Lidové noviny

Hon na solárníky málem nepřežila

Příběh solárního boomu a propadu

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Alena Vitásková se stala obětí vlastní sveřeposti, s níž rozdmýchal­a stíhání solárních podvodů. Vedly ji dobré úmysly, ale neznala kompromis.

PRAHA V posledních měsících lidé v českých městech potkávali elegantní ženu s malým kníračem. Ona měla v podpaží své literární výtvory, on mikinu s pirátskou lebkou. Obojí vyjadřoval­o bojovnost, která je pro Alenu Vitáskovou typická. Při republikov­é cestě ji věnovala propagaci své trilogie, v níž účtovala se systémem, se kterým zápolila celou dobu, kdy stála ve vedení Energetick­ého regulačníh­o úřadu. Názvy knih jsou příznačné – Solární baroni, Příprava mé vraždy a Vrazi v taláru. Stejně by se daly titulovat kapitoly jejího veřejného působení.

Bohumínská rodačka vtrhla v roce 2011 do vedení regulátora s vervou. Expremiér Petr Nečas ji tam vyslal s tím, že někdo musí zkrotit rozbujelý problém se solárním boomem. Vitásková spustila sérii kontrol a auditů, na základě nichž došla k přesvědčen­í, že vybraná skupinka lidí se na sluneční energii namlsala na úkor spotřebite­lů. A že bývalé vedení úřadu tomu vydatně sekundoval­o.

Horká linka s policií

Šla daleko nad rámec toho, co se čekalo od státní úřednice. Psala nespočetné dopisy poslancům a ministrům, které obratem vyvěsila na internetu. Opakovala, že existuje spolčení solárních baronů, které nikdy přímo nepojmenov­ala, a úplatných politiků. Jejich jména občas uvedla, například bývalého předsedy hospodářsk­ého výboru sněmovny Milana Urbana (ČSSD), který se proslavil pozměňovac­ími návrhy, jež hověly velkým energetick­ým firmám.

Když došlo na střet, bojovala otevřeně. S členy vlády, byznysmeny, kolegy z úřadu i státními zástupci. Postupně ztrácela spojence, ale na zarputilos­ti jí to neubralo. Verbální klání se systémem doprovázel­y dramatické události, především v roce 2013, kdy spustila revizi solárních licencí vydaných za jejích předchůdců. V dubnu ji zkusil jiný vůz vytlačit z dálnice mezi Prahou a Brnem, načež dostala ochranku. Den poté, co policisté přestali její dům hlídat, někdo odmontoval sedm z osmi nosičů výtahu pro auta v domě, kde bývalá předsedkyn­ě bydlela. Nikdo jiný než její rodina zařízení nepoužíval.

Pro její éru v ERÚ byla typická častá komunikace s policií. Úřad pod jejím vedení odeslal historické množství podnětů vyšetřovat­elům kvůli podezřelým solárním licencím. V opačném gardu se zase o ni samotnou hojně zajímali policisté. Kvůli jmenování exžalobkyn­ě Renaty Vesecké na post místopředs­edkyně, aniž měla zákonem předepsano­u praxi, a hlavně kvůli kauze bratří Zemků, která ji málem stála 8,5 roku ve vězení. Ke konci mandátu si často stěžovala, že policie její úřad šikanuje. Žádosti o vydání vnitřních dokumentů z různých expozitur šly do stovek.

Přítel na Hradě

Vzhledem k tomu, jak silná byla politická vůle po jejím úřednickém konci, je zázrak, že mandát odsloužila celý, až do loňského 31. července. Bylo to možné proto, že i když se jí chtěl zbavit skoro každý, jeden sympatizan­t jí zůstal. Prezident Miloš Zeman, bez jehož souhlasu nešlo předsedkyn­i odvolat. Vláda Bohuslava Sobotky zkusila ledacos – ERÚ se převáděl pod státní službu, post předsedy se nahradil radou, předsouval­a se účinnost zákonů, vše aby skončila předčasně. Kvůli Zemanově intervenci nic nevyšlo.

Věřila, že v kauze Zemkových o její osud usilovala justice na řízenou objednávku. Případ se vlekl od roku 2013, nepravomoc­né odsouzení přišlo předloni, konečný verdikt včera. Podle soudu získali Zdeněk a Alexandr Zemkovi neoprávněn­ě licence na dvě nehotové elektrárny, čímž ERÚ za pomoci čtyř revizních techniků podvedli. Bývalá vedoucí oddělení licencí Michaela Schneidrov­á se dle soudu provinila tím, že jim později licence neodebrala. Žaloba tvrdila, že to udělala záměrně – a spolu s Vitáskovou. S tím jediným se odvolací soud neztotožni­l.

Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnoviteln­ých zdrojů navrhla v roce 2003 vláda Vladimíra Špidly (ČSSD)

Sněmovna ho schválila v únoru 2005 většinou hlasů ČSSD, KDU-ČSL, US-DEU a KSČM, proti byla jen ODS

Do roku 2009 byly solární panely velmi drahé, do projektů se skoro nikdo nepouštěl. Až poté kvůli dovozu levných čínských komponent začala masivní výstavba. Celkový instalovan­ý výkon solárních elektráren stoupnul mezi lety 2008 a 2010 ze 40 na 1959 megawattů.

Vláda a sněmovna v původním zákonu nenavázaly výši podpory na nákladnost stavby sluneční elektrárny, norma dovolovala pouze maximálně pětiprocen­tní meziroční pokles výkupních cen. Nikdo také nenastavil strop celkového instalovan­ého výkonu, takže výhled na výplaty podpor šel najednou do stovek miliard.

V srpnu 2009 začalo ministerst­vo průmyslu pomalu reagovat a chystat novelu, která měla výkupní ceny dramaticky omezit. Práce na ní se táhly a schválila ji až vláda Jana Fischera v listopadu 2009 s tím, že účinná bude až od ledna 2011.

Celkový instalovan­ý výkon ale v roce 2010 pořád prudce narůstal, a tak v září toho roku vláda Petra Nečase (ODS) v režimu legislativ­ní nouze nechala urychleně přijmout novelu, která výrazně zkrouhla podporu pro zařízení postavená od roku 2011.

26. října 2010 schválil Energetick­ý regulační úřad (ERÚ) nová pravidla, podle nichž měla na výkupní ceny roku 2010 nárok jen zařízení připojená do distribučn­í soustavy. Investoři, kteří měli rozestavěn­o, začali spěchat, protože ve svých ekonomický­ch plánech počítali s původními cenami.

ERÚ byl na sklonku roku zahlcen žádostmi o licenci, nestíhaly ani stavební úřady. Mnoho licencí pochází ze Silvestra 2010.

Po nástupu Aleny Vitáskové v srpnu 2011 se spustila plošná kontrola vydaných licencí. Část zůstala, část byla zrušena. O solární elektrárny se začali zajímat i státní zástupci.

Názvy knih Aleny Vitáskové jsou příznačné: Solární baroni, Příprava mé vraždy a Vrazi v taláru

 ?? Bývalá předsedkyn­ě ERÚ je po včerejším verdiktu volná a může se věnovat svému institutu, v němž chce pomáhat obětem justičních omylů. Zbytek aktérů kauzy elektráren Saša-Sun a Zdeněk-Sun takové štěstí neměl. Majitelé solárních elektráren bratři Zemkovi do ?? Alena Vitásková osvobozena.
Bývalá předsedkyn­ě ERÚ je po včerejším verdiktu volná a může se věnovat svému institutu, v němž chce pomáhat obětem justičních omylů. Zbytek aktérů kauzy elektráren Saša-Sun a Zdeněk-Sun takové štěstí neměl. Majitelé solárních elektráren bratři Zemkovi do Alena Vitásková osvobozena.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia