, odkud Drahoš pochází. Důrazem na svůj slezský původ hodlá náskok soupeře stáhnout. Zaútočí ale i na další tradiční zemanovské pevnosti.

„Shodli jsme se, že bude důležité soustředit se na regiony, kde ne- měl Jiří Drahoš až takové zisky. Pochopitel­ně má zájem i o problémy lidí v těchto oblastech,“řekl LN Jaroslav Šebek, člen Drahošova poradního sboru.

Jmenovitě uvedl Třinecko, kam akademik již dnes vyráží, dále Ostravsko nebo jižní Moravu. Tam všude bodoval nynější prezident. Podle sociologa Jana Herzmanna to nemusí být marná taktika. „Pořád je tam víc než 40 procent těch, kdo Zemana nevolili. Je to jedna z možných strategií – nahlodat Zemanovu hegemonii,“řekl LN Herzmann. Pokračován­í na straně 2 Další informace na stranách 2 a 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia