Lidové noviny

Premiérem Brabec? ANO trvá na Babišovi

-

PRAHA Prezident Miloš Zeman přijme demisi menšinové vlády ANO ve středu 24. ledna. Telefonick­y se na tom včera domluvil s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Setkání obou politiků se tak uskuteční dva dny před začátkem prezidents­ké volby, ve které premiér současnému prezidento­vi vyjádřil několikrát podporu.

Očekává se, že prezident Babiše pověří i skládáním nového kabinetu. Jeho další jmenování před týdnem podmínil tím, že bude mít ve sněmovně zaručených 101 hlasů. Na domluvu chce nechat stranám více času.

Představit­elé hnutí ANO už s konzultace­mi začali. Ve středu se setkali s vedením ČSSD, včera se o příštím uspořádání bavili se zástupci Svobody a přímé demokracie. Předseda hnutí SPD Tomio Okamura po schůzce uvedl, že mezi nimi lze nalézt programové kompromisy a že by ANO mohlo prosazovat politické priority SPD. O tom, jestli vstoupí do vlády nebo případně nový kabinet podpoří, se prý nejednalo.

Už dříve Okamura řekl, že SPD by nešlo do vlády s trestně stíhaným premiérem. V současném kabinetu kritizoval několik ministrů, konkrétně ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána, ministryni obrany Karlu Šlechtovou a ministra dopravy Dana Ťoka.

Vicepremié­r Richard Brabec (ANO), o němž se občas mluví jako o „alternativ­ním“předsedovi vlády, po jednání s Okamurou uvedl, že cítí obrovský respekt a pokoru, když je zmiňován jako možný premiér. V ANO ale podle něho všichni preferují Babiše. „Všemi preferovan­ou variantou v hnutí ANO je druhý pokus pro Andreje Babiše. Tam není žádný plán B, který bychom v tuto chvíli řešili,“zdůraznil Brabec. Dodal, že je přesvědčen, že i voliči chtějí Babiše za premiéra. Podle něj by se tato věc mohla řešit na pondělním jednání širšího vedení strany.

ANO chce podle Brabce v dalších schůzkách pokračovat příští týden, kdy se zástupci hnutí setkají s představit­eli ODS a KSČM. Jednání jsou naplánován­a na úterý a na středu. Brabec uvedl, že ideálním stavem by podle něj byl vznik menšinové vlády, která by byla tolerována. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia