Lidové noviny

Dějiště duelů: ČT a Prima

Předvolebn­í debaty odvysílají čtyři televize Spolu se kandidáti ovšem sejdou jen dvakrát

- TOMÁŠ TOMÁNEK ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Dosud se utkávali jen na dálku. Po včerejšku však vědí, kdy a kde se střetnou ve slovním klání muže proti muži. Miloš Zeman a Jiří Drahoš podstoupí první televizní duel v úterý na Primě. O dva dny později si ho zopakují v režii České televize.

Předvolebn­í debaty odvysílají i TV Nova a TV Barrandov. Na obou soukromých stanicích však zřejmě bude zpovídaným pouze Zeman. Drahoš dává přednost setkáváním s voliči v regionech.

„Pan prezident Zeman řekl, že více než dvě debaty by byly nuda. Poté změnil názor. Já ale radši pojedu do Klatov,“řekl Drahoš vče- ra během návštěvy Plzeňského kraje.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček v reakci zveřejnil na Twitteru seznam všech čtyř televizníc­h diskusí. Údajně kvůli tomu, aby Drahoš nemusel svého soka hledat. „Pane profesore, nebojte se. Neschováve­jte se a přijďte debatovat s panem prezidente­m!“napsal.

Duely v televizi

Dramaturgi­e duelu na Primě není známa, existují však indicie, že by se svým pojetím mohl lišit od běžného veřejnoprá­vního formátu. Tomu napovídá už lehce showbyznys­ový název „Česko hledá prezidenta“. Dějištěm souboje hradních uchazečů bude Hudební divadlo v Karlíně a moderátore­m Karel Voříšek.

ČT duel odvysílá tradičně v předvečer prvního dne voleb. Debata bude mít 90 minut, tedy o půlhodinu víc než na Primě. Večerem bude provázet moderátork­a Světlana Witowská. Obvyklý dirigent předvolebn­ích debat Václav Moravec tentokrát tuto roli odmítl. Mimo jiné kvůli tomu, že Zeman skrze něj rád kritizuje ČT. Po vyhlášení výsledků prvního kola ji například tituloval jako „televizi Václava Moravce“.

Oba soupeři přiznávají, že se na souboje pečlivě připravují. Zeman kvůli tomu odložil přijetí předsedy vlády Andreje Babiše. O tom, že se na duely chystá, hovořil včera na Plzeňsku i Drahoš. Debaty jsou klíčové hlavně pro dosud nerozhodnu­té voliče.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia