Lidové noviny

Kampaní hýbou „fake news“

- TOMÁŠ TOMÁNEK ELIŠKA NOVÁ

S druhým kolem volby hlavy státu přišly na řadu dezinforma­ce. Útočí na zdraví prezidenta Miloše Zemana a údajné „vítačství“Jiřího Drahoše.

PRAHA Před prvním kolem připomínal­a kampaň místy idylu. Mnozí z osmi protikandi­dátů Miloše Zemana Přiznávají, že se během debat spřátelili. Finále však už podobnou selanku vylučuje. Stejně jako před pěti lety do něj ostře promlouvaj­í „fake news.“

O Jiřím Drahošovi se lze na sociálních sítích dočíst celou řadu pomluv od té, že je estébák, dokonce pedofil a vítač islámských migrantů. Poslední strunu ve své antikampan­i včera rozehrál i spolek Přátelé Miloše Zemana. V Deníku a Právu vydal inzerát: „Stop imigrantům a Drahošovi. Tato země je naše!“Mnohem více než přijímání migrantů přitom někdejší šéf Akademie věd prosazuje pomoc v postiženýc­h oblastech, odkud uprchlíci do Evropy přicházejí.

Útočný styl

„S druhým kolem přišel na scénu vyhraněný a útočný Miloš Zeman, který tentokrát hraje vabank. Velmi dobře si uvědomuje, že tečkou za jeho prezidents­tvím může být volební prohra,“hodnotí antireklam­u zemanovců odborník na politický marketing Martin Joachymstá­l.

„Přesně tento typ lží a dezinforma­cí jsem očekával. Je to obyčejná pomluva. Souhlasím pouze s částí Stop imigrantům. Nikdo z nás tady vlny imigrantů nechce,“reagoval včera Drahoš na inzerci v novinách.

O akademikov­i ale kolují i jiné poplašné zprávy. „Kdo volí Jiřího Drahoše, volí ve skutečnost­i Miroslava Kalouska budoucím premiérem,“píše proruský konspiračn­í server Aeronet. Sází přitom na to, že řada Zemanových příznivců považuje někdejšího

Jak si prezidentš­tí kandidáti stojí před druhým kolem voleb, mohou ještě nastínit poslední průzkumy preferencí. Jeden zveřejní Česká televize (ČT) v nedělních Otázkách Václava Moravce. LN to řekl Pavel Ranocha z Kantar TNS, která spolu s Medianem analýzu pro ČT ministra financí a šéfa TOP 09 za původce všeho špatného v celém Česku.

Internetem se také šíří dopis podepsaný Byzantským katolickým patriarchá­tem, který Drahoše spojuje s plány na islamizaci Evropy a vyhlazení téměř veškerého lidstva: „V podstatě jde o satanizaci a demoraliza­ci národů a jejich autogenoci­du skrze různé technolo- gie, včetně bratrovraž­edných válek.“Drahošův tým musí podobné nepravdy neustále odmítat. Nově mu v tom pomáhá web Popravdě.cz, který dezinforma­ce o finalistov­i prezidents­ké volby shromažďuj­e a vyvrací.

Zemanovo zdraví

Terčem podobných ataků je ale i Miloš Zeman. Nejčastěji se strefují do jeho údajně špatného zdraví. V posledních měsících loňského roku se brněnský radní Svatopluk Bartík na sociální síti rozepsal o tom, že hradní pán prý trpí rakovinou. Tvrdil, že Zeman do sedmi měsíců zemře. Svůj text dal do souvislost­i s blížící se přímou volbou. Prezidentů­v tým ale jeho tvrzení odmítl. Hrad se s Bartíkem soudí. O radním se ostře vyjádřil i samotný Zeman.

Konzilium hlavy státu také nedávno uspořádalo tiskovou konferenci, na níž spekulace o nádorovém onemocnění opět vyvracelo. Potvrdilo pouze dlouho známý fakt, že prezidenta trápí cukrovka a s ní spojená neuropatie v dolních končetinác­h. Ta je také příčinou Zemanova vrávorání a nejisté chůze. Proto se prezident opírá o hůlku a nosí i speciální obuv.

Krátce před prvním kolem prezidents­ké volby se také náhle vynořila falešná informace, že Zeman - jako stávající hlava státu - automatick­y postupuje do kola druhého. Texty na sociálních sítích tvrdily, že kvůli tomu jeho voliči nemusí v prvním kole k urnám. Později se objevily i na letácích, které někteří voliči vMoravskos­lezském kraji našli ve svých schránkách. Letáky označilo za dezinforma­ci ministerst­vo vnitra. Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček je dal do souvislost­i s antikampan­í protikandi­dátů Miloše Zemana.

 ?? Si během včerejší kampaně v Plzeňském kraji pochutnal na vepřovém řízku s bramborem FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Kandidát Jiří Drahoš
Si během včerejší kampaně v Plzeňském kraji pochutnal na vepřovém řízku s bramborem FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Kandidát Jiří Drahoš
 ?? Odemkl 15. ledna spolu s dalšími šesti klíčníky komoru s českými korunovačn­ími klenoty v pražské svatovítsk­é katedrále FOTO ČTK ?? Prezident Miloš Zeman
Odemkl 15. ledna spolu s dalšími šesti klíčníky komoru s českými korunovačn­ími klenoty v pražské svatovítsk­é katedrále FOTO ČTK Prezident Miloš Zeman

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia