Lidové noviny

Stále víc Čechů si dělí majetek už před sňatkem

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Na dveře rodinného domu v Praze zaklepal nečekaný host. Exekutor přišel pro majetek podnikatel­e, který nestíhal včas platit faktury. Díky smlouvě, kterou manželé spolu uzavřeli ještě před sňatkem, nemohl exekutor zabavit rodinné auto. To totiž podle smlouvy patří výhradně manželce. Pro zástupce věřitele se tak stalo nedotknute­lným.

Uzavírání smluv upravující­ch společné jmění manželů je mezi českými páry stále běžnější. „Češi už manželskou smlouvu nevnímají jako projev nedůvěry, jak tomu bývalo dříve. Dokument je chrání i před riziky plynoucími z partne- rova podnikání, jeho nevyřešeno­u finanční minulostí,“vysvětlil Radim Neubauer, prezident Notářské komory České republiky.

A dokládají to i čísla. V loňském roce bylo uzavřeno přes padesát tisíc nových manželství. A přibližně každé páté se rozhodlo ochránit majetek právě uzavřením manželské smlouvy. Podle statistiky Notářské komory ji loni uzavřelo přes deset tisíc párů.

Smlouvu mohou u notáře uzavřít snoubenci, ale imanželé, kteří byli oddáni před řadou let. Mohou do ní zanést i to, jak bude majetek rozdělen v případě rozvodu.

Častými argumenty při podpisu předmanžel­ské smlouvy jsou dluhy jednoho ze snoubenců. Majetkové vztahy ale upravují i ti, kdo vstupují do druhého manželství a mají špatnou zkušenost z vypořádává­ní společného majetku u rozvodu předchozíh­o manželství. „Často tím chtějí majetek zachovat pro děti z prvního svazku,“vysvětlil Neubauer.

Smlouvy upravující manželské jmění lze sepsat jedině u notáře. Předmanžel­ská smlouva vyjde v průměru na pět tisíc korun. Její projednání zabere zhruba hodinu.

V předmanžel­ské smlouvě je konkrétně vymezen veškerý možný majetek nebo závazky, které za trvání manželství mohou vzniknout. Majetek, jejž snoubenci získali před uzavřením manželství, se ale do smlouvy neuvádí. Ze zákona totiž vyplývá, že je v jejich výhradním vlastnictv­í. Stejně jako vše, co zdědí nebo dostanou darem, a to i v průběhu manželství.

Obdobou smlouvy předmanžel­ské je dohoda manželů o oddělení jmění, kde si zjednoduše­ně „každý jede na své“. Typicky ji uzaví- rají páry v době, kdy jeden z manželů začíná podnikat a bere si vysoké půjčky. Před rizikem plynoucím z podnikání je ochráněn majetek, který spadá do výhradního vlastnictv­í nepodnikaj­ícího manžela.

Zplození syna ani uklízení do smlouvy nepatří

Společné jmění mohou manželé v průběhu trvání svazku také zúžit. A to například i jen o jednu nemovitost. „Pokud ale jeden zmanželů zdědí nebo obdrží darem dům, do kterého se mají investovat rodinné prostředky, je možné o nemovitost naopak společné jmění rozšířit,“uvedla další mož- nost úpravy majetkovýc­h vztahů manželů pražská notářka Procházkov­á.

Není výjimkou, když zájemci o uzavření manželské smlouvy přijdou i s nestandard­ními požadavky. Frekventov­aným bývá „odříznutí“od majetku partnera, který svou nevěrou způsobí krach manželství. „Ptají se ale i na to, zda mohou do smlouvy zanést třeba pravidelný úklid domácnosti, vaření nebo zplození syna. Nic takového tam ale být nesmí. Smlouva se musí týkat jen majetku,“vysvětlila notářka.

Manželskou smlouvu lze za pár set korun zapsat do veřejného seznamu. Eviduje ho notářská ko- mora a je běžně přístupný. Výhodou evidence smlouvy ve veřejném seznamu je fakt, že její existenci už nemusí žádný z manželů dokládat. Například exekutor do registru musí nahlédnout a ověřit, zda majetek, který hodlá obstavit, manželská smlouva neupravuje. V kladném případě jej musí z exekuce vyjmout.

„Není-li smlouva uvedena ve veřejném seznamu listin a exekutor provede zabavení majetku i tomu z manželů, který jej má dle smlouvy ve výlučném vlastnictv­í, na základě smlouvy je jeho právo uplatněno až zpětně, což přináší nepříjemno­sti,“nabádá Neubauer. Pokud se manželé rozhod- nou smlouvu do veřejného seznamu neuvést, musí o její existenci třetí strany informovat. Například banku při žádosti o schválení úvěru.

Veřejný rejstřík manželskýc­h smluv ale neslouží jen exekutorům či bankovním domům. Nahlédnout do něj může kdokoliv, registr je přístupný na stránkách notářské komory. Žádost o prověření existence smlouvy stojí třicet korun. „Systém vygeneruje žádost, na základě které každý notář vydá opis manželské smlouvy. Jeho vydání pak stojí 300 korun plus daň. Je to rychlé a praktické,“uvedl již dříve Neubauer.

Dědictví v duchu smlouvy

Manželské smlouvy mají dopad i na dědění. Pokud jeden z manželů, kteří mají předmanžel­skou smlouvu, zemře, majetek se ve společném jmění manželů nevypořádá­vá. Přeživší manžel pak dědí spolu s dětmi rovným dílem.

Pokud byl majetek manželů zúžen například na manželku, pak se majetek po smrti manžela do dědictví nezahrne. V takovém případě zůstane majetek v osobním majetku manželky a ta ani v rámci dědictví ostatním dědicům nic nevyplácí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia